telgárti viadukt

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (10)

Harsányi István on July 31, 2010

Szia Roni!

Ez a képed pl., azért tetszik, mert kellemes emlékeket idéz fel bennem ez a táj. Akár a Garam völgyében érkezem ide Breznóbánya irányából, akár Tiszolc felől a Murányi hágón át. Ez az a vidék, ahol a táj jellege hirtelen megváltozik. Mások lesznek az illatok a fények a színek. És már alig várom, hogy egy gyors pihenőre megálljak a Garam forrásánál és az otthonról hozott vizet lecseréljem arra a friss jéghidegre! A viadukt hátterébe oda képzelem a Király-hegyet, amely ugyan nem tartozik a legmagasabbak közé, de félreismerhetetlen, impozáns alakja tiszta időben még a Bükk-hegységben lévő Bálványról is biztos tájékozódási pont. És ha az út mellett még a helyi "gomba árusok" is feltűnnek, hát akkor az izgalom végkép a tetőfokára hág........! Valamelyik kommentednél olvastam, hogy szeretnéd, ha nem csak pár sort írnának a képeidhez, hanem fotós szemmel is véleményt mondanának róluk. Én úgy gondolom, hogy az ide feltett képek elsősorban a nézelődést kell, hogy szolgálják. És például erről a képről is nehéz így számítógépen megítélni, hogy egy átmenetes neutrál szűrővel vagy más fényméréssel ki lehetett-e volna küszöbölni a háttér túlexponáltságát. Vagy esetlegesen egy HDR kép milyen hatást idézet volna elő. Ezeket csak ott a terepen lehet eldönteni és sokszor és sokat kell kísérletezni, mire lesz valami látható eredmény. Én például szívesen elmennék fotózni és közben lehetne beszélgetni, kirándulni,......gombát gyűjteni...! Szeretem a képeidet nézegetni, mert a képviláguk a stílusuk, a témájuk közel áll az én világomhoz. Jól harmonizálnak a keretek, a textúrák, a hozzáadott effektek. Szépek a színek és a fények. És nagyon érdekesek a perspekívák.

Szép napot Neked!

István

ronihook on July 31, 2010

Húha István,ez tényleg nem tömör vélemény:)

Nagy örömmel tölt el hogy újból egy kicsit felvidéki táj a dícséret tárgya. Igen a Garam völgye csodálatos vidék!Nekem minden évben innen kerül a konyhámba a fekete áfonya...szintén az útszéli árusoktól:) Ha megnézed a keltezést láthatod 2006. Ez még az a korszak volt hogy csak azért kattintottam ,mert volt egy fényképezőgép nálam. Magyarán semmire sem ügyelve. Csak két éve próbálom egy kicsit tudatosabban. Azóta már sok mindent megpróbáltam ,valamelyik technika megtetszett valamelyik nem.Pl. a HDR nekem nem nagyon jön be... Nem úgy képzelem én ám azt a véleményt mint a profiknál:)De ha valakinek van pl. a vágásra jobb ötlete ,esetleg a fotóinformációból ki tudja olvasni mit lehetett volna jobban... hát azt örömmel venném. De teljesen igazad van ,itt a hely,vidék bemutatása a cél ,nem pedig a bokorban termett fotós egójának a növelése:)))

Szívesen látlak máskor is nálam ,barangolj a Felvidéken:)

szia,roni

Harsányi István on August 2, 2010

Szia Roni! Örömmel népszerűsítem és dicsérem a Felvidéket.....:)) És nagyon mennék többet oda (is): )) Örülök, hogy sok mindenről hasonlóan gondolkodunk. Szerintem a fotózásban (is) kétféle fejlődési lehetőség van az egyik az autodidakta mód a másik egy jó fotós suli (ami sajna nem sok van). De én a fórumokat nem igen szeretem, mert mindenhol sok az önjelölt tévedhetetlen mindent és mindenkinél jobban tudó zseni. Talán a fotozz.hu oldal az egyetlen, ahol nagyon korrekt vélemények vannak (de ott meg ott van az általad is említett időtényező). Mindenesetre bele lehet olvasgatni. Szerintem a legfontosabb az érdeklődés, az érzék és a kísérletezésre való hajlam. Rátérve a vágásra, én pl. kipróbálnám ennél a viaduktos képnél, hogy levágnám a felső részét kb. a fenyőfák tetejénél. Az alját meg úgy, hogy kb. a viadukt teteje 1/3-ad 2/3-ad arányban ossza a képet. De a kép széléből nem vágnék. Így még hangsúlyosabbá válna a viadukt hossza és magassága. Erősödne a tele hatás. És megmaradna a kép előtér, téma, háttér tagozódása is. Ráadásul a 16:9 körüli arány ugyanúgy kedvezőbb a szemnek, mint komponálásnál az aranymetszés vagy a harmadolás körüli képarányok.: ))))Örülök, hogy megint kalandozhattam egy kicsit nálad itt a „Felvidéken”

Legyen szép napod)) Szia,István

ronihook on August 3, 2010

Megpróbáltam a javaslatod szerint István. A kiégett ég nagy része ugyan eltűnt, de sajnos ebből a fotóból már nem lehet szebbet varázsolni:) A színeken még lehetett javítani ,de az életlenségen már nem nagyon. Majd legközelebb jobban sikerül:)

A tanulgatásról csak annyit: ha érdekel valami akkor biztos nagy erőket fektetsz bele,hisz a igényesség egy idő után természetessé válik. Mindenki tanul vagy a saját vagy mások hibáin keresztül. Köszi a véleménycserét:)

szia,roni

Harsányi István on August 4, 2010

Szia Roni!

Szerintem ez így jó, ahogy van. Nekem pl. azért tetszik, mert szép emlékeim kötődnek ehhez a vidékhez. Neked azért, mert a saját képed és szeretted volna másnak is megmutatni, ezt a csodás vidéket! Tanulni, persze mindig lehet és kell is! De a fotózás, ennél szubjektívebb dolog! Itt szerintem az a jó, ha önmagad adod! Én úgy látom, hogy a képeid eredetiek és fel mered vállalni bennük önmagad! Szerintem ez a legfontosabb dolog!

Szép napot Neked!

István

Fulcrum on December 29, 2010

It is voltam! :o) Nagyon szép hely!

LIKE

Niko

ronihook on December 29, 2010

Köszi!De a Tátra ...az az igazi:)

roni

Fulcrum on December 29, 2010

Igen! De közelében van Kráľová hoľa, nagon híres hegy.

ronihook on December 29, 2010

Egyetértünk:)... ezt a helyet is illik ismernünk.

Mindenhol vannak kirándulásra méltó helyek.

r.

Fulcrum on December 29, 2010

Az igaz!

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on October 31, 2008
 • © All Rights Reserved
  by ronihook
  • Camera: Canon PowerShot S1 IS
  • Taken on 2006/06/16 18:27:32
  • Exposure: 0.010s (1/100)
  • Focal Length: 9.49mm
  • F/Stop: f/4.500
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups