Panoramio is closing. Learn how to back up your data.

Faliezustersklooster te Maastricht

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (6)

Bert Kaufmann on May 18, 2009

Het klooster van St. Katharinadal werd in Maastricht gesticht door Elisabeth de Molendido die bij testament in 1350 bepaalde dat haar huis na haar dood ingericht moest worden tot bewoning van 15 of 16 vrome maagden uit goede stand. Deze moesten daar onder toezicht van de prior en lector van het Dominicaner klooster godvruchtig leven. Tegelijk vermaakte ze dit klooster in oprichting aanzienlijke goederen. Dit klooster heeft gestaan in de Begijnenstraat. In 1357 bestond het waarschijnlijk al niet meer.

De begijnen van Katharinadal hebben zich vervolgens "opgelost" in de communiteit van de faliezusters die in 1470 toestemming kregen om een klooster in de Begijnenstraat te stichten. Dit klooster grensde aan het klooster van de Minderbroeders in de Pieterstraat en tevens aan het oude St. Katharinadalklooster. De zusters volgden de derde regel van de H. Franciscus. De Faliezusters, die hun naam ontleenden aan hun verplichting om buiten het klooster hun gelaat te bedekken, mochten geen andere kloostergeloften afleggen en moesten, vooral bij de pest, zieken verzorgen, Zij stonden niet onder het gezag van de Dominicanen zoals de begijnen van St. Katharinadal, maar onder toezicht van de Begaarden. In 1674 onttrokken ze zich aan de verplichting tot het verplegen van zieken. In het begin had het klooster veel bezittingen, maar nadat een brand veel kostbaarheden had vernield verviel het klooster in armoede. Vanaf 1732 werd de H. Nepomuk in de kerk bijzonder vereerd.

Bij de opheffing in 1796 was er een priorin, 5 zusters en een novice. De kerk is afgebroken, de kloostergebouwen staan er nog en zijn al vanaf de 19e eeuw in woningen veranderd.

Ria Maat on May 19, 2009

Fleurige foto Bert! Leuk! Ziet er best gezellig uit om daar te wonen. Interessante informatie heb je er bij geplaatst. Het blijkt dus al heel oud te zijn. Waarom bouwen ze tegenwoordig niet meer zo degelijk, vraag ik me af.

Groetjes, Ria

Bram van Broekhoven on May 19, 2009

Mooie foto Bert, ik moet toch ook eens naar Limburg :-)

Groetjes, Bram

A.Lebacq on May 19, 2009

Heel eenvoudig en toch bijzonder mooi Bert, alweer een geslaagde HDR, knap.

Groeten Arthur

Deppr on May 19, 2009

Wonderschoon. Het is een fairy tale. Het winnende eurovisie-songfestivalliedje valt erbij in het niet; zó sprookjesachtig!

Bert Kaufmann on May 19, 2009

Hartelijk dank voor jullie bezoek en strelende woorden

Ria

Frank

Bram

Arthur

en Deppr.

Sign in to comment.

Photo taken in Jekerkwartier, 6211 Maastricht, Netherlands

Photo details

 • Uploaded on May 18, 2009
 • © All Rights Reserved
  by Bert Kaufmann
  • Camera: Canon EOS 400D DIGITAL
  • Taken on 2009/05/16 15:59:36
  • Exposure: 0.010s (1/100)
  • Focal Length: 23.00mm
  • F/Stop: f/5.600
  • ISO Speed: ISO200

Groups