Achmeatoren in Leeuwarden

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (19)

Bert Kaufmann on May 31, 2009

De Achmeatoren is een kantoorflat in het centrum van Leeuwarden. Het gebouw is 115 meter hoog en heeft 24 verdiepingen. Hiermee is de Achmeatoren het hoogste gebouw van Leeuwarden en tevens van heel Noord-Nederland. De toren is gebouwd in opdracht van Achmea Vastgoed en ontworpen door de architecten Abe Bonnema en Jan van der Leij van Bonnema Architecten uit Hardegarijp. In 2002 is de toren opgeleverd. De Achmeatoren is tot ver in de omgeving van Leeuwarden te zien.

Karakteristiek zijn de zwarte platen van natuursteen die aan het gebouw zijn bevestigd. In 2001 en 2002 liet tijdens een storm een aantal van deze platen los, waardoor de omgeving afgezet moest worden.

De bouw van de Achmea Toren gaf in 1999 al bezwaren van de luchtvaartzijde, in verband met de nabijgelegen militaire vliegbasis Leeuwarden. Maar de bouw werd toch toegestaan vanwege het maatschappelijk belang van de toren. Architectenbureau Bonnema plaatste met tegenzin vier lichtjes op de hoekpunten. Later werden deze lichtjes vervangen door een dubbellijnig neoncontour die helemaal rond de top van de toren loopt.

Door nieuwe voorschriften van diezelfde Rijksluchtvaartdienst is het niet meer toegestaan om binnen een straal van vier kilometer binnen de vliegbasis hoger te bouwen dan 45 meter. (Bron: Wikipedia)

Deppr on May 31, 2009

Mooie foto, Bert. Ik heb alleen nog niet goed in de gaten waar je precies stond, toen je de foto maakte. Dankzij je bijzondere standplaats is de foto met een bijzonder futuristisch sausje overgoten, vind ik. Leuk, je omschrijving. Dat een aantal van die platen losliet, wist ik. Dat leverde daar destijds een behoorlijk gevaarlijke situatie op. Ik moest een grimlach onderdrukken, toen ik las dat de bouw "toch werd toegestaan vanwege het maatschappelijk belang van de toren". Ha! Ik ben wel benieuwd op welk maatschappelijk belang de Behörden het oog hadden. Het belang van Achmea komt dichter in de buurt, ben ik bang.

Bert Kaufmann on May 31, 2009

Allerbeste Deppr, ik stond onder de glazen passage, aan de rechterzijde van de toren als je van het station naar de stad loopt. Wij zijn er gisteravond ook onderdoor gelopen. Het is een enorm 'trekgat': het waait er dikwijls flink!

Bert Lanting Fotogra… on June 1, 2009

Weer zo'n superplaat Bert.. Mensen kijken niet zo vaak naar boven, dus als vanuit dat perspectief foto's schiet, krijg je voor velen al een zeer bijzondere opname. Deze monochromatische en door lijnenspel doorkruiste foto is schitterend!!! De volmaakte compositie roept ook een bijna duizelingwekkend perspectief bij me op... Groetjes andere Bert

A.Lebacq on June 1, 2009

Een uitstekende compositie en HDR Bert, heel mooi werk.

Groeten Arthur

TheiMoors_ on June 1, 2009

Heij Bert, ga je tegenwoordig voor modern? Gaat je goed af. Hoe zou deze foto met dei neonlichten in de nacht uitzien?

En die luchtvaartpipo's moeten gewoon beter uitkijken als ze de lucht in gaan.

Groeten uit Limburg, Thei

Feitse Boerwinkel on June 1, 2009

Je moet wel erg ver uit koers zijn om -als je aanvliegt op de luchtmachtbasis-dit gebouw te raken; het geeft wel een enorme hoop rompslomp als de toren op de weg staat van een vliegmachien. Een prachtplaat BERT.

H GR FEIKA

Bert Lanting Fotogra… on June 1, 2009

Maar in New York is het destijds ook gelukt, dus pas maar op...

Bert Kaufmann on June 1, 2009

Beste Bert, Arthur, Thei en Feika, heel erg bedankt voor jullie bezoek en vriendelijke woorden!

SALCHEE on June 1, 2009

Well ... this one is quite an exciting theme! Bravo! A great composition where you've finely combined the structures along with the contrasts and perspective. The almost mono suits the theme fine! Gr. Micky

Bert Kaufmann on June 1, 2009

That's a very nice comment. Thanks, Micky!

Ria Maat on June 1, 2009

Wat een superfoto Bert. Schitterend mooi! En met interessante info erbij. Altijd leuk om te lezen.

Groeten van Ria

Bert Kaufmann on June 1, 2009

Fijn dat je 'm mooi vindt, Ria. Dank voor je bezoek!

TheiMoors_ on June 1, 2009

Ach, mea culpa!

Bert Kaufmann on June 1, 2009

Sorry, Thei, maar wat trek jij je zo aan ?!

TheiMoors_ on June 1, 2009

Ik vond het een leuke woordspeling... , maar natuurlijk zit er meer achter. Het zou die verzekeraars goed staan wanneer ze ook een beetje spijt zouden betuigen, gezien hun beleggingsperikelen en pensioenproblemen.

Bert Kaufmann on June 1, 2009

Nu begrijp ik 'm! Ach, vader is niet de vlotste meer .... !

Fred Fouarge on June 5, 2009

Sjieke foto Berteen echt WILD lijnenspel.

Juan Emilio on October 27, 2012

Bert: like this photo, greetings. Juan Emilio

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on May 31, 2009
 • © All Rights Reserved
  by Bert Kaufmann
  • Camera: Canon EOS 400D DIGITAL
  • Taken on 2009/05/30 18:29:37
  • Exposure: 0.005s (1/200)
  • Focal Length: 17.00mm
  • F/Stop: f/6.300
  • ISO Speed: ISO200

Groups