Panoramio is closing. Learn how to back up your data.

Rotterdam, Erasmusbrug (The Swan)

Erasmusbrug (The Swan)

De Erasmusbrug is de derde brug over de Nieuwe Maas en ligt in het verlengde van de Coolsingel tussen Leuvehoofd en Wilhelminaplein. Op 4 september 1996 stelde koningin Beatrix de nieuwe brug in gebruik. Al snel werd de nieuwe Erasmusbrug, ontworpen door Berkel & Bos, het beeldmerk van het nieuwe Rotterdam.

Vanwege de sierlijke vorm kreeg zij in de volksmond de bijnaam "de Zwaan". De Erasmusbrug vormt een oneindige inspiratiebron voor fotografen, filmers, reclamemakers en zelfs dichters. 'Hier zal de zeewind in de kabels harp spelen,' dichtte Peter Schat. Een fraaier beeld dan een luchtopname van de brug met het lint van lopers tijdens de marathon is nauwelijks denkbaar.

Kop van Zuid - De bouw van de Erasmusbrug speelde een doorslaggevende rol bij de ontwikkeling van de Kop van Zuid. Voor een goede bereikbaarheid van dit stadsdeel werd een brug naar het centrum van essentieel belang geacht. Al in de stedenbouwkundige hoofdopzet van Teun Koolhaas uit 1987 is een éénpyloonsbrug opgenomen. Behalve als praktische oplossing voor verkeerstechnische problemen zou de brug vooral als symbolische poort voor het nieuwe gebied moeten fungeren. De gemeenteraad besloot op initiatief van supervisor Riek Bakker een ontwerp van Maarten Struijs van Gemeentewerken te passeren en te kiezen voor een 40 miljoen duurder ontwerp van de Amsterdamse architect Ben van Berkel. Deze werd bijgestaan door de ervaren constructeur Arie Krijgsman van ABT.

Beeldbepalend voor de Erasmusbrug is de slanke geknikte stalen pyloon van 139 meter hoogte, die in twee delen aan weerszijden van het brugdek uitloopt. Vanuit de pyloon lopen twee keer zestien tuikabels naar het brugdek. Twee dikke tuikabels verankeren de pyloon aan de achterzijde. Het vaste deel van de brug is 284 meter lang; het beweegbare deel aan de zuidkant 50 meter. Een groot deel van de 31 meter breedte wordt ingenomen door een trambaan en royale fiets- en voetpaden. Uitvoering in beton bleek te duur, waarna gekozen is voor staal. De pyloon werd bij Grootint in Dordrecht gebouwd en eind 1995 onder grote belangstelling ingevaren.

Show more
Show less

Photo details

 • Uploaded on April 8, 2014
 • © All Rights Reserved
  by Ria Maat
  • Camera: NIKON CORPORATION NIKON D90
  • Taken on 2009/07/15 11:15:26
  • Exposure: 0.002s (1/500)
  • Focal Length: 32.00mm
  • F/Stop: f/20.000
  • ISO Speed: ISO400
  • Exposure Bias: -0.33 EV
  • No flash