Castelul Corvineştilor

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (17)

szencmi on November 17, 2008

The old fortress of the Hunyadis (Janos and Matthias)

Sorin Cercea on November 22, 2008

The old fortress of the Corvins (Iancu and Matei).

zagyvat on February 15, 2009

Vajdahunyad vára.

zagyvat on February 15, 2009

Da, mai Sorine, si Hunyadi László (fratele lui Mátyás) cum o traduci?

Sorin Cercea on February 16, 2009

Ladislau :)

zagyvat on February 18, 2009

Correct, esti foarte bun la traducerea numelor maghiare. Deci trebuia sa o traduci, pentru ca Hunyadi László nu avea nume romana. Fratele lui, Mátyás, avea, sau tot ai tradus?

Sorin Cercea on February 18, 2009

Ce sa facem, asa a fost isoria. Nobilii romani din Transilvania s-au maghiarizat, bogatasii aromani din Muntii Balcani s-au grecizat. Si romanii se mandresc cu urmasii familiei cneazului Voicu (tatal lui Iancu de Hunedoara), la fel cum ungurii se mandresc cu ei, pentru ca sunt rodul unor familii mixte, care au fost in slujba Transilvaniei si a Regatului Maghiar. Familiile Kendeffy, Kenderes, Nopcsa s.a. au fost, la origini: Candea, Candres, Noapte. Pe cand erau romani get-beget, si luptau alaturi de unguri impotriva tatarilor si turcilor, au primit mari privilegii de la regii unguri, pe care le-au folosit pentru supusii lor si pentru religia ortodoxa. Sa nu uitam ca, in cronicile grecesti, Iancu de Hunedoara era numit "Enankos Getul". Oare era numit get pentru ca era ungur? Eu vreau sa intelegem toti ca aceste familii fac parte din istoria ambelor popoare (roman si maghiar), nu trebuie sa ne certam pentru apartenenta lor, ci sa ne mandrim cu ele, indiferent cum le numim in limbile noastre.

zagyvat on March 4, 2009

Kende a fost un titlu in secolul al VII.-a la maghiari, Kendeffy inseamna fiul unui "kende". Etimologia lui nu are nici o legatura cu Candea, este o minciuna legitimistica romana. Nopcsa este de origine romana, Kenderes(i) iara nu este roman, kender inseamna cânepă, kenderes inseamna loc unde creste cânepa, si Kenderes e o localitate in Ungaria. Tatal adevarat lui Iancu de Hunedoara era Sigismund de Luxemburg, dovada este ca Iancu avea inca un frate cu numele Iancu: numele dublat intro familie a fost datina cand unul avea tatal diferit (si asta nu era public).

Eu nu am probleme cu originile mixte. Eu am probleme cu minciunile si hotia romanilor. Stiu ca falsificarile istorice si minciunile compenzeaza lipsa istoriei romane in Ardeal - in Ardeal nu erau nobili romani, deci ati furat, sau vreti sa furati nobilime cu falsificarea istoriei. Si problema cea mai mare este ca in Ardeal numai urlati, ca Iancu de Hunedoara a fost roman, dar Vajdahunyad vára, asa zis "castelul Corvinestilor" cum arata? Este ruinata de tot. Sa va fie de rusine.

"Enakos Getul" - mai, asta e supertare. Tu vorbesti de geti in secolul XV.-a? Hai mai lasa, si arata-mi macar un link unde pot sa citesc ceva despre asta...

Sorin Cercea on March 5, 2009

Bine, ai dreptate!

Toate cele 14 biserici ortodoxe construite până în secolul al XV-lea, aflate în judeţul Hunedoara, au fost construite de nobili maghiari. De remarcat familia de nobili maghiari, dar ortodocşi, ai lui Neaşcă Teodor din Ribiţa, care apare pe pisania din sec. XIV ("falsificată de istoricii români"!) a bisericii din Ribiţa: "jupanu Vladislavu şi jupâniţa Stana ... şi fratele său Miclăuşu şi jupâniţa lui Sora", ... care au ridicat biserica în "zilele lui Jicmund" (probabil aşa se pronunţă în maghiară Sigismund). Şi alţi nobili maghiari care au ridicat biserici ortodoxe şi au adus pictori să le picteze în stil bizantin: Dobre Românul, Balea, Ambrozie, Muşana, Bâlea, Sărăcin.

Familia lui Cândea, după ce a ctitorit biserica ortodoxă de la Suseni şi a transformat-o pe cea catolică de la Orlea în biserică ortodoxă, a dispărut fără urmă de pe faţa pământului. Toate proprietăţile acestei familii au ajuns în posesia unei alte familii, numită Kendeffy (fiul lui Cândea-Kende), dar care nu are nicio legătură cu Cândea, e doar o coincidenţă de nume.

Cred că, în România, ar trebui interzisă folosirea numelor: Iancu de Hunedoara şi Ioan Corvin; în schimb propun variantele: sârbească (Sibinjanin Janko), bulgărească (Iankul Voivoda) sau croată (Janko Hunjadi). Sau, mai bine, cum spune Critobul din Imbros: Ioan Getul, sau Teodoros Gazes: Enankos regele dacilor; pentru că şi Horia a fost supranumit de unguri, dar în batjocură, "Horia Rex Daciae".

Si, nu în ultimul rând, cred că ar fi bine ca poveştile, legendele, bârfele şi zvonurile să devină cele mai de bază surse istorice. Poate aşa vom afla şi cauza pentru care Iancu de Hunedoara nu a putut lua tronul Ungariei deşi îl avea pe tavă. Sau revenim totuşi la istoriografie, care ne spune că Iancu nu avea sânge regesc (ca fiu al lui Voicu), în consecinţă nu putea ocupa tronul Ungariei. Alta era situaţia dacă avea sângele regesc al lui Sigismund.

victor almasan on May 4, 2009

Ma inpresioneaza cunostintele istorice ale tale DL.Sorin,felicitari.Urmeaza generatia noastra sa comercializam cetatiile si castelele,Sa facem un turism profitabil care sa nu supravietuiasca din taxele poporului.Taxele sa fie folosite pt.educatie,cultura,drumuri,salarii etc.Am mai multe idei la care lucrez,le voi propune cind vin acasa.

edi_dinuuu on February 21, 2010

Am vizitat Castelul Corvinestilor de doua ori dupa 1990 si am fost foarte dezamagit pentru ca nu am avut ghid,desi am platit bilete! Care mai este situatia acum?

Sorin Cercea on February 22, 2010

Eu l-am vizitat ultima data tot fara ghid, in 2008. Pe site-ul castelului www.castelulcorvinilor.ro spune ca exista ghid la pretul de 30 de lei.

Alexandru C. Ene on March 23, 2010

Imi place si fotografia, si sirul comentariilor de mai sus!

Cele bune, Aalecs.

rovirot on June 19, 2010

salut! ai fotografii minunate, cunostinte despre istorie impresionante... dar este pacat despre monumentele istorice pe care le avem ca nu stim sa le intretinem si sa le exploatam asa cum fac celelalte popoare care din o piatra te face sa vii de la sute de km sa o vezi .... si noi??? cu o istorie asa minunata si "controversata "cum o fii ea nu avem autoritati si oameni capabili sa faca ceva cu turismul din tara asta!!! felicitari pentru fotografii si pentru "lectia de istorie"....VOTEZ!

Paul13 on July 2, 2010

Felicitari pentru realizare~!

__Amanda__ on July 29, 2010

Vad ca ai foarte multe cunostinte despre istorie.Este un lucru foarte bun.In prezent foarte putina lume mai este atat de interesata de un trecut de mult uitat si recunosc ca nici eu nu sunt o impatimita a istoriei,dar este de apreciat interesul tau...Mult noroc in continuare!

Maurice MAZELLIER on September 15, 2013

Fantastique..! / Chateau.** - Merçi.. du Partage.. Intéréssant.. + On Aime Bien..

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on March 17, 2007
 • © All Rights Reserved
  by Sorin Cercea
  • Camera: Canon DIGITAL IXUS 30
  • Taken on 2005/03/20 17:18:35
  • Exposure: 0.006s (1/160)
  • Focal Length: 5.80mm
  • F/Stop: f/5.600
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups