Veld met Gewone rolklaver (Lotus corniculatus)

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (7)

M.Kranenborg-Torn on July 14, 2009

Kan me de twijfel voorstellen Christien, want die is terecht. Dit is Lotus comiculatis- Gewone rolklaver. Mooi elegant bloementje.

Groetjes van Greetje.

Chris10 © on July 14, 2009

Dank je wel Greetje, voor het mij doen toekomen van de goede naam. Ik vond de bloemetjes super veel op de Brem lijken, maar kon ze niet thuisbrengen, ook niet via internet. Zo zie je maar weer, ik liep er altijd aan voorbij zonder hun naam te weten. Jij bent wederom een engel :-).

Groetjes, Christien.

Chris10 © on July 14, 2009

Gewone rolklaver (uit Wikipedia)

De Gewone rolklaver (Lotus corniculatus var. corniculatus) is een algemeen voorkomende, vaste plant uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). De naam rolklaver is aan de plant gegeven vanwege de ronde peulen. Het aantal chromosomen is 2n = 24.

De 5-25 cm hoge plant heeft een bloeiwijze van tot circa zven gele tot oranje, 15 mm grote bloemen. De bloeiwijze is een scherm. De bloemknop is meestal rood. Niet alle bloemen vormen tot zaad. De bloeiperiode loopt van mei tot september met een hoogtepunt in juni. De vrucht is een ronde, circa 4,5 cm lange, gladde peul.

De liggende tot opstijgende stengels zijn niet hol, dit in tegenstelling tot die van de rechte rolklaver. De vaak behaarde, omgekeerd eivormige tot ovale bladeren zijn in vijven gegroepeerd, waarbij de onderste twee kleiner zijn en gescheiden van de bovenste drie. De onderste twee bladeren lijken op steunblaadjes, maar zijn dat niet.

M.Kranenborg-Torn on July 15, 2009

Hallo Chritien, blij dat ik je heb kunnen helpen. Groetjes van Greetje.

Chris10 © on July 19, 2009

Dank je Greetje. Ik weet natuurlijk ook wel dat de brem een struik is, maar ik dacht dat er misschien ook andere soorten bestonden. Ze zijn dan ook van dezelfde familie (Leguminosae). Grappig hè? Zo leren we steeds weer bij.

Groetjes, Christien.

els f-two on June 17, 2010

O dank je, nu ben ik er uit.. jij bent het! heb je ook een macrosite? wat leuk!! ik ga vanavond nog even bij je kijken, moet nog even wat andere dingen doen.. groetjes! Els ( vergeet ik nog te zeegen , hele mooie foto van deze rolklaver en de uitleg of course... )

Chris10 © on June 17, 2010

Niet echt een macro-site Els, maar een beetje 'anders dan anders' site...

Dank voor je compliment aan de rolklaver Els een graag gedaan van de uitleg ;) Groetjes, Christien.

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on July 14, 2009
 • © All Rights Reserved
  by Chris10 ©
  • Camera: Canon PowerShot A610
  • Taken on 2009/06/28 17:26:22
  • Exposure: 0.003s (1/400)
  • Focal Length: 7.30mm
  • F/Stop: f/2.800
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups