Як–52

Not selected for Google Earth or Google Maps [?]

Elnézést kérek a látogatóktól,a képek exif információja helytelen, a fényképezőgépem naptára késett egy kerek évet. A fotók 2014.06.07-én készültek Szolnok ,,legendák a levegőben" rendezvényen - A Jak–52 (orosz írással: Як–52), román jelzéssel Iak–52 a szovjet Jakovlev tervezőiroda kétüléses, légcsavaros, alapszintű kiképző és gyakorló repülőgépe. A KGST-együttműködés keretében a romániai Aerostar repülőgépgyárban kezdődött el a sorozatgyártása, amely még napjainkban is tart. Eredetileg a DOSZAAF igényeinek megfelelően gyakorló műrepülés céljára fejlesztették ki.

A repülőgép népszerű lett a maga kategóriájában, amit az a tény is bizonyít, hogy Kelet-Európán kívül számos Nyugat-Európai országba, az USA-ba és Kanadába is exportálták. A repülőgépbe egy kilenchengeres, M–14P típusú léghűtéses csillagmotort építettek, amely 2,4 m átmérőjű, állítható állásszögű, kéttollú V53TA–D–35 típusú légcsavart hajt. A motor egy csőszerkezetű tartókerettel csatlakozik a nulladik törzskerethez. A motorhoz jutó hűtőlevegő mennyisége zsalukkal szabályozható.

Magyarországi alkalmazása[szerkesztés 12 darab Jak–52 típusú repülőgép 1994-ben érkezett meg Szolnokra a romániai gyárból ládákban, szétszerelt állapotban. Összeszerelésüket a repülőtér műszaki állománya és a gyári küldöttség közösen végezte.

 1. november 13-án a Magyar Légierő egyik Jak–52-ese gyakorló repülés közben Szolnoktól nem messze, Tiszagyenda határában lezuhant, mindkét pilóta életét vesztette.

A Magyar Légierőnél rendszeresített gépek egyik (04-es oldalszámú) példánya 2011 tavaszától a szolnoki repülőmúzeumban van kiállítva.

A katonai alkalmazás mellett Magyarországon több példánya repül polgári jelzéssel. (Wikipédia)

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (4)

►gu®iga56◄ on June 12, 2014

EL29-es nem volt? Az már sugárhajtású, remek kis gép de csak a hátsó ülésen ülve, nejlonzacskóval felszerelkezve:), főleg ha Holler ezredes vezeti:)!

Remekül elkaptad!

Üdv.Laci

Earl Photographer on June 13, 2014

►gu®iga56◄ kedves barátom, a gép oldalán ha elolvasod azt az internetes weboldal címet....... , választ kapsz ara is ki is vezette...... :) Amúgy a következő képen ott a portré is. A valamikori világbajnok katonai bemutató pilóta, majd országgyülési képviselő is volt ha jól tudom. Holler János ny.ezredes úr már az égi kötelékkel repül 2013 decembere óta Amúgy L29-esek már gyakorlatilag csak a múzeumokban vannak, sőt már az L39-eseket is nyugdijba küldték nálunk. Igazából ez polgári sport repülőtér, és itt a légcsavar volt a menő és a vitorlázó ..... . Köszönöm a megtekintést. Üdv Karcsi

Kránitz József on June 15, 2014

Szia Karcsi! Mindig csodálattal nézem az ilyen légi fotókat, sajnos az én gépem ehhez gyenge, de te remekeltél! Csodásak a színek és a tűéles képek lenyűgözőek! Jó program lehetett itt fotózni! Megkérdezhetem, hogy fel is szálltál valamelyik gépre, hogy felülről is fotózhass? Gyönyörű ez a repülőgép is!**LIKE+YS+! Üdv: K.Józsi

Earl Photographer on June 15, 2014

Kránizt József Hidd el annyira közel volt, hogy a Te gépeddel is befoghattad volna. Ha megnézed a kép infót 125 mm, ezt pedig bőven tudja a géped! Keress rá a ,,legendák a levegőben" s megtalálod hol és mikor tartják a következők. Igazi szabadlevegős program! Üdv! Karcsi

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on June 9, 2014
 • © All Rights Reserved
  by Earl Photographer
  • Camera: NIKON CORPORATION NIKON D70s
  • Taken on 2013/06/07 11:26:51
  • Exposure: 0.001s (1/800)
  • Focal Length: 125.00mm
  • F/Stop: f/7.100
  • ISO Speed: ISO200
  • Exposure Bias: 0.33 EV
  • No flash

Groups