Goudkantoor, Gold Office

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (8)

Erik van den Ham on March 9, 2009

Goudkantoor

(Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie)

Het Goudkantoor is een markant gebouw op de Grote Markt van Groningen. Het is gebouwd in 1635. Oorspronkelijk is het gebouwd als kantoor voor de ontvanger van de belastingen in de provincie Groningen. Het heette toen het Collectehuis. De spreuk op het pand, Date Caesari quae sunt Caesaris ("Geef de keizer wat des keizers is") verwijst naar de oorspronkelijke functie.

Op het pand prijkt tegenwoordig het wapen van de stad Groningen. Oorspronkelijk bevond zich daar het wapen van de provincie. Toen de stad het eigendom verkreeg, was het wijzigen van het wapen een van de eerste veranderingen die de stad doorvoerde.

De naam Goudkantoor stamt uit het begin van de negentiende eeuw. In het gebouw was toen een waarborgbureau voor gouden voorwerpen gevestigd. In het goudkantoor kon een waarmerk worden aangebracht waarmee werd aangetoond dat het betreffende voorwerp echt van goud was.

Voor de Tweede Wereldoorlog was het Noordelijk Scheepvaartmuseum gevestigd in het Goudkantoor. In de aanloop naar de bevrijding van de stad, in april 1945, had het museumbestuur de gehele collectie overgebracht naar een pand aan de noordzijde van de Grote Markt. Het bestuur was bang dat het Goudkantoor bij de bevrijding beschadigd zou raken. Na de bevrijding bleek echter dat het Goudkantoor als een van de weinige panden ongeschonden was gebleven. De panden aan de noordzijde van de Grote Markt daarentegen waren grotendeels verwoest.

Na de oorlog heeft het pand dienst gedaan als informatiecentrum (het Stadjershuis), en als VVV-kantoor. Nadat het tijdens de bouw van de nieuwe Waagstraat geheel was gerestaureerd heeft het een horeca-functie gekregen.

Kijk Bert zelf op woensdagavond rond etenstijd lopen er nog mensen.

Thai pix Wildlife ph… on March 9, 2009

Fantastische foto Erik en heerlijk deze twee mensen op de foto! ik denk dat zei de auto sleutels zoekt, en pa staat geduldig te wachten! even lekker wezen eten Erik staat die lange er nog in? En Erik er loopt altijd volk in de stad op wat voor uur je van de dag komt er is altijd wel iemand!

Groeten, Michel

Bert Kaufmann on March 9, 2009

Leuke foto Erik, en fraaie informatie. Groet, Bert K.

Bert Lanting Fotogra… on March 10, 2009

Ja Erik, snap er ook niets van...

Zo lijkt het kantoor zelfs van goud

Nico Huising on March 10, 2009

Hele mooie warme foto Erik.

Maar er zijn genoeg momenten dat er geen mensen lopen hoor.

Groetjes Nico

jac hendrix on March 10, 2009

Schitterend nightshot Erik.

Kwam deze foto net tegen zonder MENSEN

Groetjes, Jac

JHZoet on March 11, 2009

Schitterende foto's van Groningen Erik en mooie uitleg.Het is daar werkelijk prachtig.We waren vanmiddag daar nog even en vroegen ons af wat de betekenis is van die meneer die onder de overkapping hangt links van het Goudkantoor? Misschien weet jij dat. Gegroet,Jan Zoet.

Erik van den Ham on March 11, 2009

Nou Jan dat was wel heel toevallig wellicht zijn we elkaar vanmiddag nog gepasseerd in Groningen. Ik was er namelijk ook. Ik neem aan dat je het zwevende beeld onder de overkapping bedoeld en als het ware vliegt richting het beeld wat uit de muur lijkt te komen.

Zou niet weten wat het verbeelden moet maar zal een aan het zoeken gaan.

Groeten, Erik

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

  • Uploaded on March 9, 2009
  • © All Rights Reserved
    by Erik van den Ham

Groups