Lindevallei

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (16)

Erik van den Ham on August 16, 2009

Lendevallei

Linde (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Linde (Nederlands en Fries; Nedersaksisch: De Lende) is een rivier in zuid-Friesland in de gemeente Weststellingwerf. Tussen het meertje Het Wijde en het dorp Slijkenburg vormt ze de natuurlijke grens tussen Overijssel en Friesland. De bron van de Linde ligt in de buurt van Tronde. De rivier stroomt ten zuiden van de rij dorpen Oldeholtpade - Wolvega - Sonnega - Oldetrijne en ten noorden van de dorpenrij Boijl - Noordwolde -Vinkega - Steggerda - Peperga - Blesdijke - Oldemarkt. Bij Kuinre lag voor de aanleg van de Noordoostpolder de monding in de Zuiderzee.

Het riviertje ligt in een dal dat tijdens het Saalien door een gletsjertong is gevormd. Het dal is later met hoogveen begroeid geraakt dat aan het eind van de 18e eeuw in vervening raakte. Tussen 1922 en 1927 is de rivier gekanaliseerd. In de jaren dertig begon de ontginningsmaatschappij De Drie Provinciën delen van het dal van de Linde te ontginnen door middel van de werkverschaffing. In 1933 kwam de Lindepolder gereed. In de jaren dertig werden trilvenen en blauwgraslanden ontdekt met kenmerkende soorten als parnassia, groenknolorchis en veenmosorchis. Daarop streefde het Fryske Gea naar verwerving van natuurgebieden. In 1938 werd het eerste gebied aangekocht. In 2007 is er inmiddels 785 hectare verworven, waaronder de gebieden Helomapolder, Driessenpolder, Gorterspolder, Botkereservaat, Onland en Oude Stroomdal. Het reservaat wordt door It Fryske Gea Lendevallei genoemd. Het dal vormt tevens een verbinding tussen het nationaal park Wieden-Weerribben en het natuurreservaat Rottige Meente.

In 1672 werd langs de Linde de Lindelinie aangelegd om bisschop Bernhard van Galen van Münster te keren. Deze liep van de Zwartendijksterschans ten westen van Een naar Slijkenburg. Langs de Linde zijn de restanten de Bekhofschans ten zuiden Oldeberkoop nog te vinden. Ter verdediging van Friesland is tijdens de aanval door Bernhard van Galen in 1672 het Lindedal blank gezet.

Arij M van Waart on August 17, 2009

Erik, wat een mooie plaat is dit, prachtige kleuren. En een hele mooie compositie. gr>arij

bdeh on August 17, 2009

Heel erg mooie opname Erik en interessant artikel. Groeten Berend

Ria Maat on August 17, 2009

Dit is zo'n mooie droomplaat waarbij je weer een gedicht zou kunnen schrijven Erik. Prachtig gewoon! En dan nog die interessante info er bij, dat maakt het helemaal compleet!

Groeten van Ria

jac hendrix on August 17, 2009

Een heerlijke foto Erik met interessante informatie!!!

Groet, Jac

Erik van den Ham on August 17, 2009

Hallo Arij leuk dat je even een kijkje nam bij mij en deze foto weet te waarderen. Maakte hem gistermiddag tijdens een heerlijke wandeling. Er waren ook van die prachtige wolken luchten.

Zo'n fraaie plek verdient wel wat info mijn inziens Berend vind het zelf altijd fijn om iets meer te weten als alleen de getoonde foto. Mag ook graag bij anderen wat toegevoegde info lezen.

Klopt helemaal Ria moest had gister geen inspiratie en was wat vermoeid. Had de avond ervoor mijn verjaardag gevierd en het was erg laat geworden. Toch was ik zondag op tijd op. Toen ik 's avonds terug was waren de 'batterijtjes' op.

Een echt Hollands plaatje Jac naar mijn mening. Wel een beetje hoe we de sloten vroeger zagen zo vol met waterlelies en andere water planten.

Groeten, Erik

Jan de Boer on August 17, 2009

Mooi Erik! De Lende is veel leuker dan de Kuunder. Heb je veel libelles gezien? Ben je naar Peperga gefietst?

Groeten, Jan

Erik van den Ham on August 17, 2009

Heb zeker wel wat libelles gezien maar naar verhouding wat magertjes Jan. Wel velden met druk parende geaderde witjes. Nee niet op de fiets was er met de auto.

Groeten, Erik

©junebug on August 17, 2009

What a wonderful place this is, Erik! It looks to me like paradise! It's a wonderful photo, too! Greetings, Anne

annanz on August 18, 2009

A beautiful place for frogs to live, great foto. Regards Anna

Nico Huising on August 18, 2009

'Een plaat en zijn verhaal'

Een prachtige foto met heerlijke diepgang ontzettend veel details (full-size) en super kleuren.

Groetjes Nico

Bert Kaufmann on August 19, 2009

Prachtige foto met prima toelichting.

Dank je wel, Erik!

M.Kranenborg-Torn on August 19, 2009

Hallo Erik een schitterende foto, groetjes van Greetje.

Erik van den Ham on August 19, 2009

Hello Anne & Anna (what a coincidence) this is a bit like paradise and a wonderful place for the frogs. Let me tell you a secret (promise not to tell) if you kiss these frog they turn in to a beautiful Prince.

Dank je Nico en **Bert zo'n plaatje kan wel wat info gebruiken.

Een plekje om aan het water te gaan zitten Greetje en heerlijk weg te dromen.

Groeten, Greetings Erik

M.Kranenborg-Torn on August 19, 2009

Ken er nog wel een paar hier.

Erik van den Ham on August 19, 2009

Dat wil ik graag geloven. Wel dromen hoor niet vissen dat is iets waar ik niet van hou. Of het moet al een lekker visje op mijn bord zijn.

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

  • Uploaded on August 16, 2009
  • © All Rights Reserved
    by Erik van den Ham

Groups