Pyramid is built before 5000 years Εσωτερικό Πυραμίδας Άργους. Ελληνικό...Όταν οι θεοί έκαναν πολιτισμό!. Photo by kARTsonakis Pan and title by makis-GREECE...........Κληρονομιά ή Heritage by ka9894

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (108)

Pan Kartsonakis on August 8, 2010

Ένα καλό βιβλίο ή ένα ενδιαφέρον άρθρο σε ένα περιοδικό , είναι η καλύτερη παρέα για τις μικρές και μοναχικές νυχτερινές ώρες , που μπορείς να μοιραστείς εσύ και το μυαλό σου. Το μυαλό σου να σε ταξιδεύει ελεύθερο με τη μυρωδιά του φρέσκου καφέ και το τσιγάρο να καιει στο τασάκι , λιβάνι στην έμπνευση ! Δίπλα σου το στυλό και το χαρτί , να κρατάς σημειώσεις και η μουσική να γεμίζει το τοπίο με την παρουσία της . Όλοι οι άλλοι να κοιμόνται (έκτός από σένα και κάτι άλλα φαντάσματα ) και συ σαν κολασμένος να γυρνάς από σελίδα σε σελίδα και σα να πίνεις αίμα από τα ίχνη που άφησαν κάποιοι άλλοι κολασμένοι πριν από σένα .

Πίνεις αίμα και σου πίνουν, έτσι καθώς ανασταίνεις κάποιους που πέρασαν από τον υλικό κόσμο μας, σε άλλα επίπεδα πνευματικά , αφήνοντάς μας την αγωνία τους . Κάποιους που με έκπληξη , πολλές φορές , ανακαλύπτεις πόσο ίδιοι με σένα είναι . Σου τραβούν συνεχώς κουρτίνες μπρος από τα μάτια σου αποκαλύπτοντας πόσο πιο απλά είναι όλα αλλά και πόσο σύνθετα . Ανακαλύπτεις το σύμπαν μέσα σε μια σκόνη , που δεν είναι ούτε καν ορατή . Ανακαλύπτεις το σύμπαν μέσα σου και μέσα στα όνειρά σου . Νιώθεις το σύμπαν μέσα σου να γεννιέται και να πεθαίνει συνεχώς . Και είσαι σίγουρος ότι σα κι εσένα υπήρχαν , υπάρχουν και θα υπάρξουν χιλιάδες . Είσαι ο ένας αλλά και μέρος του όλου . Είσαι μία σκόνη μη ορατή αλλά ταυτόχρονα όλο το σύμπαν .

Ποίημα: © Πάν.Καρτσωνάκης

Pan Kartsonakis on August 27, 2010

Πάνω στις πέτρες χάραζαν δρόμους τα σαλιγκάρια κι ο ήλιος μας τους διάβαζε κι έλεγε ιστορίες για τους ανθρώπους που ‘δωσαν μορφή σ’ αυτές τις πέτρες τον άνεμο και τη βροχή που άφησαν σημάδια.

Οι πέτρες είναι ανοικτό βιβλίο που διαβάζουν αρχαιολόγοι, ποιητές αλλά και γεωλόγοι.

Οι πέτρες που τις χάιδεψαν κτίστες και λιθοξόοι κι έφτιαξαν σπίτια και ναούς, μέγαρα, πυραμίδες είναι οι πέτρες που κοιτάς ανάμεσα στα χόρτα και χάραξες με τον σουγιά μια ημερομηνία. Καρτσωνάκης Πάν 2010

Παναγιώτη δίνεις ζωή στην πέτρα!!!

Leo W on September 25, 2010

Like4 to this view .

Best greetings and thanks to your visit, Leo

Pan Kartsonakis on December 20, 2010

Che fece .... il gran rifiuto To certain people there comes a day when they must say the great Yes or the great No. He who has the Yes ready within him immediately reveals himself, and saying it he goes

against his honor and his own conviction. He who refuses does not repent. Should he be asked again, he would say no again. And yet that no -- the right no -- crushes him for the rest of his life.

Konstantinos P. Kavafis (1901)

Che fece .... il gran rifiuto Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Οχι να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος τόχει έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα

πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησί του. Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι, όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει εκείνο το όχι -- το σωστό -- εις όλην την ζωή του.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης (1901)

Pan Kartsonakis on August 11, 2011

Υλικό για κάθε Ελγινίσκο!

Κορινθίοις δέ τοίς επινείοις τά ονόματα Λέχης

καί Κεγχρίας έδοσαν,Ποσειδώνος είναι καί Πειρήνης τής Αχελώου λεγόμενοι: πεποίηται δέ έν Ηοίαις μεγάλαις Οιβάλου θυγατέρα είναι Πειρήνην...

...έστι δέ έν Λεχαίω μέν Ποσειδώνος ιερόν καί άγαλμα χαλκούν. Α.Σκιάς,ο πρωτεργάτης τών ανασκαφών στόν αρχαίο λιμένα.

Μέ τήν πάροδο τών ετών, όλο καί περισσότερα ευρήματα αντικρύζουν τό Κορινθιακό φώς...

   ...αλλά, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, σέ άσχημη
       έως οικτρή κατάστασι...

   έν ώ άλλα έχουν χρησιμοποιηθή
    ώς δομικό υλικό β' χρήσεως...

Όπως μάς πληροφορή ο αείμνηστος Δ.ΠΑΛΛΑΣ, ο ανασκαφέας τής παρακείμενης παλαιοχριστιανικής βασιλικής.

 "...ευρέθησαν εντετειχισμένοι δύο αρχαίοι
   πώρινοι σφόνδυλοι κιόνων έν αυστηρά
   αντιστοιχία πρός ό,τι είχε παρατηρηθή
          είς τόν όμοιον τοίχον...

    ...παρεντεθειμένοι δέ προφανώς
   διά νά χρησιμεύσουν ώς υπόβαθρα
        κιονοστοιχίας..."
 (Πηγή: ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ
   ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 1958,σελ.107)

Στήν δέ ανατολική πλευρά τού λιμένος, επιζεί (ώς έκ θαύματος), τό τελευταίο κατάλοιπο τού Διατειχίσματος...

"...επεκδραμόντες πελτασταίς έκ τού επί Λέχαιον τείνοντος τείχους...(Ξενοφ.Ελληνικά)

  Ανεπανόρθωτη καταστροφή προκάλεσε
 η διέλευσις τών σιδηροδρομικών γραμμών,
         νοτίως τού λιμένος...

...καθώς καί η εγκατάστασις ιχθυοτροφείου,
             βορείως αυτού.

     Η χαριστική βολή δόθηκε
         μέ τήν επιχωμάτωσι
     καί τό κλείσιμο τού διαύλου

πρός τίς εσωτερικές λεκάνες τού λιμένος.

Το λιμάνι του Λεχαίου, ήταν το δυτικό λιμάνι της Αρχαίας Κορίνθου. Υπήρξε ένα θαύμα τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, που αντιγράφτηκε πρώτα από τους Καρχηδονίους και μετά από τους Ρωμαίους.

    Πήρε το όνομά του από τον Λέχη,
  γιό της Πειρήνης και του Ποσειδώνα.

Βρίσκεται στον Κορινθιακό κόλπο και συνδεόταν με την πόλη της Κορίνθου με μακριά τείχη, συνολικού μήκους 2.300μ. Ανάμεσα στα τείχη, υπήρχε η διάσημη οδός του Λεχαίου.

Το λιμάνι, που είχε δύο τμήματα, το εμπορικό και τον πολεμικό ναύσταθμο, ήταν εξ' ολοκλήρου τεχνητό. Είχε τρεις εσωτερικές λιμενολεκάνες και τρια εξωτερικά λιμάνια. Τα μπάζα από τις εκσκαφές, σωρεύτηκαν σε δύο λοφίσκους, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται οι εσωτερικές λιμενολεκάνες από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους, οι οποίοι υπάρχουν ακόμα. Κατά μήκος των λιμανιών κατασκευάστηκαν πέτρινες προβλήτες, μώλοι, κυματοθραύστες, ράμπες, συνολικού μήκους 7χλμ, καθώς και μεγάλος αριθμός αποθηκών και άλλων λιμενικών εγκαταστάσεων για τους χιλιάδες τόνους εμπορευμάτων από και προ τις αποικίες της Κορίνθου και στα ΝΔ ένας τεράστιος αριθμός από ναυπηγικές εγκαταστάσεις, όπου ναυπηγούνται τριήρεις και για λογαριασμό άλλων πόλεων-κρατών, δημιουργώντας την πρώτη ναυτική πολεμική βιομηχανία, η οποία προσομοιάζει της σημερινής.

Η δυναμικότητα των ναυπηγείων αυτών ήταν αναμφίβολα αξιόλογη, αφού για παράδειγμα, το 334 Π.Χ. η Κόρινθος μπορεί να συνεισφέρει στον στόλο τού Μ. Αλεξάνδρου 160 πλήρως εξοπλισμένες τριήρεις, όταν η αντίστοιχη αθηναϊκή συνεισφορά είναι μόλις 20 !

Στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού, υπήρχε η Έπαυλη του Περίανδρου, όπου τοποθετείται το Συμπόσιο των Επτά Σοφών της Ελλάδας, και περικαλλής ναός της Αφροδίτης και του Ολύμπιου Δία. Το λιμάνι του Λεχαίου χρησιμοποιήθηκε αδιάκοπα από τον 7ο πΧ αιώνα έως και το 1955, δηλ. για 2655 χρόνια!

Ευτυχώς σήμερα, ο χώρος, που για αρκετά χρόνια χρησιμοποιήθηκε από πολλούς δυστυχώς ακόμη και ως σκουπιδότοπος είναι περιφραγμένος αν και όχι όλος ο χώρος του αρχαίου λιμανιού (δικαιολογίες υπάρχουν πάρα πολλές) και το τραγικότερο είναι ότι η είσοδος προς τη θάλασσα ( που ήταν ανοικτή ακόμη και στις μέρες μας ) παρέμεινε κλειστή αλλά κυρίως εκτός περίφραξης με εκτεθειμένο "υλικό για κάθε πικραμένο". Υλικό για κάθε Ελγινίσκο! Υλικό για κάθε Ελγινίσκο!

Gyula Kaszás on October 5, 2011

Wonderful Place!LIKE!

Nenad Obradovic on October 21, 2012

Very nice photo Like and favorite

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on August 2, 2009
 • © All Rights Reserved
  by Pan Kartsonakis
  • Camera: NIKON CORPORATION NIKON D200
  • Taken on 2009/07/12 15:56:46
  • Exposure: 0.002s (1/640)
  • Focal Length: 18.00mm
  • F/Stop: f/5.600
  • ISO Speed: ISO100
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups