Rietvink (Philudoria potatoria)

Not selected for Google Earth or Google Maps [?]

Comments (12)

Erik van den Ham on August 5, 2009

Rietvink (vlinder)

Hier de net uitgeslopen vlinder gedeeltelijk rustend tegen de cocon. In de inzet de grote rups waar dit betrekkelijk kleine vlindertje uit ontstaan is.

Toen ik deze rups vond, die bijna pink dik en lang was wist ik niet welke rups dit was. Heb hem meegenomen naar huis en goed gevoerd totdat hij verpopte. Na wat zoekwerk kwam ik ook achter om welke rups het ging.

Het vlindertje is slechts 2/3 van de lengte van de rups die al bij het verpoppen naar rups is gekrompen.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De rietvink (Euthrix potatoria) is een zware, middelgrote nachtvlinder behorende tot de familie van de spinners (Lasiocampidae).

Uiterlijk

Op de voorvleugels loopt een krachtige roodbruine lijn dwars over de vleugel naar de vleugelpunt. Daarvoor bevinden zich ongeveer in het midden twee zwartegerande lichte vlekjes. Mannetjes zijn bruinig van kleur (in diverse gradaties mogelijk), de vrouwtjes gelig. De mannetjes zijn echter altijd donkerder van kleur dan de vrouwtjes.

De rups is meer dan acht centimeter lang en overwintert op gras of riet in vochtig laagland.

Voorkomen

Ze komen in heel Nederland voor in natte gebieden, zoals rivierdalen, moerassen of vochtige bosgebieden.

Levenswijze

De mannetjes vliegen nogal beverig en slechts korte stukjes. Ze zijn lang niet zo snel als de veelvraat en de hageheld. De vliegperiode is van juni tot en met augustus

M.Kranenborg-Torn on August 5, 2009

Wat een harig vlindertje, helemaaal verstopt in het haar. Leuk om de hele gesch. te lezen.

Groetjes van Greetje.

Theolfa on August 5, 2009

Absolutely amazing macro, Erik and I love the colour. Theolfa

MaryAlice on August 5, 2009

This is interesting,Erik. I love the picture-in-picture that you created. Very nice.

It is a clear, delicate capture.

Very nice!

Warmest regards from Georgia,

Mary Alice

Ria Maat on August 6, 2009

Prachtige foto's Erik! Heel interessant allemaal!

Groeten van Ria

bdeh on August 6, 2009

Heel mooi en leerzaam Erik. Knap dat je de vlinder uberhaupt opmerkte. Groeten Berend

Erik van den Ham on August 7, 2009

Wonderbaarlijk genoeg Greetje, Ria en Berend heeft deze ook al eitjes afgezet (op de top van het grasje zie je er één zitten. Andere kant als het vlindertje) blijkbaar kan dit onbevlekt bij deze soort. (parthenocarp)

Nog zo'n wonder der natuur!

Groeten, Erik

Hello Theolfa and Mary Alice so happy to hear you like this one. I took the caterpillar with and fed it till she made her cocoon. It came out just a few days ago and I was so surprised to find out she laid some eggs too without ever meeting a male.This must be some divine moth!

Sunny wishes from the sunny Netherlands, Erik

Chris10 © on August 9, 2009

Deze vlinder intrigeert me al een paar dagen. Wat een bijzonderheid en heel mooi dat je de rups op hebt kunnen fokken. Heb je hem gevoerd met 'groen' waar deze rupsen speciaal gek op zijn? Of was het gokken...

Het eitje kunt ook heel mooi tot zijn recht.

Kortom: Een super foto.

Groetjes, Christien.

Erik van den Ham on August 9, 2009

Hallo lieve Christien toen ik wist hoe de rups cq. vlinder heette wit ik ook wat hij lekker vond. Harde grassen zoals Riet (Praghmitus australis) eerder had ik hem van alles voorgezet en ook daarvan heeft hij gegeten (zelfs Jacobskruisruid). In eerste instantie dacht ik dat de verpopte rups wellicht dood was gegaan omdat het verpoppen erg lang duurde. Was dan ook blij en verbaasd ineens te zien dat hij was uitgeslopen.

De eitjes hield ik eerst voor onmogelijk omdat er geen mannetje bij was geweest. Blijkbaar kan dat bij deze soort ook zonder.

Groeten, Erik

Chris10 © on August 9, 2009

Hoi Erik :-)

Had je de rups ook gevonden bij riet? Of was ie een beetje 'af'gedwaald. Komt wel eens meer voor toch?

Christien.

Erik van den Ham on August 9, 2009

Nee vond hem op het Fochteloërveen langs het fietspad en daar groeit veel Jacobskruiskruid dus van daar dat ik ook dat mee had genomen voor haar. Maar goed grassen groeien daar ook volop. Bij gebrek aan beter beginnen rupsen vaak ook aan ander gewassen te vreten. Dit was dit voorjaar goed zichtbaar met die enorme invasie van de rups van de Wintervlinder in de Eiken. Toen die helemaal kaal waren gingen de rupsen door met Beuk of Hazelaar, Kers en zo voort.

Groetjes, erik

Suzi in Oregon on February 4, 2010

This is wonderful, Erik - thank you for the link to it. Marvelous to get all the metamorphoses! Your gallery is full of wonder and delight - I shall enjoy it often - it's in my Favorites. Warm wishes from the Oregon Coast :O)

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

  • Uploaded on August 5, 2009
  • © All Rights Reserved
    by Erik van den Ham

Groups