Castle Walls

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (5)

Erik van den Ham on August 3, 2009

Kasteel Eerde

Het Kasteel doet tegenwoordig dienst als Internationale School het is de enige Internationale kostschool van Nederland.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Kasteel Eerde is gesitueerd op het landgoed Eerde in de Overijsselse gemeente Ommen. Ooit was het landgoed 150 hectare groot en strekte zich uit van de Overijsselse Vecht tot aan de Regge. Een stenen boogbrug over de slotgracht geeft toegang tot het kasteel.

Historie

De eerst bekende gegevens dateren uit 1227, toen sprak men van Huis Eerde, dat ruim een eeuw later, in 1380, uitgebouwd was tot een krachtige burcht. Het kasteel werd vele malen belegerd, geplunderd, afgebrand en even zovele malen herbouwd. In 1521 plunderden de inwoners van het toenmalige Zwolle het kasteel opnieuw. Ook deze plundering is het kasteel weer te boven gekomen en het heeft in 1715 zijn huidige vorm gekregen. Het kasteel met landgoed kwam toen in de bezit van de familie Van Pallandt. Het park werd veranderd in Engelse landschapsstijl en er werd een Oranjerie bijgebouwd. Rond 1900 wordt het huis bewoond door R. baron van Pallandt, die kinderloos op 43-jarige leeftijd overlijdt. Hij laat Eerde na aan zijn jachtvriend en verre neef Philip Dirk baron van Pallandt (1899). Philip van Pallandt schenkt grote delen van het landgoed aan goede doelen.

In 1924 werd het kasteel in gebruik genomen door de Theosofische beweging "De Ster van het Oosten" onder de leiding van Krishnamurti. De beweging had het kasteel het jaar daarvoor gekregen van Van Pallandt. In 1931 werd het weer teruggegeven aan de Van Pallandts. Sinds 1934 is er een internationale school in gevestigd door de Stichting voor Quakerscholen. Sinds 1982 is landgoed Eerde samen met de voormalige edelmanswoning in eigendom bij de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten.

Interieur

De inrichting van het kasteel is grotendeels in 18e eeuwse stijl bewaard gebleven. Schouwen zijn betimmerd in Lodewijk XIV-stijl. Er hangen veel portretten van vroegere bewoners. Textiele wandbespanningen uit de tijd ontbreken evenmin. In de vestibule bevindt zich een vrijdragende hangende trap met twee bochten en een middenbordes.

Park

De kasteeltuinen en het park zijn toegankelijk voor het publiek. Op het landgoed bevindt zich ook nog een 18e eeuwse hallenhuisboerderij, vrijwel in originele staat.

Om teleurstelling te voorkomen een kleine correctie op de Wiki tekst. Het terrein is niet (meer) toegankelijk.

bdeh on August 4, 2009

Mooie reflectie en compositie Erik. Groeten Berend

Ria Maat on August 4, 2009

Dat is een heel interessante historie hierboven Erik. Het was in het verleden toch ook niet allemaal koek en ei. Maar het heden ziet er ook niet zo rooskleurig uit. Je zal daar maar op school zitten. Heeft meer weg van een gevangenis met die lange hoge muur. Die maakt wel indruk op de foto. Ik zou dolgraag àchter die muur willen kijken.

De kleuren en de spiegeling in het water zijn mooi, maar met die muur blijf ik moeite houden om heel eerlijk te zijn. Maar jij zal daar wel bewust voor gekozen hebben om een bepaalde reden.

Zeg Erik, weet jij misschien de naam van deze plant? Stond in een kruidentuin in Elburg. Het was toen half mei. Bij voorbaat hartelijk dank!!

Groeten van Ria

QuyTD on August 4, 2009

Hello erik van den Ham. Excellent picture,wonderful colors and light, beautiful landscap. Dear, QuyTD VietNam.

Erik van den Ham on August 5, 2009

Berend bedankt voor je leuke reactie.

Die grote muur komt wellicht wat onvriendelijk over Ria, toch lijkt me dit een mooie plek om te mogen verblijven.

Hello QuyTD glad you like this picture.

Groeten, Greetings, Erik

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

  • Uploaded on August 3, 2009
  • © All Rights Reserved
    by Erik van den Ham

Groups