| Andrzej M. |
|
|
View user's posts
|
| U mnie ostatnio zaakceptowali wszystkie zdjęcia , bez jednej ciekawostki z GE . Pozdrawiam forum . |
Photos from Andrzej M. |
|
| wurkut |
|
|
View user's posts
|
|
| cry1 |
|
|
View user's posts
|
|
| Nieostatni |
|
|
View user's posts
|
|
| Rumpelstiltskin |
|
|
View user's posts
|
|
| Nieostatni |
|
|
View user's posts
|
Moderator zakwestionuje niewątpliwie adres tego e-maila w tym wątku, ale pozwalam sobie tu przypiąć moje frustracje, z prośbą do userów o interpretację niżej sygnalizowanych układów elementów zdjęcia.
„Ciopan” sądzisz o zarejestrowanej sytuacji przez obiektyw satelity? Jeśli „cień” jest rzeczywistym cieniem Tu134, który leci w kierunku N, to gdzie(?) musiało być słońce? Czy wszystko jest w porządku? Czy taki układ: punkt świetlny(słońce) – przedmiot(Tu134 na wysokości ok.10km) - jego cień(na ziemi w miejscowości Ciopan/ Mazowsze/Polska), jest możliwy? Pomijam pory dnia i roku.
Moje empiryczne doświadczenia z własnym cieniem, nie są zgodne – przeczą obrazowi zarejestrowanemu przez kamerę zainstalowaną na pokładzie satelity. A może coś pokręciłem?
Załączam: http://www.panoramio.com/photo/28723625
Nieostatni |
Photos from Nieostatni |
|
| Rumpelstiltskin |
|
|
View user's posts
|
To nie jest cień Prawdopodobnie nałożenie kilku klatek plus "renderowanie". Pytanie z prostej geometrii: jakiej wielkości byłby cień samolotu lecącego na wysokości 10 Km  |
Photos from Rumpelstiltskin |
|
| Crudo |
|
|
View user's posts
|
| @Nieostatni to nic nadzwyczajnego, to zjawisko optyczne, cień samolotu odbity na chmurze, czy coś takiego, kiedyś czytałam o tym na pl.rec.lotnictwo - Usenet |
Photos from Crudo |
|
| Nieostatni |
|
|
View user's posts
|
Rumpelstiltskin wrote: To nie jest cień
Przekonaliście mnie, iż moje postrzeganie świata jest z minionej epoki. Usiłuję pewne obrazy podporządkować własnym empirycznym doznaniom, u góry ekranu jest północ, ziemia się obraca, słońce wschodzi i zachodzi, oglądany obraz jest rzeczywistym widokiem matki ziemi. Okazuje się, że nie wszystko co widać jest prawdziwe. Przyznaję to nie może być „cień“ samolotu, gdyż przed laty posiadłem wiedzę, że w naszej szerokości nie jest możliwa taka pozycja słońca, aby otrzymać zaprezentowane obrazy(stąd moje pytanie). Na pytanie „z prostej geometrii” odpowiem: Wielkość cienia i jego kształt(zniekształcenie) zależy od kąta padania promieni słonecznych, co jest związane z porą dnia, roku, szerokością geograficzną i oczywiście wysokością lotu. Jedynie w zenicie wielkość cienia i jego kształt będzie zawsze odpowiadać naturalnej wielkości.
Crudo pisząc „to nic nadzwyczajnego, to zjawisko optyczne, cień samolotu odbity na chmurze” zbiłaś mnie zupełnie z pantałyku. Za moich czasów takie numery nazywano fatamorganą. Dziękuję Ci za podanie pomocnej dłoni, muszę dotrzeć do sedna tej frapującej ciekawostki. Nieostatni |
Photos from Nieostatni |
|
| cry1 |
|
|
View user's posts
|
Nieostatni wrote:
Moderator.......................................Nieostatni
Pisząc niezła ta ciekawowstka nie miałem na myśli samego zdjęcia
i cienia samolotu a tego że nawet jeżeli ktoś jest autorem zdjęcia,
to jak na tym zdjęciu może być logo Google i inne tego typu żeczy
i jeszcze wstawione do konkursu  |
Photos from cry1 |
|
| Rumpelstiltskin |
|
|
View user's posts
|
Nieostatni wrote: [...] moje postrzeganie świata jest z minionej epoki. Usiłuję pewne obrazy podporządkować własnym empirycznym doznaniom, u góry ekranu jest północ, ziemia się obraca, słońce wschodzi i zachodzi, oglądany obraz jest rzeczywistym widokiem matki ziemi. Okazuje się, że nie wszystko co widać jest prawdziwe.[...]
To spójrz na ten screenshot z GE, prawdziwe?
Zupełnie jak obrazki Escher'a
 |
|
| Rumpelstiltskin |
|
|
View user's posts
|
Nieostatni wrote: [...] Na pytanie „z prostej geometrii” odpowiem: Wielkość cienia i jego kształt(zniekształcenie) zależy od kąta padania promieni słonecznych, co jest związane z porą dnia, roku, szerokością geograficzną i oczywiście wysokością lotu. Jedynie w zenicie wielkość cienia i jego kształt będzie zawsze odpowiadać naturalnej wielkości.[...]
No dobra, dajmy spokój geometrii
Cień jest ciemny, nieprawdaż  |
|
| Nieostatni |
|
|
View user's posts
|
cry1 wrote: Nieostatni wrote:
Moderator.......................................Nieostatni
Pisząc niezła ta ciekawowstka nie miałem na myśli samego zdjęcia
i cienia samolotu a tego że nawet jeżeli ktoś jest autorem zdjęcia,
to jak na tym zdjęciu może być logo Google i inne tego typu żeczy
i jeszcze wstawione do konkursu 
Ale numer, teraz dopiero złapałem czapkę, teraz zobaczyłem "klawisz" głosuj! To chyba podpucha?
Ja autentycznie usiłuję robić za przysłowiowego rzepa czepiając cienia Tu 134. Może ktoś dysponuje jakimś linkiem. Pod tym który podała Crudo narazie nic nie zwęszyłem. Dzięki i przepraszam za zamieszanie.
Nieostatni |
Photos from Nieostatni |
|
| longdistancer |
|
|
View user's posts
|
|
| Nieostatni |
|
|
View user's posts
|
Rumpelstiltskin wrote:
Cień jest ciemny, nieprawdaż 
Każda wymiana zdań niesie w sobie jakieś walory poznawcze, dzięki nim pogłębiamy siebie i doskonalimy postrzeganie świata. Zgadzam się z Tobą całkowicie „cień jest ciemny”. Jako nowinkę kupuję słówko „nieprawdaż”.
Nieostatni |
Photos from Nieostatni |
|
|
|