Vink

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (7)

freddie fish (tiff) on February 17, 2009

he or she looks grumpy erik hehe :0)

Erik van den Ham on February 17, 2009

HE does, so colourful are only the MALES.

Thanks Tiff will tell him that!

Erik

Erik van den Ham on February 17, 2009

Vink( Fringilla coelebs)

De vink roept een krachtig pink, los of twee- tot driemaal herhaald, op grond waarvan hij zijn naam heeft gekregen. Dit gepink kan zeer lang aangehouden worden tot het gevaar geweken is, en gaat soms over in de zang (of wordt ook wel beschouwd als een vorm van zang). Bij opwinding hoor je: wiet-ping wuiet-ping-ping. Bij gevaar rond het nest: een vaak herhaald rollertje truut-truut (vroeger wel ten onrechte de regenroep genoemd)...' In vlucht: tjup tjup, moeilijk te onderscheiden van dezelfde groenlinggroep.

Zang

De vink heeft een vrij luide stem. De zangstrofe bestaat uit driemaal een herhaald motiefje van identieke eenlettergrepige elementen, afgesloten door een krachtig twee- of drielettergrepig slotmotief. Dat slotmotief kan opwaarts gaan biskwie of neerwaarts biskwiuuw, al naargelang de streek. Het geheel daalt stapsgewijs van toon en blijft toch een korte strofe. Het lijkt of hij voortdurend vraagt: Vind-vind je-mijn-lievelingsliedje niet boeiend?

Elke strofe duurt circa twee tot drie seconden en wordt gevolgd door een iets langere pauze, waarbij de vink luistert naar het antwoord van zijn concurrent. Gemiddeld zingt een vink zo zes tot twaalf strofen per minuut. Er zijn vinken geteld die wel 3300 strofen binnen twaalf uur lieten horen (wedstrijden voor vinkenzetters)!

Van de vinkenslag zijn veel varianten bekend. In elke streek van Europa klinkt de vink iets anders, maar toch blijft de algemene structuur ongeveer dezelfde, met de dalende notenreeksen. Zo onderscheidt men in Belgie 'Vlaamse' en 'Waalse' vinken. De variatie ligt in het slotmotief: de Vlaamse vink wordt daarom ook 'suskewiet' genoemd. Bovendien kan eenzelfde vink na een tijd overschakelen op een variant. Uit onderzoek blijkt dat het eerste deel een territoriumclaim is, bedoeld voor andere mannetjes, en het slotmotief een lokgeluid is voor het vrouwtje. Aan het begin en eind van het broedseizoen wordt het slotmotief daarom nogal eens weggelaten.

Zangpost

Middelhoog in vooral loofbomen.

Voorkomen

Loofbossen, parken, ruime tuinen, wegbeplantingen: overal waar bomen zijn. In Nederland algemeen, in Vlaanderen zeer algemeen.

Wanneer

De eerste vinken zingen al vanaf februari, maar het hoogtepunt ligt in mei en juni. In de herfst ontwikkelen de jonge mannetjes hun eigen zang. Ook midden op de dag zingt de vink onvermoeibaar door.

Verwarring

De zang is te vergelijken met die van fitis of geelgors. De fitis is echter lieflijker en zachter, en mist het kenmerkende slotmotief. De zang van de geelgors heeft een duidelijk langgerekte eindnoot. Ook boompieper lijkt er van ver op. De roep is alleen met de van de koolmees te verwarren maar klinkt meer als vink en •r vluchtroep tjup is iets minder warm als die van de groenling.

Wat is het, dat het meest bekoort

Wat is het dat hij ’t liefste hoort

't is het liedje van een Vinke

Wat is er mooier dan het lied

het helder zuivere Sus-ke-wiet

uit 't bekske van een vinke

Vlaams: Het liedje van de Vinkenier

Thai pix Wildlife ph… on February 17, 2009

Prachtig zo wel de beschrijving, als de vink Erik! en wat mij het meest op valt aan deze foto is het jonge groen! dat springt er zo mooi uit met de kleur van de vink, prachtige foto,,

Michel

Erik van den Ham on February 17, 2009

Hallo Michel deze tekst is afkomstig van een nieuw boekje wat ik afgelopen zaterdag kocht.

'Wat zingt daar'

Erg leuk boekje met Cd er bij met de geluiden erop.

Erik

Guido Musch on February 17, 2009

Mooi vinkje Erik.. :)

Bram van Broekhoven on February 17, 2009

Mooie foto Erik, vink staat er keurig op

Gr,Bram

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

  • Uploaded on February 17, 2009
  • © All Rights Reserved
    by Erik van den Ham

Groups