Panoramio is closing. Learn how to back up your data.

Pápoc Havas Boldogasszony templom

Selected for Google Maps and Google Earth

[Pápoc, Havas Boldogasszony kápolna A nagyrészt román stílust képviselő, valószínűleg a 12. században emelt épület, azonosnak tekinthető a település Árpád-kori plébánia templomával (Szent Lőrinc-templom). A mintegy 9 m átmérőjű centrális négykaréjos felépítésű, emeletes templom téglából készült, 1 m körüli falvastagsággal. A jelenlegi cserépfedésű emeleti rész és a fazsindely borítású kupola között nyolcszögletes szint a laterna található, melynek minden második oldalán keskeny félköríves záródású - a már 20. században kiegészített - ikerablak van elhelyezve. A földszinti és az emeleti tér alaprajza közel azonos. Az alsó szint nyugati karéjában - a délre nyíló kaputól balra - befalazott bejárat található, a keleti karéjban széles ablaknyílás van kialakítva. A félköríves záródású oszlopokkal díszített kapuzat kőanyaga vörösmárvány, az ajtónyílás vízszintesen zárt az ívmező díszítés-faragás nélküli, a külső oszloppár szintén a XX. században került pótlásra.

Az emeleti rész minden karéjában valószínűleg azonos kialakítású félköríves, román ablaknyílás volt, ettől jelentősen eltér a jelenlegi déli és nyugati ablaknyílás kialakítása. Az alsó szint nyugati karéjának falában az emeletre vezető keskeny lépcső, a keleti karéjban pedig ülőfülke található. A földszinti és emeleti boltozat a karéjok sarkain elhelyezett pillérekre, illetve oszloppárokra támaszkodik, az emeleti rész kialakítása kidolgozottabb itt az oszloppárok félkörszelvényűek. Az boltozat bordáit a féloszlopok között elhelyezett vékony oszlopok tartják, a földszinti boltozat bordáin geometrikus falfestés található.

A templom a prépostság templomának megépítését követően az Ágoston-rendi 31] kolostor kápolnájaként működött tovább, mint Szent Mihály-kápolna. A kolostor XVI. század második felében történt megszűnését követően a kápolnáról először az 1698.évi Cannonika Visitatio tesz említést, mely szerint belső festése ép, bejárati oszlopsora még áll. A kápolna állapotának jelentősebb romlása Sághy Mihály perjelségének idejére (1748-1762) tehető, mely időszakban a kápolnát kamra és sörfőző céljára engedte át, ami miatt utóda jákfalvi Horváth István a Szentszék előtt pert indított ellene. A perirat a kápolnát gótikus stílusban épültnek nevezi, 1762-ben vörösmárványból készült oltárköve még ép és sértetlen. A későbbiekben - a kolostor templomának emlékére - Havas Boldogasszony nevet felvett kápolnát a XX. században több esetben is tatarozták-restaurálták. A kápolnán az elmúlt évszázadok során több átépítés történt - bejárat áthelyezése, emeleti rész és a kolostorépület felső szintje közötti átjárhatóság megvalósítása, ablaknyílások részbeni átalakítása, barokk kupola ráhelyezése - de ennek ellenére a korai központos templomok alaptípusának -körtemplom- jegyeit jól megőrizte. Felépítésében erős hasonlóságot mutat a hiányosabban fennmaradt szerkezeti egységű jáki Szent Jakab - kápolnával. Műemléki védelem alatt álló épület, törzsszáma: 7990.

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (6)

Gabi 1 on February 14, 2009

Kedves Eszter! Nagyon köszönöm, hogy ilyen részletesen végig látogattad a képeimet, és szavaztál is rájuk. Itt írom meg a véleményemet, mert szerintem ez egy igen érdekes nézőpontú, szépen kivitelezett kép. Teljesen méltatlan, hogy ilyen kevesen látogatták. Nagyon jó ötlet, hogy csináltál egy román kori templomok címkét. Például Pápocról soha nem hallottam, és azt sem tudtam, hogy Litéren, és Berhidán ilyen nagy múltú templomok vannak, amelyek értékét nagyon szépen közvetítetted. Meglátogattam továbbá a selyemkóródat, amelynek variációi megúnhatatlanok, ez is egy szép példány. Amint a múltkor megígértem Neked, megkerestem, és felraktam a nyári virágját Gemenc illatvarázslója címmel. Nagy tömegben fordult elő ugyanis egy régi töltés mentés, és mámorító illattal varázsolt el bennünket június hónapban. Üdv.:Gabi

Imréné Gyimesi on February 14, 2009

Kedves Gabi, örülök, hogy találtál a galériámban, olyan helyeket, amelyeket nem ismertél. Számomra ez a legnagyobb öröm, ha felkelthetem az érdeklődést, egy-egy érdekes látnivalóra a fotóim által. Szép a mi országunk, és rengeteg az értékünk, csak sajnos nem ismerjük eléggé! Gabi nem találom Gemenc illatvarázslóját. Köszönöm, hogy jártál nálam. Sok sikert kívánok! Szia, Eszter

sergio Delmonico on January 21, 2014

Ciao

Eu gosto dos detalhes desta foto! Uma composição simples, mas de grande efeito.

Saudações,


My viewer of Sergio Delmonico


Imréné Gyimesi on January 21, 2014

sergio Delmonico

Ola Sergio!

Estou feliz por sua visita e palavras gentis.

Saudações, Esztella

Abdullah kıyga on August 20, 2014

→ Very good shot , very nice photo! 📷 L Best wishes . ©Abdullah Kiyga

Imréné Gyimesi on August 21, 2014

Abdullah kıyga

Hello Abdullah!

Thank you very much.

Best regards. Esztella

Sign in to comment.

Photo details

 • Uploaded on November 22, 2008
 • © All Rights Reserved
  by Imréné Gyimesi
  • Camera: Panasonic DMC-FZ7
  • Taken on 2008/11/07 15:44:10
  • Exposure: 0.025s (1/40)
  • Focal Length: 10.90mm
  • F/Stop: f/3.200
  • ISO Speed: ISO100
  • Exposure Bias: -0.33 EV
  • No flash

Groups