2009.07. - Kiskunfélegyháza, the city hall building, facade detail - A városháza épület, homlokzat részlet

Selected for Google Maps and Google Earth

Kiskunfélegyháza, városháza: A 19. század végére a városi elöljáróság a közigazgatás hivatala és szervei kinőtték az 1823-ban épült egy emeletes klasszicista stílusú első városházájukat. Egy szerűen nem fértek el az épületben. Az épületbővítés ötlete ugyan 1883-ban már felmerült, de 20 éven át végül is nem került rá sor. A városlakók sürgetésére és a helyi sajtócikkek hatására 1902-1903 közötti időszakban városi elöljáróság is foglalkozni kezdett az épületbővítés fontosságával. Komoly előkészítő munkát követően 1903. november végére összeállt a hivatali szükségleteknek megfelelő elképzelés, valamint december elejére a pályázati kiírás. 1904. március elsején a pályázati határidő lejártával 12 tervpályázat érkezett be, melyek elbírálásában többek között Lechner Ödön is részt vett. Az elbíráló bizottság azonban egyik pályaművet sem találta elfogadhatónak, ezért a város újból tervpályázatot írt ki, de ez sem volt eredményes, ennek ellenére felkérték Vas József, teljesen ismeretlen budapesti építészt a részletes tervek kidolgozására, miközben évek teltek el a két táborra szakadt városi elöljárók és a városi polgárság egymástól eltérő véleményharcai közepette. A vita tárgy a régi városháza teljes, vagy csak a részleges elbontása, azaz átépítése körül alakult ki. Vas József jó párszor átdolgozott kiviteli tervei alapján a város végül 1908 novemberében elrendelte az új városháza építése megkezdhetőségét a régi városháza helyére. 1909-ben Merbl Arnold temesvári vállalkozó nyilvános pályázat nyerteseként megbízást kapott a kivitelezésre, aki helyi alvállalkozókkal szerződve, 1911-re azt be is fejezte. Az avatóünnepségét 1911. október 16-án tartották meg. Időközben, 1910-ben az év elején Vas József hirtelen elhunyt az építkezést irányítását és felügyeletét vállalkozótársa, Morbitzer Nándor vette át, aki az épület Délkeleti sarkán új 45 méter magas tornyot tervezett, változtatott az épület ornamentikáján és a közgyűlési terem díszítésein. A kétemeletes épület homlokzati és a torony felső részeit magyaros, virág motívumú majolika díszíti, mely a Zsolnay gyár terméke. A Déli oromzaton a város címere is látható. Az épület díszterme, színvilága a stilizált növényi díszítő formakincse az üvegablakai a díszterembe felvezető lépcső gazdagon díszített formavilága lenyűgözi a látogatókat. A város legszebb Cifra palotának is nevezett, országosan ismert szecessziós épülete. A 200 ülőhelyes, ugyancsak szecessziós stílusú díszterme különböző városi rendezvények, előadások, koncertek helyszíne. Az épületben a mai napig Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata működik.

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (15)

Péter Farsang on July 20, 2009

Tündérke, én is emlékszem Eszter képére. Az Övé sokkal szebb színekben pompázik. Amikor én fotóztam, éppen vihar közeledett. A napfény hiánya, sajnos látszik is a képen. Szia, Péter.

Imréné Gyimesi on July 21, 2009

:-)))) jól esik, hogy így emlékeztek a képeimre!

Péter, Neked nagyobb részt sikerült befogni, és kinagyítva, még sokkal szebb a fotód, úgy jól érvényesülnek a színek! Eszter

Ladjánszki Veronika on July 21, 2009

Fantasztikusan szép! Már Eszternél is megcsodáltam, de el is kéne menni megnézni.

Üdv. Vera

✿ܓ Gy㋡ngyi ✿ܓ on July 21, 2009

Nagyon tetszik ez a részlet,és csak irigykedve nézem,hogy nálunk miért is nincs ilyen??? :(

Üdv Gy

kovi53 - NO VIEWS on July 21, 2009

Gyönyörű ez az épület és nagyon jó részletfotó.

Szia, Viktor

Péter Farsang on July 21, 2009

Eszter, a jó képekre én szoktam emlékezni! Mint látod, más is! Egyébként nem sokkal fogtam be többet mint Te, csak a kép kivágása, mérete okoz, kis optikai csalódást. Nem az illendőség okán, én viszont a Te képednél látom tisztábbnak és szebbnek a kép színeit, nyilván a napsütés miatt. Szia, Péter.

Vera, Gyöngyi, Viktor, gyorsan reagáltatok e képemre. Hálásan köszönöm Nektek. Örülök, ha jónak látjátok. Üdvözlettel mindhármótoknak, Péter.

Elemér NO VIEWS on July 21, 2009

Nagyon szép munka! Y*

Elemér

Imréné Gyimesi on July 21, 2009

Péter én reggel fotóztam, és fantasztikus jó fényviszonyok jutottak nekem... szerencsém volt.

Tudom Péter, hogy Te emlékszel a jó képekre! De én nagyon boldog vagyok, hogy mások is! Szerinted a rosszakra is....?

Szia, Eszter

►gu®iga56◄ on July 21, 2009

Péter!Szerintem az Eszterét megcsillagoztam, de most is azt teszem, mert remekül szerkesztett szép fotó ez is.

Üdv. Laci

Péter Farsang on July 21, 2009

Elemér és Laci, köszönöm mindkettőtök csillagját, hálás vagyok értük. Jó érzés tudni, nem volt hiábavaló a munkám.

Eszter, látszik is a képeden. A rosszakra ? Azt gondolom arra nem. Én biztosan nem. Igen rossznak kellene lenni annak a képnek, hogy emlékezzek rá. Szia, Péter.

Dr. Kiss Attila on July 29, 2009

Pétör! Valóban, a napsütés jót tett volna ennek a képnek. Ami viszont nagyon jó, az a képkivágás. Az épület szerintem a magyaros szecesszió legszebb, legarányosabb remeke. Jellemző részletét emelted ki. Gratulálok: attila

Péter Farsang on July 29, 2009

Attila, köszönöm, kedves véleményed, gratulációd. Itt is örültem neki. sajnos a földszinti részt mindenféle oda nem illő dolgok, csúfítják. Szia, Pétör.

Pere Jordi on August 13, 2009

Very beautiful photo for a spectacular City Hall.

Greetings,

Pere Jordi

mirom1326 on August 19, 2009

Great perspective!!!

Péter Farsang on August 24, 2009

Pere Jordi, many thanks again, I am glad that you consider the picture good one. Péter, from Hungary.

Mirom1326, I say thank you for it your visit. I am glad that you consider my picture interesting one. Péter, from Hungary.

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Péter Farsang
Hódmezővásárhely

Photo details

  • Uploaded on July 20, 2009
  • © All Rights Reserved
    by Péter Farsang

Groups