Vérteskozma

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (5)

János Martini on July 8, 2008

A Vértes hegység belsejében megbúvó Vérteskozma ősidők óta lakott település. Az egykori Kozmapuszta a török időkben elnéptelenedett. Az őslakosság helyére gróf Esterházy József hozott telepeseket 1744-ben, zömében Délkelet-Bajorországból, akik először is a házaik mögött emelkedő, lankás hegyoldalakon irtásföldeket alakítottak ki.

1761-ben már tanítója volt a falunak, és 1772-ben felépítették a plébániát is. A bajorok mintegy két évszázadig éltek és dolgoztak itt zavartalanul. Ők honosították meg a Vértesben a burgonyát, ami csak mintegy 50 év múlva terjedt el az országban. Kitűnő facipőket, klumpákat faragtak, amelyeket munkavégzéshez még a XX. században is viselt a német eredetű lakosság.

A völgyet határoló, meredek, erdős hegyoldalak miatt a fő megélhetést és fejlődést biztosító szántóterületek növelése nem volt lehetséges. A hanyatlást jelenti, hogy a községet 1928-tól közigazgatásilag Gánthoz csatolták. Sorsát a második világháború megpecsételte. Mintegy 300 ember, csaknem a teljes lakosság hagyta el ekkor végleg a falut.

A terület az 1970-es évektől kapott új szerepet. Napjainkra a község gyönyörűen gondozott, virágzó üdülőfaluvá vált, követendő példájaként egy pusztuló néprajzi mikrokultúra megmentésének - írja a Vendégváró.

Építészetileg is különös falu Vérteskozma. Az eredetileg egyutcás zsákfalu szinte valamennyi háza a XIX. században épült a szalagtelkeken. A legtöbbje a hagyományos parasztházak stílusát követi: az utcára néző szoba kétablakos, mögötte a konyha - esetleg kis kamrával - majd a másik szoba. A legtöbbjénél még látható az eredeti tornác, néhol már beépült. Az új tulajdonosok szinte valamennyi házat felújították - az eredeti állapotnak megfelelően.

Tóthné Kulcsár Tünde on July 9, 2008

Idillikus, gyönyörű falu! Üdvözlettel: Tünde

Imre Lakat on August 27, 2008

Gyermekkoromban ezek a kis elbujt falvak, majdnem néptelenek voltak kedvenceim. Hogyne szavaznék, amikor az idillikus Magyar faluképet örökíted meg az utókor számára?

Üdv Imre

H. Prell Márta on August 27, 2008

Tényleg gyönyörű kis falu. Nagyon szépen, pontosan megkomponált fotó; megérdemli a szavazatot (tőlem is)!

Üdv. Márti

mohai69 on January 25, 2010

Gyönyörű,szép falu,ott éltem gyerekkoromban,nagyon szép emlékeim vannak,mindíg vágyódom vissza. Üdv:Mónika

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

János Martini
1118 Budapest, Magyarország
WorldHungaryFejér

Photo taken in Gánt, Vérteskozma, 8082 Hungary

Photo details

 • Uploaded on July 8, 2008
 • © All Rights Reserved
  by János Martini
  • Camera: NIKON CORPORATION NIKON D40
  • Taken on 2008/07/06 16:52:53
  • Exposure: 0.004s (1/250)
  • Focal Length: 55.00mm
  • F/Stop: f/10.000
  • ISO Speed: ISO320
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups