Tordai sóbánya/Salina Turda

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (9)

GyurIca on July 18, 2009

A Torda városának észak-keleti részén kezdődő sóréteg 45 négyzetkilométeren terül el, vastagságának átlagértéke 250 méter, de a központi részén a sóréteg gyakran meghaladja az 1200 méter vastagságot. A sókészlet rendszeres kitermelése ezen az erdélyi területen a rómaiak idején kezdődött, majd a honfoglalását követően a magyar királyok idején is folytatták. A ma is ismert legkorábbi, Erdéllyel kapcsolatos dokumentumot a magyar kancellária állította ki 1075-ben. A középkorban a királyság fő anyagi forrása a sókitermelésből származott, így csak a királynak és a királyságnak állt jogában a sót bányászni és értékesíteni. A tordai sóbányát 1932-ben bezárták, napjainkban a sóbányászat történetének élő múzeuma.

The salt deposit covers an area 45 square kilometers and the average thickness of layer of the salt is 250meters, but in the axial area of the fold the average thickness goes over 1200meters. The Torda Salt Mine is today a history museum of Salt exploitation, because the Mine was closed in 1932.

Antal Julianna Bohun… on July 18, 2009

Nagyon érdekes, szép hely! Üdv.:Julianna

GyurIca on July 18, 2009

Szervusz Julianna!

Lenyűgözőek a méretei! Köszönöm, hogy meglátogattál.

Üdv,

GyurIca

Imre Lakat on July 24, 2009

Szervusz Gyurica !

Hát véleményem van.Amit látok, az egy látogatók számára kiképzett terület, a méretek valóban szépek. Bár eredeti méretben tudnám jobban megvizitálni.Tulajdonképen a sórétegek homogén rétegek, ami azt jelenti, hogy nem omlanak csak úgy, nem szakadoznak úgy mint az egyéb kőzetek.bár függönyzónát azt látok,jobbról is balról is , de ez egy előírt biztonsági védelem, nem hiszem hogy valóban megvédené a lent tartózkodókat, ha szakadás lépne fel. Inkább megnyugtatásul szerelték fel.Olyannak tűnik, mint ami üreget bármikor lehetne bányászni...

Jobb oldalon kicsapódott új sórétegeket látok, mint egy cseppkőbarlangban, ami a bányászás több évtizedes hiányát jelentheti.

Ennyi lehetne nem teljesen szakszerű véleményem.

Üdv, Imre

GyurIca on July 24, 2009

Hát, nem sokat értek belőle amit mondtál, de érdekes. Több sóbányáról van fent fotóm, melyekben eltérő kitermelési technológiákat alkalmaztak, és eddig bátran léptünk be mindegyikbe. Bányász azért nem lennék!

Üdv,

GyurIca

V. Géza on December 28, 2009

Jó kép ez és érdekes a helyszín is. Vajjon miért mellőzték itt a panorámión.

Nem is tudtam, hogy Tordán is volt sóbányászat. Köszönöm a tájékoztatást. Üdvözöllek szeretettel, Géza.

GyurIca on December 28, 2009

Kedves Géza!

Én is sajnálom, hogy nem választották ki, aminek oka feltehetően az, hogy belső térben készült. Ezek nehezen érthető megfontolások, mivel a helynek pont ez adja a különlegességét. Köszönöm látogatásod.

Üdvözlettel,

GyurIca

V. Géza on January 3, 2010

Kedves Ica!

Mégiscsak kiválasztották ezt az érdekes képet a Panorámió számára. Siker! Gratulálok.

G.

GyurIca on January 3, 2010

Szervusz Géza!

Itt elkövettem azt a huncutságot, hogy keret nélkül ugyanezt a fotót - "csak azért is" - elindítottam egy versenyben ahol a futottak még kategóriába kerülhetett. Most mindkettő felkerült a térképre, lehet gondolkozni töröljem-e valamelyiket?

Üdv,

GyurIca

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on July 18, 2009
 • © All Rights Reserved
  by GyurIca
  • Camera: Panasonic DMC-FZ18
  • Taken on 2009/07/12 11:01:54
  • Exposure: 1.000s
  • Focal Length: 4.60mm
  • F/Stop: f/2.800
  • ISO Speed: ISO200
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups