Gothic Church dating from the XIVth century / Erdőszentgyörgy református templom

Selected for Google Maps and Google Earth

The Gothic Church dating from the XIVth century is a monument church. It was restored in 1935 thanks to Queen Mary of England, great-granddaughter of count Rhedey and grandmother of Queen Elisabeth II of Great Britain. The grave of Claudia Rhedey, grandmother of Queen Mary of England, is placed in the crypt of the Reformed Church. Erdőszentgyörgy is a Székely(Szekler)-Hungarian and Romania inhabited town. The town has 5492 inh., 4149 Hungarian, 1096 Romanian. In this town is the Rhédey Palace, built by the Rhédey Laszlo family in a Baroque style (1807-1809). Erdőszentgyörgy is the birthplace of Bodor Péter (1788-1849), the builder of the "singing well" copy on Margaret-island, Budapest, Hungary.

Erdőszentgyörgy műemlék gótikus templomában látható Rhédey Klaudia (Erdőszentgyörgy, 1812. szeptember 20. körül – Pettau, 1841. október 1.) magyar grófnő tiszteletére elhelyezett emléktábla, aki a mai Windsor uralkodóház egyik ősanyja és az erdőszentgyörgyi kastélyban született és ebben a templomban keresztelkedett és ide is van eltemetve. Itt született a Bodor Péter, a marosvásárhelyi zenélő kút építője, melynek másolata a Margitszigeten látható

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (13)

GyurIca on July 26, 2009

he Gothic Church dating from the XIVth century is a monument church. It was restored in 1935 thanks to Queen Mary of England, great-granddaughter of count Rhedey and grandmother of Queen Elisabeth II of Great Britain. The grave of Claudia Rhedey, grandmother of Queen Mary of England, is placed in the crypt of the Reformed Church. Erdőszentgyörgy is a Székely(Szekler)-Hungarian and Romania inhabited town. The town has 5492 inh., 4149 Hungarian, 1096 Romanian. In this town is the Rhédey Palace, built by the Rhédey Laszlo family in a Baroque style (1807-1809). Erdőszentgyörgy is the birthplace of Bodor Péter (1788-1849), the builder of the "singing well" copy on Margaret-island, Budapest, Hungary.

Erdőszentgyörgy műemlék gótikus templomában látható Rhédey Klaudia (Erdőszentgyörgy, 1812. szeptember 20. körül – Pettau, 1841. október 1.) magyar grófnő tiszteletére elhelyezett emléktábla, aki a mai Windsor uralkodóház egyik ősanyja és az erdőszentgyörgyi kastélyban született és ebben a templomban keresztelkedett és ide is van eltemetve. Itt született a Bodor Péter, a marosvásárhelyi zenélő kút építője, melynek másolata a Margitszigeten látható.

Imre Lakat on July 28, 2009

Szervusz Gyurica !

Köszönöm az ismertetőt ! A fotó remekmű,és a templom is figyelemreméltó..

Üdv, Imre

GyurIca on July 28, 2009

Szervusz Imre!

Inkább fordítva, de kösz.

Üdv,

GyurIca

Szekér on August 31, 2009

Hozzád mindig érdemes ellátogatni! Tetszik az ismertetés (nem csak ez...)

Gyula

GyurIca on September 2, 2009

Szervusz Gyuszi!

Megtisztelsz a látogatásoddal.

Üdv,

GyurIca

Alexandru Losonczy on December 9, 2010

A templom Unitárius, nem református

GyurIca on December 9, 2010

Kedves Alexandru Losonczy!

Csak hivatkozni tudok két helyre. Az első a wikipédia, melynek cikkeit én is tudom fenntartással kell kezelni, de ezt írja:

"Református temploma gótikus, a 13. – 14. század fordulóján épült. Itt tartották 1618-ban az unitárius zsinatot, 1640-től a reformátusoké"

A másik a MPT, melynek oldaláról a másik idézet:

"Erdőszentgyörgy műemlékei közül a reformátusok temploma - az egykori római katolikus templom- letagadhatatlan bizonyítéka annak, hogy az itt élő magyarság Szent István révén a nyugati műveltséghez kapcsolódott és a nyugati művészetek előképe után építkezett."

Lenne még több is, de Te is megtalálod, ha beütöd a keresőbe.

Az egyik -általam legjobbnak tartott hordozható - Erdélyt bemutató útikönyv a Farkas-Sós szintén reformátusnak nevezi ezt a bájos templomot. Lehet mindnyájan tévedtek és Neked van igazad, de mire hivatkozol?

Tisztelettel várom válaszod,

Üdv,

GyurIca

GyurIca on December 12, 2010

Szervusz Alexandru!

Láttam nálad, hogy szereted fotózni a templomokat és nem csupán Jászvásár környékén. Láttam, hogy nagy gyűjteményed van, főleg új építésű orthodox templomokból, mely fotókat naptárak készítésére is felhasználsz. Bizonyára pontos kimutatásokat is készítettél ezekről, és mint számítástechnikával foglalkozó és azt tanító szakembernek a foglalkozásod is megköveteli precíz munkát. Ezért is válaszoltam neked a forrásokra hivatkozva. Lakónikus rövidséggel szóltál hozzá - és máséhoz is - ezt a református templomot ábrázoló fotómhoz, azzal, hogy ez unitárius. Remélem ellenvéleményemre a válaszodat hamarosan elküldöd és pontot tehetünk a vita végére. Ha nem tudod állításod bizonyítani marad a református templom megnevezés.

Üdv,

GyurIca

Alexandru Losonczy on December 22, 2010

Szia GyurIca, Sajnos a gmail cimemet nem nagyon szoktam olvasni (ezen majd valtoztatni kell) es ezert keset a valasz... E nagyon sokszor (evente legababb ketszer) elmegyek a templom melet, tobszor voltam is bent es beszeltem a unitarius lelkipasztoral is... De most hogy szolsz es enis utananeztem az internetten mar nem vagyok eppen 100% biztos... majd meg utanajarok! Megkerdeztem akit kell es... valoban reformatus! Bocsanat a zavarasert... de lagelab elcsevegtunk!

GyurIca on October 17, 2011

Szia Alexandru!

Köszönöm a válaszod és kíváncsian várom az eredményt.

Üdv,

GyurIca

GyurIca on February 6, 2013

Köszönöm Alexandru a válaszod és közel sem zavartál. Még akkor is tévedhet valaki, ha holtbiztosnak hitt forrásból dolgozik, ma épp ezzel piszmogtam el egy csomó időt. Két korabeli forrás mondott egymásnak ellent és ez nagyon zavaró. Szeretek ugyan pontos lenni, de nem biztos, hogy megéri mindennek a tökéletesen a végére járni, sok az elfecsérelt idő.

Üdvözlettel,

GyurIca.

GyurIca on February 13, 2013

Szervusz János!

Bocsánat, de azzal kezdem, hogy nem tudom hová tegyem ez a két megjegyzésed, mert mintha nem is a te stílusod lenne. Ettől függetlenül köszönöm a látogatásod és az üzenetet, talán itteni eszmecserénk ezáltal még több látogatót generál ehhez a gyönyörú templomról készült fotóhoz.

"Jánosházy János-Lász… írta, 15 perce:

Gyuri, tényleg nem érdemes piszmognod, ha ez gótikus templom, akkor megeszem az összes kalapom!


Gyula Féltestvérem, közelmúltban folytatott beszélgetésünk jegyében világosítsd fel a Alexandru és Gyuri féltestvéreidet, hogy "akié a föld, azé a vallás", ergo a templom keresztény.

köszönettel: János féltestvér"

A második megjegyzésre válaszolok először mert az egészen rövid lesz.

Ha figyelmesen elolvasod az előzményeket arról vitakoztunk Losonczy fotós társammal, hogy a templom unitárius vagy református. Én azt állítottam, hogy református és ezt fotós barátom később maga is elismerte. A vita kölcsönösen lezárult. Remélem nem hiszed, hogy Gyula barátunk magyarázata szükségeltetik ahhoz, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a reformátusok keresztények.

A másik téma:

Kevés ember van aki minden témában otthon van ezért, hogy nagy bakit ne kövessek el ellenőrizni szoktam - van mikor több helyről is - amit az ismertetőbe leírok. Most sem csak a wikipédiában néztem utána, - te is megteheted, ha beütöd kérdéses szavakat valamelyik keresőbe és láthatod - hogy a wikipédián kívül tucatnyi oldalon gótikus templomként hivatkoznak rá. Mivel műszaki végzettségű vagyok nem tanultam művészettörténelmet, de annyit tudok a gótikát mint stílusjegyeket nem csupán az építészetben használják és ezt a templomot is a késői klasszikus gótika Erdélyben láható jeles példái közé sorolják. A fotó megcímzésekor nem szokásom regényt írni, magyarázgatni, akit valóban a templom szépsége és története érdekel az ezen nem akad meg, hanem megnézi. (Van egyáltalán kalapod, hogy ilyen könnyelmű kijemtéseket teszel?)

Üdvözlettel,

GyurIca

GyurIca on February 14, 2013

Kedves János!

A Csetfalvánkészült fotók esetében nem is vitatkoztam veled, azonnal elismertem a bakit, emlékeztetőül alább, idézőjelek között levélezésünk lényege.

"Jánosházy János-Lász… írta, : 2011. Október 27.:

Kedves Ica és Gyuri!

Érdekes, Makovecz Imre bátyánk honlapján nincs feltüntetve a fontosabb munkák között a csetfalvi görög-római katolikus templom. Szerintetek mi lehet az oka?:

1., nem volt fontos a számára

2., nem ő tervezte

Köszönettel: J.

Fordítsd le

Törlés

GyurIca írta, : 2011. Október 27.:

Szervusz János!

Fontos lehetett számára, de valóban nem ő tervezte. Kárpátaljai építészek tervezték Makovecz stílusban, de ott úgy hallottuk Ő is látta. Az, hogy ez pontosan mit takar már nem akarom találgatni, ott is csak sejtették. Több épületnél is hallani hasonló történetet. A csoportban előttem más is tett fel erről a templomról fotót talán ki tudná egészíteni, ha szóba kerül.

Üdv,

GyurIca"

Ebben az esetben kár volt megenned a kalapot, bár igaz fiatalabb korodban kevésbé ülhette meg a gyomrod, mintha mostanáig vártál volna vele. Fő az óvatosság! A wikipédiával kapcsolatban azonban óvatosságra intelek. Az egy szabadon szerkeszthető enciklopédia. Sok hasznos és pontos információ található benne, de sok a tévedés és gyakran szándékos az elferdítés, főleg a politikához kapcsolható cikkek esetében. (a nem magyarul szerkesztettekre is gondolj) A regisztrált hozzászólók számára a tévedések javítására ugyan megadja a lehetőséget, de ezek átfutása késhet. Vigyázz vele. Minden lényeges mondanivalónál érdemes máshol is ellenőrizni, mint én is tettem ebben az esetben. Nyugodtan perbe ill. inkább vitába szállhatsz vele, ha van rá időd.

Üdvözlettel,

GyurIca

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on July 26, 2009
 • © All Rights Reserved
  by GyurIca
  • Camera: Panasonic DMC-FZ18
  • Taken on 2009/07/13 13:47:12
  • Exposure: 0.003s (1/320)
  • Focal Length: 4.60mm
  • F/Stop: f/5.600
  • ISO Speed: ISO100
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups