Banded Demoiselle, Gebänderte Prachtlibelle, Weidebeekjuffer (Calopteryx splendens)

Not selected for Google Earth or Google Maps [?]

Comments (17)

Erik van den Ham on July 10, 2009

Weidebeekjuffer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De weidebeekjuffer (Calopteryx splendens) is een 45 à 48 mm grote Juffer die in Nederland en België vrij algemeen voorkomt. De soort is over vrijwel heel Europa verspreid. De weidebeekjuffer vliegt van mei tot begin augustus bij voorkeur bij langzaam stromende beken, maar ook bij rivieren.

Uiterlijk

Weidebeekjuffers zijn te verwarren met bosbeekjuffers, met wie ze regelmatig samen voorkomen. De vleugels van mannetjes weidebeekjuffer zijn aan de basis en de top doorschijnend en die van de bosbeekjuffer helemaal donker. De vleugels van de vrouwtjes zijn groen resp. meer bruin doorschijnend van kleur.

Gedrag en voortplanting

Vanaf een zitpost verdedigt het mannetje zijn territorium. Hij laat indringers de binnenkant van zijn vleugels zien en wint meestal het daaropvolgende (schijn)gevecht.

Vóór de balts laat het mannetje de witte stip aan de onderkant van zijn achterlijf aan een passerend vrouwtje zien. De balts verschilt per soort van de familie beekjuffers. Het vrouwtje zet na de paring, die zo'n vijftien minuten duurt, de eitjes met haar ovipositor (legbuis) af in waterplanten. Ze begeeft zich daarbij soms helemaal onder water.

De ontwikkeling van larve tot imago duurt ongeveer tien maanden.

Theolfa on July 10, 2009

Wonderful macro of a beautiful damselfly, and unbelievable detail when enlarged. Theolfa

M.Kranenborg-Torn on July 10, 2009

Prachtige macro Erik, sta elke keer toch weer verbaasd van de haren op het beestje. Lijkt op het oog zo glad.

Groetjes van Greetje.

Chris10 © on July 10, 2009

Ik vind de kleuren zo mooi...

jac hendrix on July 10, 2009

In de uitvergroting weet je niet wat je ziet zo prachtig van kleur en scherpte. De haartje op de pootjes zijn te tellen. Een pracht van een foto en Weidebeekjuffer, gefeliciteerd, Erik

Groet, Jac

Erik van den Ham on July 10, 2009

Hi Theolfa they really are beautiful aren't they!

Greetings, Erik

Ja Greetje deze jongeman was vergeten zich te scheren vanmorgen.

Ja uitgevoerd in metallic green/blue Chris10 de dames altijd meer in het goen.

Dank je Jac was blij dat ik even dicht bij kon komen bij deze mooie juffer.

Groeten, Erik

Isaie D on July 11, 2009

Inderdaad beste mensen best uitvergroten want dit is de moeite waard. Prachtig scherpe macro Erik, zeer geslaagd.

Wel een rare vertaling van de naam in het nederlands of omgekeerd. 'Banded Demoiselle' vind ik toch mooier dan 'weidebeekjuffer'.

Groetjes, Dani

Ohja YS

Ria Maat on July 11, 2009

Wat een plaatje Erik! Geweldig mooie blauwe libelle midden in het groen!

Groet, Ria

Erik van den Ham on July 11, 2009

Hallo Michel om eerlijk te zijn was ik ook best blij dat ik even de tijd had om hem te vereeuwigen. Stiekem ben ik er ook wel een beetje trots op.

Ach 'Dani' in het Frans klinkt zo veel zo veel mooier. Daar kan ons Nederlands niet tegen op! Beschouw het als een grote eer je ster te mogen ontvangen!

Ik kan er niet genoeg van krijgen van onze libellen Ria. Het is altijd een uitdaging ze te besluipen en van dichtbij op de foto te zetten. Er is zo veel schoonheid in hun details te vinden.

Groetjes, Greetings, Erik

bdeh on July 12, 2009

Schitterende opname Erik. Ik heb ze weel eens in de tuin bij de vijver maar willen dan niet poseren. Een paar weken geleden had ik in het veld wel geluk met deze. Groeten Berend

Erik van den Ham on July 12, 2009

Ja het blijven lastpakken Berend ik begon dan ook met de telelens maar weet dat ik ze liever vastleg met de macro. Na een aantal keren te zijn opgevlogen ging deze even rustig zitten zodat ik uiteindelijk in diverse stappen er met de macro bovenop kon kruipen.

Groetjes, Erik

Andre Speek on July 12, 2009

Bij de naam Erik denk ik onwillekeurig toch altijd aan het klein insectenboek... En je maakt het keer op keer weer waar... :)

Heel mooi gevonden en vereeuwigd Erik !

Groetjes, Andre

Erik van den Ham on July 12, 2009

Ik kan me het voorstellen Andre misschien moet ik er maar eens aan gaan werken! Met de titel is iedereen al aardig bekend.

Groeten, Erik

Wim Janssen on July 13, 2009

Inderdaad "Prachtlibelle" Erik. Ook heel mooi als je ze ziet vliegen. Ik heb hem deze keer ook kunnen vastleggen deze zomer bij de Maas in Cuijk. Met de Erik/Michel sluipmethode en in de brandnetels liggend. Bulten dat ik had. Uaf lachte zich een stuip.

Maar als ik die van jou hier nu weer zie... Wat mooi.

Maar het waaide bij mij wel behoorlijk. Het moet toch ergens aan liggen.

Groeten van je fan, Wim

Erik van den Ham on July 13, 2009

Haha de E/M sluipmethode, prachtig maar het werkt wel hé. Ze zijn zo mooi inderdaad daar heb je veel voor over, zelfs een aantal dikke bulten van de brandnetels.Kom er zelf ook niet altijd zonder kleerscheuren af. Laat Uaf maar lachen die 'info' bordjes vliegen niet weg!

Groeten met schaamrood op mijn wangen, Erik

uaf on July 15, 2009

Wanneer je deze foto in volle resolutie bekijkt, Erik, dan val je eerst van je stoel en vervolgens ga je onwillekeurig overwegen om je eigen macro's stiekem in de bittenbak te smijten. Ik moet er nog eens goed over nadenken. In elk geval schieten superlatieven me te kort bij deze wereldplaat. Yellow Star én "het beste van" voor dit kroonjuweel, met de hartelijke groeten van uaf.

P.S.: Trek je niks aan van die snertsmoesjes van Wim. Vijfenzestig macro's had ie onlangs gemaakt van de Phageavlinder, gewapend met ringflitser, Skyfilter en wat weet ik al niet meer. Om een hernia te voorkomen heeft ie binnenkort een handkar nodig om alle fotorommel mee te sjouwen. Ik heb toen intussen een zalig dutje gedaan in de berm van het bospad. Toen ie eindelijk klaar was en mij wakker schopte, heb ik snel uit de losse pols van diezelfde vlinder een macro geschoten en die bleek achteraf nog de beste van allemaal. Uit mededogen met Wim heb ik 'm maar niet gepubliceerd. Hij had het er toch al zo moeilijk mee... Neem zijn commentaren dus gerust met een zak zout.

Erik van den Ham on July 15, 2009

Tjongejonge wat een prachtig compliment en wat een eer uaf ga er helemaal van glunderen en naast mijn schoenen lopen.

Hmm het meeslepen van foto rommel komt me bekend voor. Moet toch regelmatig ervaren dat mijn rug helemaal nat is van het zweten omdat ik weer met de rugzak loop te sjouwen.Klinkt goed, van de nood een deugd maken en even lekker wegdromen bij de Phegea shoot. De reden waarom ik meestal alleen op pad ben, dan hou ik een ander iig. niet op. De Phagea werd meer een Vergeet-het-vlinder voor Wim als ik het goed heb begrepen. Maar goed ik moet opzouten begrijp ik uit je laatste regel, dus dat doe ik dan ook maar.

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

  • Uploaded on July 10, 2009
  • © All Rights Reserved
    by Erik van den Ham

Groups