*Scheepsjongens van Bontekoe, Hoorn

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (10)

Chris10 © on July 12, 2009

De Scheepsjongens van Bontekoe.

Hoorn kan putten uit een rijke zeevaarthistorie, met als hoogtepunt de zestiende en zeventiende eeuw. Hoornse schippers en kooplieden staan in die tijd bekend om hun vindingrijkheid, hun doorzettingsvermogen, hun ondernemingslust en hun slimme koopmanschap. Onder het motto 'de kost gaat voor de baat uit', zijn ze bereid risico's te nemen. Hun avonturen spreken nog altijd tot de verbeelding.

Uitgever Jan Jansz Deutel weet de belevenissen die hij uit de mond van de Hoornse schipper Bontekoe optekent zo raak te beschrijven, dat het scheepsjournaal bestseller wordt.

Elke scheepsjongen heeft in die tijd twee boeken in zijn scheepskist: de bijbel en het journaal van Bontekoe. Geestelijke bagage voor onderweg. De eerste uitgave verschijnt in 1646, nu al meer dan 350 jaar geleden. De menselijke kant van de schipper, zijn angsten, zijn twijfels, zijn onzekerheid, de moeilijke beslissingen die hij moet nemen, maken het boek ook nu nog het lezen waard.

Tegenwoordig is de rampreis van Bontekoe vooral bekend door Johan Fabricius' bewerking voor de jeugd: De scheepsjongens van Bontekoe. In Fabricius' boek zijn de scheepsjongens Hajo, Padde en Rolf belangrijker dan de schipper die in het oorspronkelijke Journaal de held is.

Als zijn botteliersmaat in het ruim het dagelijkse mutsje brandewijn voor de bemanningsleden aan het tappen is, valt er een kaars om en vliegt de brandewijn in de fik. Onder de vaten met brandewijn liggen vaatjes buskruit. Iedereen gaat als de wiedeweerga aan het blussen. Nou ja, iedereen? Een stuk of veertig bemanningsleden zien de klap al aankomen. Zij strijken stilletjes een sloep en maken dat ze uit de buurt komen. Een klassiek geval van muiterij. Achteraf blijken dit wel de slimste bemanningsleden te zijn, want Bontekoe en de zijnen vliegen met schip en al de lucht in en de schipper is maar wat blij dat hij samen met de enige andere overlevenden door de muiters uit het water wordt gevist.

De voorraad proviand raakt al gauw op en na verloop van tijd beginnen de wat ruigere types onder de bemanningsleden hongerig naar de scheepsjongens te kijken. Maar als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Er komt land in zicht. Het oppeuzelen van Padde, Hajo en Rolf wordt tot nader order uitgesteld.

Aan land maakt Bontekoe opnieuw angstige ogenblikken mee. Op een gegeven moment wordt hij belaagd door inboorlingen die weinig goeds met hem voorhebben. Het ziet ernaar uit dat Bontekoe en de zijnen in de pan worden gehakt. De schipper meent dit althans op te merken uit het agressieve gedrag van de plaatselijke bevolking. Hij wordt doodsbang, prevelt een gebed en krijgt een ingeving: 'Als ik heel hard ga zingen, merken de inboorlingen niet dat ik het bijna in mijn broek doe van angst en laten ze ons misschien met rust'. Zo gedacht, zo gedaan. Bontekoe heft luidkeels een gezang aan. De inboorlingen weten niet hoe ze het hebben. Het helpt: noch Bontekoe, noch zijn bemanningsleden wordt ook maar een haar gekrenkt.

De scheepsjongens van Bontekoe zitten nog altijd op de kademuur over het water te turen, vlakbij het Houten Hoofd en de Hoofdtoren….

M.Kranenborg-Torn on July 12, 2009

Zo zie je jongeren nu nog over muurtjes heen hangen en er op staan. Eigenlijk niets nieuws onder de zon. Christien leuk met het verhaal erbij, wat een barre tijden, toch????

Groetjes Greetje.

Andre Speek on July 12, 2009

Zo zie je maar... Hangjongeren zijn van alle tijden Greetje... :)

jac hendrix on July 13, 2009

Prachtig neergezet Cristien. Leuk met het verhaal erbij. Ik heb er eentje voor jou zonder VERHAAL.

Groet, Jac

Trudi on July 13, 2009

Ik weet nog dat onze zonen gèk op dat boek waren, Christien. Mooie beelden!

Bert Kaufmann on July 13, 2009

Heel speels, deze beelden. Mooi!

Ria Maat on July 13, 2009

Aha, daar heb ik ook nog ergens een foto van. Ik geloof in zw/w want in die tijd had ik nog een doka. Het zijn erg leuke beelden. Heel "levendig" of moet ik zeggen natuurgetrouw. Aparte foto zo van deze kant af genomen!

Groet van Ria

Chris10 © on July 13, 2009

Hahaha Greetje en Andre,

Leuk gevonden hoor, van die hangjongeren. Maar zo ziet het er wel uit ja.

Wat een nostalgie hè Jac en Trudi, ik heb zelf de film niet gezien. Jullie wel?

Dank je Bert. Ze hingen daar zo gezellig, dat ik ze wel op de foto MOEST zetten.

Hoi Ria, als ik de foto nu zie, dan had ik ietsje meer naar links moeten staan, zodat het linker been bij de linker jongen meer vrij zou komen. Of zie ik nu weer spoken...

Groetjes allemaal en super bedankt namens deze 'Oude jongens' hè. Christien.

David (Laaglander) on July 14, 2009

Mooie standbeelden Christien, heel efkes dacht ik eerst dat het echte kinderen waren. Wijst metteen op de dynamiek die je hierin vindt!

groetjes, David

Chris10 © on July 19, 2009

Hey David, net echt hè? Ik denk dat we dat te danken hebben aan de kunstenaar.

Weet je dat ik nog nooit van 'baliekluivers' gehoord heb Frank. I'm so sorry. Maar het is heel goed gevonden. Leuk hoor.

En dank jullie wel voor het leuke commentaar.

Doei, Christien.

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on July 12, 2009
 • © All Rights Reserved
  by Chris10 ©
  • Camera: Canon PowerShot A610
  • Taken on 2009/03/21 13:22:42
  • Exposure: 0.004s (1/250)
  • Focal Length: 7.30mm
  • F/Stop: f/4.000
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups