Panoramio is closing. Learn how to back up your data.

Bábolna Nemzeti Ménesbirtok,

A Ménesudvart impozáns épületegyüttes öleli körül. A központi kastélyépület falait még a Ménesbirtok alapítás előtti tulajdonosa, a Szapáry család valamely tagja építette az 1700-as évek legelején. Egy régi térképről tudjuk, hogy ez Bábolna legrégibb épülete, amelynek vastag falai, hangulatos folyosói történelmi légkört sugároznak.
Az eredeti kastély 1809. június 15-én vált a tűz martalékává, amikor a Napóleon elleni győri csatavesztést követően a francia csapatok felgyújtották, így állván bosszút azért, hogy a remélt ló-zsákmány helyett a birtokon csupán egy őrmestert, egy káplárt, és néhány közlegényt találtak.

Az épületegyüttes lényegében az ezt követő felújítás és bővítés eredményeképp, az 1810-es években nyerte el mai formáját. A jelenleg irodaépületként használt kastély jobb szárnya a törzsmén istállóval folytatódik. Vendégeink itt a nemes arab telivér és a Shagya arab fajták legszebb példányaiban és egyúttal ménesünk büszkeségeiben gyönyörködhetnek. Az istálló a Hősök kapujával, majd az 1970-es években a korábbi istállókból átalakított, ma állófogadások rendezésére alkalmas fogadóteremmel, és színházteremmel folytatódik.

A színházterem csodálatos, egyedi mintázatú kazettákkal borított mennyezete a kazettás templomfestészet sajátosan magyar művészeti ágazatát idézi meg.
Az épületegyüttes bal szárnyán az irodahelyiségeket a hátas és fogatos lovak istállója, a fedeztető és a ma is szakértő munkának otthont adó kovácsműhely kíséri.
Az épületek által körülölelt, csodálatos parkkal, virágágyásokkal és szökőkúttal díszített térben további nevezetességeket találunk.

A vésett üvegekkel ékesített bejáraton az udvarba látogató szemét legelőbb egy kantár nélküli, de felnyergelt ló bronzszobra vonja magára. Ő a "Leghűségesebb bajtársnak", azaz annak a lónak állít emléket, amely az 1809-es győri csatában elesett lovasa nélkül is otthonába visszatérve hozott hírt a vereségről, s mivel egy Shagya szolgált modelljéül, feliratával egyúttal ez előtt a "bábolnai arabnak" nevezett lófajta előtt tiszteleg.

A Ménesudvar szoborportréi Bábolna legnevesebb parancsnokai emlékét őrzik. Jobb oldalt találjuk az alapító Csekonics József mellszobrát, kissé távolabb az utolsó előtti, de egyik legkiválóbb parancsnokét, Pettkó Szandtner Tiborét, amelynek talapzatára utolsó tisztiszolgája helyezte el a megható ragaszkodás fából faragott emléktábláját.

Szemben velük a szíriai származású, jeles parancsnok, Fadlallah el Hedad Mihály mellszobra, és kedvenc lovának O'Bajannak az emléktáblája fölé a Ménesudvar másik büszkesége, az öreg akác lombja borul.

Közép-Európa legrégibb akácfáját még valamelyik Szapáry gróf ültette 1710-ben, nem gondolván, hogy árnyékában még 300 év múlva is látogatók ezrei gondolnak rá tisztelettel Az acél tartók által erősített fa-matuzsálem mellmagassági átmérője 203 cm, kerülete 1 275 cm. Mellette márványtábla és kopjafa tiszteleg kora előtt.

Az udvar másik neves fáját N. Sz. Hruscsov ültette 1964. április 2-i látogatása alkalmával. A fáért cserébe ő egy bábolnai ötösfogattal térhetett haza. Az udvar közepén áll a Lovarda, és a hozzá illeszkedő Kocsimúzeum, mögöttük az egykori kaszárnyából átalakított Imperiál Hotel.

Az épület falain további két emléktábla őrzi nagy elődeinket: a jobbszárny falán lévő Széchenyi István 1822. február 5-i látogatása előtt tiszteleg, amelyet ő maga híres "Napló"-jában az elismerés hangján örökített meg. A bejárat mellett található a ménesparancsnokok márványtáblája, amelyre az 1789-től 1944-ig e tisztségben szolgáló katonatisztek névsorát vésték tisztelgésül emlékezetük előtt. Forrás: http://www.babolnamenes.hu/index.php/hu/turizmus/nevezetessegek

Show more
Show less

Photo details

 • Uploaded on July 21, 2014
 • © All Rights Reserved
  by Imréné Gyimesi
  • Camera: Canon EOS 1100D
  • Taken on 2014/04/10 12:29:56
  • Exposure: 0.003s (1/400)
  • Focal Length: 18.00mm
  • F/Stop: f/11.000
  • ISO Speed: ISO3200
  • Exposure Bias: -0.33 EV
  • No flash