Panoramio is closing. Learn how to back up your data.

Fraknó vára/ Burg Forchtenstein

Fraknó vára a XIII. században határvárként építették. A törökellenes háborúk idején a nyugat védelmező bástyája volt. 1626 óta az Eszerházy család tulajdonában van, napjainkig őrzi jelentős műgyüjteményüket.

A Rozália-hegység egyik nyúlványán emelkedik a hatalmas erődítmény, Fraknó vára. 1635-1637 között gróf Estreházy Miklós újjáépíttette, ekkor csak a lakótornyot hagyták meg a XIV. századi épületből. Olasz építőmesterek tervei alapján emelték a 17. században erődítménnyé. A vár a környéken az egyetlen, amelyet a törökellenes háborúk alatt soha nem foglaltak el.

A vár Esterházy hercegek drága ékszereinek és értékes tárgyainak biztonságos "trezorja" volt, amelyeket ma az ESTERHÁZY KINCSTÁR őrzi. Ez a világon egyedülálló Kunst- und Wunderkammer (művészeti és csodakamra) gyűjtemény, amely még az eredeti helyén és az eredeti állapotában található meg. Esterházy Pál herceg nagystílűen gyűjtötte az értékes órákat és automatákat, egzotikus állatpreparátumokat és ritkaságokat. Az értékes és meglehetősen filigrán elefántcsont és csonttárgyak a XVII. században készültek Nürnbergben a Zick család és Berchtesgaden művészeinek műhelyében. Ezeket bonyolult zárszerkezettel ellátott, biztonságos kincstárban őrizte, ahol napjainkban is meg lehet őket csodálni.

ESTERHÁZY ŐSGALÉRIA

Közép-Európa legnagyobb barokk képgaléria gyűjteménye. Az ősgalériában bemutatott, mintegy 300 műtárgy az akkor felemelkedő hercegi dinasztia ősi gyökereit mutatja be. Különlegességnek számít a "Drakula grófként" ismert Vlad Ţepeş világviszonylatban egyedülálló, fennmaradt egész alakos portréja, akit Attila hun királyhoz hasonlóan minden további nélkül felvettek a család ősei közé.

Az Esterházy család FEGYVERGYŰJTEMÉNYE a legnagyobb magángyűjtemény Közép-Európában. A gyűjtemény az Esterházy-család egykori hadi erejéről tanúskodik. Az Esterházy hercegi seregek három évszázadnyi felszerelése szinte teljes épségében megmaradt a vár fegyvertárában, és megtekinthető a vezetéssel egybekötött várlátogatás során. Az egyedülálló hadtörténeti gyűjteményt az Esterházy-család tulajdonában álló díszfegyverek, kitüntetések és különleges vadászfegyverek teszik teljessé. Láthatók itt fegyverek a 30 éves háborúból, alabástromok valamint török, porosz és francia hadizsákmányok. A legkiválóbb darabok közé tartozik az oszmán díszsátor és az úgynevezett porosz sátor. Ezek Közép-Európa legfontosabb és legjobb állapotban fennmaradt hadizsákmányai közé sorolhatók.

A vár látogatás fénypontját Európa legnagyobb és legrégibb barokk kori EZÜSTBÚTOR-GYŰJTEMÉNY jelenti. A más hercegi családok tulajdonában álló hasonló darabokat a történelem során beolvasztották a háborúk költségeinek fedezése érdekében. Erre a sorsra jutottak például a versailles-i ezüstbútorok.

A várban a hercegi lakosztály területén kialakított kiállítótermek adnak otthont az Esterházyak négyszáz éves vadászhagyományait bemutató "Hercegi Hallali" elnevezésű kiállításnak. A gyűjtemény látogatói különböző megjelenítési formákon keresztül nyerhetnek betekintést a vadászéletbe, a vadászat különböző formáinak bemutatásától egészen a vadászbaleseteket ábrázoló látványos XVII. századi festményekig.

Vezetések

Fegyvergyűjtemény: 11.30, 14.30, 16.30 óra Esterházy kincstár: 12.45, 15.45 óra Esterházy ősgaléria: naponta vezetés nélkül 18.00 óráig. Kasszazárás 17.00 óra

Belépők:

Várlátogatás a fegyvergyűjtemény megtekintésével: 9 euró/felnőtt, 7 euró/gyerek, 19 euró/család. Kincstárba: 9 euró/felnőtt, 7 euró/gyerek, 19 euró/család (csak vezetéssel) Esterházy ősgalériába: 9 euró/felnőtt, 7 euró/gyerek, 19 euró/család (csak vezetéssel) TIPP Esterházy kombinált belépőjegy két kiállításra érvényes: 13 euró/felnőtt és 6,50 euró/gyerek. Családi jegy: szülők vagy nagyszülők és 2 gyermek 16 éves korig.

GYEREKPROGRAMOK

Fraknó várában minden időszaki kiállítást egy gyermekcentrikus keretprogram kísér. A gyermekek a programban aktívan részt vesznek és egy izgalmas napnak lehetnek részesei.

Magyar nyelvű gyermekprogramok Fraknó várában:

Teliholdkor a vár különösen titokzatos! Draculade - Teliholdas vezetés Fraknó várában. "Teliholdkor a vár különösen szellemes! Ölts magadra egy fekete palástot, zseblámpával és fokhagymagerezdekkel fegyverezd fel magad Drakula gróf ellen és már indulhat is az esti kaland a vár sötét rejtelmeibe! Még a hátborzongató várverembe is beléphetsz, ahol a gonosz Rozália lelte kínok-kínja között a halálát. Készíthetsz magadnak egy védőzsákocskát, amely megvéd a gonosz lelkektől és talán megfigyelheted a vár denevéreit is vadászat közben." 6 éves kortól Árak: gyermek jegy EUR 6,- A vezetések minden alkalommal 20.00 órakor indulnak. Előzetes bejelentkezés szükséges! (Www.kinder-burg-forchtenstein.at)

Minden nyáron júliusban, minden hétvégén megrendezésre kerül a BURG FORCHTENSTEIN FANTASTISCH gyerekprogramsorozat. (részletek)

TIPP A vár mellett egy kisebb játszóteret is találunk!

AKTUÁLIS

Megújult a fraknói vár fegyverkiállítása A vár első emeletén lévő újonnan felújított termekben az „Oszmánok, poroszok és franciák - az Esterházy család 300 éves hadtörténete” című kiállítás. A kiállítás az Esterházyak háromszáz éves hadtörténetét mutatja be. Európa, egyben a 16. századtól a 19. század végéig Magyarország legnagyobb fegyvergyűjteményét, koronázási zászlót, hadizsákmány sátrakat új rendezésben láthatják az érdeklődők Fraknó várában. Forrás: http://hetedhetorszag.hu/ausztria/index.php/fooldal/reszletek/177

Show more
Show less

Photo details

 • Uploaded on July 9, 2014
 • © All Rights Reserved
  by Imréné Gyimesi
  • Camera: Canon EOS 1100D
  • Taken on 2014/04/08 12:36:55
  • Exposure: 0.010s (1/100)
  • Focal Length: 18.00mm
  • F/Stop: f/6.300
  • ISO Speed: ISO800
  • Exposure Bias: -0.33 EV
  • No flash