Jáki kápolna Budapest A festett üvegablakok Árkay Sztehlo Lili alkotása

Not selected for Google Earth or Google Maps [?]

A kápolna története A fővárosi turista-látványosságok egyik különlegessége a Hősök tere és az ahhoz elmaradhatatlanul kapcsolt, Vajdahunyadvárként ismert épületegyüttes. Az épületcsoportot a magyarság Kárpát-medencében való tartózkodásának ezredik évfordulójával kapcsolatos országos létesítmények-emlékművek egyikeként építtette a kormány. A pályázatot Alpár Ignác műépítész nyerte el, és az 1896. május 2-án megnyitott Millenniumi Kiállítás egyik legtöbbet látogatott és egyik legnagyobb sikert aratott részévé vált a hivatalosan Történelmi Főcsoportnak nevezett épületegyüttes. A tervező építész eleget tett a pályázati kiírásnak, a városligeti szigeten létrehozott épületcsoport máig "nevezetesebb hazai műemlékeink hű utánzata". Kevés épületről mondható el, hogy kétszer építették. Ez történt a Főcsoporttal. Az ideiglenesnek szánt létesítmények csak fából és vakolatból készültek, idő múltán múlva olyannyira tönkrementek, hogy döntés született lebontásukra (1899). A közönség által megkedvelt látványosság ezúttal tartós anyagból kikövetelt újjáépítésére az országgyűlés 2,5 millió koronát szavazott meg, ismét Alpárt megbízva a munkával. Először a gótikus-reneszánsz-barokk épületcsoport épült újjá (1904), majd a román együttes (1908). A tartós, nemes anyagok felhasználásával befejeződött nagyszabású építkezés egy millió koronával lépte túl az előirányzatot, és további csaknem félmilliót fordítottak a berendezési felszerelési tárgyak beszerzésére. Alpár Ignác koncepciója az volt, hogy a pályázati kiírásnak megfelelően a történelmi és művészi értékű hazai emlékek egészét-részleteit örökítse meg, harmonikus egésszé ötvözze. Törekvése sikerrel járt, elismerést szerezve a hazai és külföldi szakértők, nemkülönben a lakosság, turisták körében.

Leírása: A Történelmi Főcsoport első része a korábban Drót- majd Széchenyi sziget északnyugati sarkán épített román-épületegyüttes. Annak legjellegzetesebb részlete a Vas-megyei Jáki templom kapuzatának hű mása. Az 1256-ban, Omodé püspök által felszentelt, és Alpárnak mintául szolgáló templom egyéb részleteit nem tanulmányozhatjuk a Főcsoport Jáki kápolnának nevezett épületén. A kápolna az eredetitől eltérően egytornyú, amely a kassai Szent Mihály kápolna tornyának motívumaiból is kölcsönzött. Az építmény alaprajza viszont az 1207-ben épült lébényi plébániatemploméhoz hasonlít. A kifelé erősen táguló bélletes kapu hat oszloppárja között gazdag ornamentika vezeti a tekintetet az egyenes záródású kapu fölötti félkörívű mezőben elhelyezett domborművű Agnus Dei ábrázoláshoz, és a kapuzatot megkoronázó apostol-galériához. A háromszögű oromzat csúcsa alatti, Krisztust ábrázoló szobrot a lépcsőzetes fülkékben elhelyezett 5-5 apostol-szobor veszi körül, egy-egy apostol a kaput közrefogó tornyok homlokzati fülkéjében kapott helyet. A kápolnát eredetileg könyvtárként szándékoztak hasznosítani, de a környékbeli hívek kérésére egyházi funkciót kapott. Kohl Medárd püspök szentelte fel a kápolnát 1915-ben Szent László király tiszteletére. Vallási nevezetessége a kápolnának, hogy 1938-ban szentmisét mutatott itt be Eugenio Pacelli bíboros-nuncius, a későbbi XII. Pius pápa és Giovanni Battista Montini bíboros, a későbbi VI. Pál pápa. A kápolnába belépőt a hangsúlyosan elhelyezett feszület (Ohmann Béla műve) fogadja a szembenéző oltár fölött. Az oltárkép Mattioni Eszter Szent Családot ábrázoló hímeskő mozaikja, az apszis üvegablakára a tituláris szentet, László királyt festették. Az oszlopok a főhajóból két mellékhajóra osztják a teret. Az evangéliumi oldal mellékoltárának triptichonján (Molnár C. Pál) "A jó halált" mutatja be Szent Benedek, Szűz Mária és Morus Szent Tamás boldog halála által. Az oltár fölötti üvegablakon Krisztus feltámadásának képe. Az oltáron Strobl Alajos Madonna-szobra áll. A leckeoldal hajójában Szent Maximilián Kolbe atyához, az auschwitzi önfeláldozó mártírhoz és a stigmatizált Páter Piohoz (Francesco Forgiole) fohászkodhatnak a hívek. A festett üvegablakok Árkay Sztehlo Lili alkotásai, rajtuk az Üdvözítőt, Boldog Ágnest, Boldog Kingát, Szent Erzsébetet, Szent Margitot megjelenítve. A keresztút képei modern munkák. Alpár Ignácot 75. születésnapjára (1925) tisztelői bronz-márvány domborműves emléktáblát helyeztek el a Főcsoport gótikus épületszárnyán (Telcs Ede műve). A mestert a Kerepesi úti temető árkádsora és a főút közötti díszparcellában temették el. Síremlékét Kotál Henrik és Szege Sándor alkotta (1929). A Vajdahunyadvár bejárata előtti parkban álló, 24 ezer koronába került emlékművet 1931. november 18-án avatták. Az építőművészt középkori céhmesteri öltözékben ábrázolta Telcs Ede. A talapzatot Kotál Henrik tervezte.

Forrás: http://jakikapolna.hu/

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (36)

« Previous12Next »
Esztella on December 27, 2013

Köszönöm Roni.

Üdvözöllek, Eszter

orange T on December 29, 2013

Kedves Eszter, mindenhol megtalálod és elhozod nekünk a legszebb részleteket, látnivalókat :-) Köszönet érte! A gyönyörű összeállításod a kedvencem lett :-)

Az új esztendőre nagyon sok örömet és boldogságot kívánok Neked és kedves családodnak!

Sok puszi,

Kriszta

Esztella on December 30, 2013

Köszönöm szépen kedves Kriszta.

Puszillak, Eszter

julics49 on December 31, 2013

Eszterke!

Hasonlóan gazdag és tartalmas évet kívánok, mint az idei volt!

Sok boldogságot, jó egészséget!

BÚÉK!

Puszi, Judit

Poldi Joe on January 3, 2014

Szia Édös Ösztöröm! Mit mondjak, rengeteget fejlődtél mióta nem jártam erre felé. Munkáid nagyon letisztultak, látszik a műértésed, művészetszerető látásmódod. Jól kösse fel a gatyáját, aki nálad alaposan körbe akar nézni. Hatalmas, és választékos a repertoárod, gratulálok az alapos munkáidhoz: Laci (Majd igyekszem többször előfordulni erre felé is!) Like ment! :)

Esztella on January 5, 2014

Köszönöm szépen Judit.

Puszillak, Eszter

Esztella on January 5, 2014

Poldi Joe

Szia, Laci!

Ó! Ritka vendég! Meglepődtem, hogy itt látlak!

Köszönöm szépen a szép méltatást, igyekszem fejlődni.

Hála Isten van, aki segít is nekem ebben.

Szívesen látlak máskor is.

Üdvözöllek, Ösztöröd

Judit Losonciné Zana on January 5, 2014

Kedves Eszter!

Gyönyörű fotó összeállítás,

ügyes alkotói munka.

Nagyon értékes, és nagyon tetszik.

Üdvözlet és puszi, Judit

Esztella on January 5, 2014

Köszönöm szépen kedves Judit.

Puszillak, Eszter

efejota VIEWS, NO TH… on January 5, 2014

Great job

Like

Gretings

Zsuzsanna Bánfalvi on January 15, 2014

Nagyon szép összeállítás ! Igazi kincs !

KEDVENC !

ÜDVÖZLETEM,Natuska

Esztella on January 16, 2014

Nagyon szépen köszönöm Natuska.

Puszillak, Eszter

• Precious composition, very well realized. I Like this artwork a lot.


• by ♥ Kama ♥ - My viewer


Esztella on May 14

♥ Kama ♥

Thank you very much.

Best regards. Esztella

Vince Szabo on May 14

N A G Y O N

S Z É P !

T


Baráti üdvözlettel: Vince

Esztella on May 15

Nagyon köszönöm Vince.

Üdvözöllek, Eszter

« Previous12Next »

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo taken in Budapest, City Park, Kós Károly sétány, 1146 Hungary
Jáki kápolna

Photo details

  • Uploaded on December 13, 2013
  • © All Rights Reserved
    by Esztella
    • Taken on 2013/12/10 09:40:42

Groups