C. Brâncuşi - Masa tăcerii (martie2009)

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (4)

Ghiocela on March 23, 2009

La "Masa Tacerii"... cuvintele sunt de prisos....! Frumoasa compozitia si incadrarea!! Adaug aceasta foto la favorite! Simona

GhChelu on March 23, 2009

Mulţumesc frumos, Simona! Cred că o să mă aşez pe un scaun.

dbotez on March 24, 2009

Exista se pare si o alta interpretare a ansamblului din Tg. Jiu. Am tramsmis-o pe mail. Dan

GhChelu on March 25, 2009

Mulţumesc,Dan, pentru materialul documentar. Mi-ai stârnit curiozitatea şi m-am pus pe treabă.

Despre Brâncuşi s-au scris multe. "Din 1963 până azi, au apărut în toate părţile lumii peste 50 de cărţi şi monografii şi mii de studii şi articole despre Constantin Brâncuşi, stabilind în mod definitiv locul lui ca artist genial şi chiar ca -unul din cei mai mari creatori ai tuturor timpurilor-" (Jean Cassou).

"Ansamblul sculptural Constantin Brâncuşi de la Târgu-Jiu, cunoscut şi sub numele de Ansamblul monumental de la Târgu-Jiu, este un omagiu adus eroilor căzuţi în timpul primului război mondial, proiectat şi construit de Constantin Brâncuşi. Cele trei componente sculpturale - Masa tăcerii, Poarta sărutului şi Coloana fără sfârşit - sunt dispuse pe aceiaşi axă, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime de 1275 m.

Masa tăcerii , lucrată în calcar, reprezintă masa dinaintea confruntării cu bătălia la care urmează să participe combatanţii. Timpul este dispus în clepsidrele-scaune care-l măsoară. Totul decurge în tăcere.

Poarta sărutului, construită din travertin, este poarta prin care se face trecerea spre o altă viaţă. Motivul sărutului, prezent pe stâlpii porţii, ar putea fi interpretat şi ca ochii care privesc spre interior.

Coloana fără sfârşit , sau a sacrificiului infinit, considerată de către Sydnei Geist punctul de vârf al artei moderne, reprezintă un adevărat "testament spiritual" al artistului, un adevărat axis mundi, menit parcă să sprijine în veşnicie bolta cerului. Înaltă de 29,33 m, este constituită din 17 module romboidale din fontă.Wikipedia

Interpretări şi controverse privind denumirile pieselor din ansamblul sculptural de la Tg Jiu au fost mereu, create , se pare, de denumirile schimbătoare date chiar de Brâncuşi lucrărilor sale în stadiul de proiect. Cea mai mare vâlvă a făcut, în ultimii ani, o scrisoare trimisă de Liviu Popp din Canada şi publicată de revista “Formula AS”. De câteva ore bune caut să mă lămuresc dacă aceste denumiri au fost sau nu reale. Înclin să cred că ceea ce a scris Prof.Nicolae Tomoriu în ziarul local Gorjanul şi la semanatorul este adevărat.

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

GhChelu
București, Municipiul București, România

Photo details

 • Uploaded on March 22, 2009
 • © All Rights Reserved
  by GhChelu
  • Camera: Hewlett-Packard Photosmart M525
  • Taken on 2009/03/22 10:00:12
  • Exposure: 0.001s
  • Focal Length: 6.00mm
  • F/Stop: f/4.700
  • ISO Speed: ISO100
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups