Israel's Wall near Ramallah (http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1900235,00.html).

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (84)

Hans R van der Woude on March 21, 2012

Palestijnen: onze zaak moet niet gebruikt worden door terroristen 21-03-12 13:30 uur Gewonde Palestijnse kinderen. © afp Extremisten moeten stoppen de Palestijnse zaak te gebruiken als een excuus voor hun gewelddaden. Dat heeft de Palestijnse premier Salam Fayyad vandaag gezegd. 'Deze criminelen moeten stoppen hun terroristische daden uit te voeren in naam van Palestina. Ze moeten niet doen alsof ze opkomen voor de rechten van Palestijnse kinderen, die alleen maar een fatsoenlijk leven willen', aldus de premier.

Fayyad reageerde op de aanslag op een joodse school in het Franse Toulouse. De vermoedelijke dader is een Fransman van Algerijnse afkomst die zegt dat hij de dood van Palestijnse kinderen wilde wreken. Mohammed Merah, naar eigen zeggen lid van al-Qaeda, schoot een leraar, diens twee zoontjes van 4 en 5 en een 7-jarig meisje dood.

Hans R van der Woude on March 23, 2012

EU: circa 400 al-Qaeda-extremisten in Europa Uitgebracht op: 22 Maart 2012 - 18:35:31 Categorie: Buitenland Bron: ANP

BRUSSEL (ANP) - In de Europese Unie verblijven ongeveer 400 door al-Qaeda opgeleide extremisten zoals de schutter van Toulouse. Dat stelde de Europese antiterreurcoördinator Gilles de Kerchove donderdag.

De 23-jarige Mohamed Merah claimde dat hij de voorbije jaren contact had met al-Qaeda tijdens reizen naar Afghanistan en Pakistan. Merah doodde zeven mensen, onder wie Franse militairen en joodse kinderen.

,,We schatten dat er in heel Europa ruim 400 van deze 'lone wolves' zijn, zoals we ze noemen", zei de Belg De Kerchove, opvolger van VVD'er Gijs de Vries. De meeste van deze gevaarlijke eenlingen wonen in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Hans R van der Woude on March 28, 2012

'Protest Rosenthal nodig tegen besluit Israël' 26-03-12 16:49 uur

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans. © anp Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken moet zo snel mogelijk bij zijn Israëlische collega Avigdor Lieberman protesteren tegen het Israëlische besluit om de banden met de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties te verbreken. Dat zegt PvdA-Tweede Kamerlid Frans Timmermans. Israël verbrak de relaties met de mensenrechtenraad omdat de raad een international onderzoek is begonnen naar Joodse nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Timmermans noemt dat een 'ongehoorde stap' van Israël, die volgens hem averechts zal uitwerken voor het vredesproces in het Midden-Oosten.

Onderzoekers van de mensenrechtenraad zijn ook niet meer welkom in Israël. Timmermans stelt in Kamervragen aan Rosenthal dat die ook moet proberen om tot een gezamenlijke EU-veroordeling van het Israëlische besluit te komen.

Resolutie De raad besloot vorige week tot een onderzoek naar de bouw van nederzettingen op de Westoever en in het oosten van Jeruzalem. In een resolutie werden zulke bouwactiviteiten veroordeeld.

Israël beschuldigt de raad van een anti-Israëlische houding, vanwege zijn onevenredige aandacht voor het beleid van Israël en het Israëlische handelen jegens de Palestijnen. Volgens Israël gaat de raad voorbij aan mensenrechtenschendingen in bijvoorbeeld Iran en Arabische landen.

De Palestijnse functionaris Nabil Shaath zei dat Israël een onderzoek niet kan tegenhouden door met de raad te breken. De Palestijnen zijn bezig kaarten en foto's te verzamelen om aan de raad te presenteren. 'Wij zullen naar ieder internationaal orgaan stappen dat onderzoek kan doen en sancties kan opleggen', zei Shaath.

Israël heeft vijfhonderdduizend mensen naar de Westoever en het oosten van Jeruzalem verhuisd sinds het de gebieden in 1967 veroverde. Een groot deel van de internationale gemeenschap ziet de bouw van Israëlische nederzettingen op grondgebied dat de Palestijnen voor hun toekomstige staat opeisen als een belangrijk obstakel voor vrede. Volgens de Palestijnen legt de voortdurende uitbreiding van nederzettingen de uitkomst van eventuele onderhandelingen vast. Israël zegt dat het lot van de nederzettingen en de uiteindelijke grenzen in onderhandelingen moeten worden bepaald, niet met eisen vooraf.

Hans R van der Woude on April 1, 2012

Ramsey Nasr: Nederland is een natie zonder normen

"Het buitenland ziet de humor in van Wilders die zich laat portretteren als De Ruyter. Het was alleen niet grappig bedoeld." - Ramsey Nasr. Foto NRC / Bram Budel

door Ramsey Nasr (www.nrc.nl 26-3-2012 12.12).

Binnenland Stoere praat in het buitenland, maar je gedragen als een verwend kind dat vindt dat regels alleen voor anderen zijn. Prat gaan op de vrijheid van meningsuiting, die anderen eerder narcistisch en ziek zouden noemen. Nederland is normloos, schrijft Ramsey Nasr.

Het zijn de Polen. Het zijn de Grieken. Het is de kunst. Het zijn de moslims. Het is de elite. Het is Europa. Het is De Ander.

Het gaat goed met Nederland. We beseffen het nog niet helemaal, maar wij, Nederlandse burgers, gaan kromliggen voor het onhandelbare, xenofobe en narcistische gedrag van onze politiek leiders. Wij gaan de komende jaren véél meer afzien dan nodig, dankzij de grote waffel van onze regering.

Onafgebroken hebben zij in Brussel de overige EU-leden getergd, teneinde al die luie zuidelijke landen te dwingen zich aan een begrotingstekort van 3 procent te houden – geen uitzonderingen, we moeten streng zijn. Reuzenstoer vonden ze zichzelf, de B.V. Nederland. „I am Dutch, so I can be blunt.” Nu diezelfde B.V. tot aan zijn nek in de financiële miserie zit, hoeven we niet op coulance te rekenen. We zijn in onze eigen val getrapt: 3 procent is 3 procent. We gaan kromliggen.

Ook op andere vlakken gaan we dat doen. Onze premier weigert zich te verontschuldigen voor het racistische initiatief dat het PVV-meldpunt tegen Polen in wezen is. Maar hij wil in de komende periode ook een strenger asielbeleid voor ons land erdoor drukken, waarbij hij rekent op hulp van de landen die nu worden geschoffeerd. Hij kan het op zijn buik schrijven.

Nederland is zich totaal aan het isoleren. Niet alleen heeft onze geroemde diplomatie van weleer afgedaan, ze wordt zelfs verdacht gemaakt door haar eigen schutspatroon. Diplomatie is een rustiek tijdverdrijf, aldus onze minister voor Buitenlandse Zaken. En o ja, ontwikkelingshulp wordt enkel nog verstrekt als we er zelf rijker van worden. Moet kunnen, toch?

Het is om je kapot te schamen. Ernstigst van al is dat onze regering een obstructie vormt voor het internationaal recht. Oorlogsconflicten worden door haar moedwillig bestendigd: tot woede van inmiddels de gehele EU blokkeert ons land systematisch elke gezamenlijke verklaring die de impasse in het Palestijns-Israëlisch conflict tracht te doorbreken – tot groot voordeel van Israël. De reden daarvoor heeft niets met een beleid of landsbelang te maken en alles met de persoonlijke obsessie van twee personen. Allereerst is onze minister van Buitenlandse Zaken betrokken partij: zijn zussen wonen in Israël en zijn vrouw is Israëlisch. En Geert Wilders, de Grote Gedoger, prijst de deportatie van het Palestijnse volk aan als vredesoplossing voor het Midden-Oosten. Moet kunnen. Wat ook moet kunnen, is dat onze regering al haar Nederlandse burgers verplicht om één paspoort te hebben, als teken van loyaliteit – maar dat Rosenthals vrouw er twee heeft. En Wilders’ Hongaarse vrouw waarschijnlijk ook, alleen weigert de PVV’er daarover openheid van zaken te geven. Het gaat nu even om die anderen. Ja, wetten en verdragen, recht en redelijkheid, ze staan hoog in ons vaandel – zolang het De Ander betreft. Op onszelf hebben ze geen vat: wij staan daarboven.

De gevolgen van dit alles zijn verwoestend. Terwijl wij onszelf complimenteren met ons Internationaal Gerechtshof, ‘dat toch alleen maar in Nederland kan bestaan’, staan we in Brussel bekend als hoogst onbetrouwbare en te mijden gesprekspartner, aangezien wij Europese verdragen, nota bene ooit via onze eigen inzet tot stand gekomen, proberen te ontwijken of simpelweg afbreken.

Alle krediet hebben we nu zo’n beetje wel verspeeld. En dat hebben we snel gedaan. Internationaal wordt Nederland gezien als het irritante, verwende kind dat constant zijn zin wil hebben.

Je kunt het vrijheid noemen. Maar vrij zijn we niet. We worden gegijzeld door een regering die op haar beurt wordt gegijzeld door een anti-democratische partij die ons allemaal de vernieling in trekt. Niet onze leiders gaan daarvoor boeten, maar wij. Om ons te sussen wordt ons wijsgemaakt dat De Ander onze eigenheid bedreigt. Maar wat als wij straks écht op onszelf worden teruggeworpen? Wat als we door ons afstotende gedrag uiteindelijk bij onszelf moeten aankloppen, met ons netje vol chocoladeguldens? In zo’n geval is het goed te weten wie we zijn. En dat doen we niet.

Alleen wie zich extreem bewust is van de eigen kracht, op economisch, diplomatiek én cultureel vlak, kan het zich permitteren om de buitenwereld op een afstand te houden. Maar de identiteitscrisis waarmee Nederland wordt geconfronteerd, is nog een stukje groter dan het gat van tientallen miljarden euro’s dat ons aan bezuinigingen te wachten staat. Ging het maar enkel om geld.

Wat zijn wij nog, in dit landje waar altijd over Normen en Waarden wordt gekwaakt? Wanneer ik aan onze normen en waarden denk, overvalt mij eenzelfde gevoel als wanneer ik aan de gulden denk: ik word helemaal warm van nostalgie.

Die normen zijn we kwijt. Of liever, normloosheid is de nieuwe norm. Het vormt de basis van het huidige regeringsbeleid. Over de manier waarop dit kabinet uitgerekend de zwakkeren en hulpbehoevenden laat opdraaien voor de bankencrisis, laat ik me hier niet uit. Het volstaat Ruttes antwoord te citeren op de onvoorstelbare imagoschade die door de PVV wordt aangericht. Immers, de premier hoeft toch niet „op ie-de-re uiting van Geert Wilders te reageren?” Jawel, meneer Rutte. Zolang het taal is die consequent bevolkingsgroepen tegen elkaar opzet en aanzet tot haat, is dat zelfs de taak van de premier – u heeft deze gevaarlijke stokebrand trouwens zelf binnengehaald. Als u geen normering handhaaft, heeft u ook geen gezag. Dát is pas een crisis.

Hoe vals is de eis aan buitenlanders zich aan te passen, wanneer de kern van ons Nederlander-zijn lijkt te bestaan uit het ventileren van de eigen vrijheid en het overschrijden van elke norm? Vrijheid wordt hier enkel nog ervaren in het overtreden van haar grenzen. De politiek geeft het voorbeeld. Normloos. Gezagloos. Exact wat we nodig hebben… We wáren al een volk dat iedere vorm van hiërarchie omverwerpt, en nu dit. Doe eens effe normaal, man.

Normloosheid is langzaamaan deel van ons wezen aan het worden. Niemand hoeft een Nederlander de wet voor te schrijven. Wij allen hebben recht op de allerindividueelste beleving van de allerindividueelste vrijheid. Om die te garanderen moeten anderen aan banden worden gelegd.

Daarom zit Rutger Castricum huilie huilie te doen zodra hij zelf eens wordt aangepakt. Daarom ook wordt de eed van Hippocrates opzij gezet zodra je zelf eens een onthulling kan doen. „De burger heeft er recht op dit te weten.” Het zal wel. Het enige wat ermee gediend wordt, is eigenbelang. De scoop bleek nog vals ook, maar wat maakt het uit. Kwaliteitskrant of riool-tv, de Nieuwe Journalistiek sijpelt door in alle gelederen. Zij gaat ervan uit dat anderen zich aan de regels houden.

En nu is daar ook het Nieuwe Amusement. Alleen een land zonder normen brengt een programma op de buis waarin kannibalisme als entertainment wordt gepresenteerd. In december kon het Nederlandse volk toekijken hoe op BNN twee presentatoren voor de lol stukken vlees uit elkaars lichaam opaten. Nieuwszenders over de gehele wereld maakten ons hun walging kenbaar, maar ja: dat is de tol van revolutionaire breeddenkendheid. It’s the kijkcijfers, stupid.

Het zou in ons niet meer opkomen, maar het kan ook anders. Het Belgische commerciële kanaal 2BE besliste onlangs een Vlaamse versie van Oh oh Cherso niet uit te zenden. Het programma was al opgenomen, de promotie draaide op volle toeren. Toch besliste de omroep na uitzending van de trailer dat dit niet iets was wat men de eigen kijker wenste voor te schotelen. Het was te ranzig. In Nederland gold dat nu juist als aanbeveling.

Wij spreken al gauw van zelfcensuur. In het buitenland heet dat: normering. Nee, ik pleit niet voor een fatsoenspolitie of toezicht – daar is het trouwens al te laat voor. Het droevige nieuws is dat zoiets van binnenuit moet komen. Normen kun je niet opleggen: ze moeten ergens aanwezig zijn.

Gelukkig kregen wij er humor voor in de plaats. Want laten we wel wezen: het ís natuurlijk oergeestig om, meteen wanneer bekend wordt gemaakt hoe ernstig Prins Friso’s situatie is, een oproep aan de koninklijke familie te plaatsen om zijn organen af te staan. Want, aldus Geenstijl, „prins Friso is stuk”, dus opensnijden die hap. Met het afstaan van zijn nieren, lever en longen kan de prins „het leven van nog minstens vier anderen redden en dat is een grotere bijdrage aan de samenleving dan de rest van de familie ooit geleverd heeft”.

Ik durf te stellen dat een groot deel van de zaken die wij verdedigen als vrijheid van meningsuiting (‘Voltaire!’, ‘De kern van onze democratie!’) door De Anderen voor ziek, narcistisch, nihilistisch en gestoord wordt gehouden.

Wij zweven rond in totale, grensverleggende leegte: de Nieuwe Vrijheid. Dit heeft consequenties. Bij onze oosterburen werd enkele jaren geleden een geruchtmakend boek gepubliceerd: Duitsland schaft zich af. De massa-immigratie, zo luidde het betoog, zou een verwoestende kracht op het Duitse volk hebben. Dat kunnen wij beter. Wij hebben helemaal geen buitenlanders nodig om ons land op te heffen: we doen het zelf.

Normloosheid spreidt zich als een olievlek uit over onze politiek, onze media en heel onze cultuur. Moet kunnen. Maar dan moeten we ook ophouden met het geëmmer over onze nationale cultuur. Het is het een of het ander.

In wezen zijn wij namelijk niet zo geïnteresseerd in onze cultuur, in wie wij zijn en waar we vandaan komen. We zijn extreem in onszelf gekeerd, maar dat is iets anders. Nostalgie gedijt omdat het gratis is. Maar als we eerlijk zijn: wat kunnen die martelaren van Gorkum ons vandaag nog schelen, of de Acte van Verlatinghe, het lot van de gebroeders De Witt, de Synode van Dordrecht? Waarom zouden we ons daar nog mee bezighouden? Wie van ons leest Beets nog, Potgieter, Leopold, Focquenbroch of zelfs Carmiggelt?

Het probleem is niet dat onze geschiedenis zo ver van ons afstaat of dat deze schrijvers onleesbaar zijn. Het probleem is dat het niemand interesseert in dit Nieuwe Nederland. Zó makkelijk gaan wij met onszelf om. Natuurlijk herkennen wij ons niet meer in hen. Dat is geheel aan onszelf te wijten. Wij hechten er geen waarde aan.

Kom dan ook niet klagen dat je cultuur verdwijnt. Het oude Nederland komt niet meer terug, omdat we het zelf overboord hebben gekieperd, inclusief de bijpassende normen en waarden. In het buitenland zien ze de superieure humor in van een Geert Wilders die zich voor het Veronica Magazine laat portretteren als admiraal De Ruyter. Het was alleen niet grappig bedoeld.

In plaats van ons te beroemen op de Gouden Eeuw kunnen we beter eerst erkennen dat onze voorvaderen volstrekte vreemden voor ons zijn geworden. Wij hebben de spiegel stukgeslagen. Het is tijd om de scherven te ruimen, want zonder afkomst blijft er niets van ons over. Zonder afkomst zijn we veroordeeld tot bijziende leiders, die enkel denken op de korte termijn.

Om te ontsnappen aan een vacuüm zonder normen en waarden, zullen wij dus moeite moeten doen. De burger zal die moeite pas ondernemen als hij merkt dat de politiek én de media hetzelfde doen.

Geef ons om te beginnen een premier. Iemand die ons het gevoel geeft dat er normen en waarden zijn die boven onze persoonlijke vrijheid uitstijgen, en die reageert wanneer deze normen en waarden worden overschreden. Noem het voor mijn part: eigen verantwoordelijkheid nemen.

De rest volgt vanzelf.

Hans R van der Woude on April 4, 2012

Israël breidt illegale nederzettingen uit 04-04-12 15:22 uur © reuters

Israël breidt twee bestaande nederzettingen in en om de hoofdstad Jeruzalem uit. Het ministerie van Huisvesting heeft vandaag bouwopdrachten uitgeschreven voor in totaal 834 woningen. In Har Homa, een zuidelijke buitenwijk van Oost-Jeruzalem, komen 654 nieuwe woningen. In Givat Zeev, een nederzetting in de Westelijke Jordaanoever ten noorden van de hoofdstad, worden 180 huizen gebouwd.

Israël bezette Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever in 1967. Inmiddels leven meer dan 300.000 Israëli's op de Westoever en nog eens ruim 200.000 in Oost-Jeruzalem. Alle nederzettingen in bezet gebied zijn volgens internationaal recht illegaal.

Hans R van der Woude on April 4, 2012

Een gedicht van de Duitse Nobelprijswinnaar Günter Grass, waarin hij Israël op de korrel neemt, heeft in Duitsland een storm van verontwaardiging doen opsteken.

In het prozavers dat vandaag 4-4-2012 in de Süddeutsche Zeitung verscheen verwijt Grass Israël dat het land de wereldvrede op het spel zet en hekelt hij de ‘huichelarij’ van Israëls westerse bondgenoten.

Dit is het bewuste prozagedicht:

Warum schweige ich, verschweige zu lange, was offensichtlich ist und in Planspielen geübt wurde, an deren Ende als Überlebende wir allenfalls Fußnoten sind.

Es ist das behauptete Recht auf den Erstschlag, der das von einem Maulhelden unterjochte und zum organisierten Jubel gelenkte iranische Volk auslöschen könnte, weil in dessen Machtbereich der Bau einer Atombombe vermutet wird.

Doch warum untersage ich mir, jenes andere Land beim Namen zu nennen, in dem seit Jahren – wenn auch geheimgehalten - ein wachsend nukleares Potential verfügbar aber außer Kontrolle, weil keiner Prüfung zugänglich ist?

Das allgemeine Verschweigen dieses Tatbestandes, dem sich mein Schweigen untergeordnet hat, empfinde ich als belastende Lüge und Zwang, der Strafe in Aussicht stellt, sobald er mißachtet wird; das Verdikt “Antisemitismus” ist geläufig.

Jetzt aber, weil aus meinem Land, das von ureigenen Verbrechen, die ohne Vergleich sind, Mal um Mal eingeholt und zur Rede gestellt wird, wiederum und rein geschäftsmäßig, wenn auch mit flinker Lippe als Wiedergutmachung deklariert, ein weiteres U-Boot nach Israel geliefert werden soll, dessen Spezialität darin besteht, allesvernichtende Sprengköpfe dorthin lenken zu können, wo die Existenz einer einzigen Atombombe unbewiesen ist, doch als Befürchtung von Beweiskraft sein will, sage ich, was gesagt werden muß.

Warum aber schwieg ich bislang? Weil ich meinte, meine Herkunft, die von nie zu tilgendem Makel behaftet ist, verbiete, diese Tatsache als ausgesprochene Wahrheit dem Land Israel, dem ich verbunden bin und bleiben will, zuzumuten.

Warum sage ich jetzt erst, gealtert und mit letzter Tinte: Die Atommacht Israel gefährdet den ohnehin brüchigen Weltfrieden? Weil gesagt werden muß, was schon morgen zu spät sein könnte; auch weil wir – als Deutsche belastet genug - Zulieferer eines Verbrechens werden könnten, das voraussehbar ist, weshalb unsere Mitschuld durch keine der üblichen Ausreden zu tilgen wäre.

Und zugegeben: ich schweige nicht mehr, weil ich der Heuchelei des Westens überdrüssig bin; zudem ist zu hoffen, es mögen sich viele vom Schweigen befreien, den Verursacher der erkennbaren Gefahr zum Verzicht auf Gewalt auffordern und gleichfalls darauf bestehen, daß eine unbehinderte und permanente Kontrolle des israelischen atomaren Potentials und der iranischen Atomanlagen durch eine internationale Instanz von den Regierungen beider Länder zugelassen wird.

Nur so ist allen, den Israelis und Palästinensern, mehr noch, allen Menschen, die in dieser vom Wahn okkupierten Region dicht bei dicht verfeindet leben und letztlich auch uns zu helfen.

De voorzitter van de Duitse Centrale Joodse Raad, Dieter Graumann, liet weten in het gedicht geen poëzie, maar ‘eerder een haatpamflet’ te herkennen. Publicist Henryk M. Broder noemde Grass vandaag in Die Welt ‘een toonbeeld van het gevestigde antisemitisme’.

In het gewraakte vers van de gevierde schrijver, dat behalve in de Süddeutsche Zeitung ook in de New York Times en in La Repubblica verscheen, lucht hij zijn hart over het conflict tussen Iran en het Westen over de Iraanse nucleaire aspiraties. Israël dreigt volgens Grass ‘allesvernietigende raketkoppen af te schieten terwijl het bestaan van een enkele (Iraanse, red.) kernbom nog bewezen moet worden’. Israël zelf beschikt ondertussen al jaren over een groeiend nucleair arsenaal, stelt Grass.

Grass hekelt in het gedicht ook de verkoop van Duitse Dolphin-onderzeeërs aan Israël. Die kunnen worden uitgerust met nucleair geladen bommen. De afgelopen maanden wordt steeds driftiger gespeculeerd over plannen van Israël op eigen houtje het kernprogramma van zijn aartsvijand uit te schakelen.

http://www.nrc.nl/boeken/2012/04/04/gunter-grass-ontketent-storm-van-protest-met-gedicht/

Hans R van der Woude on April 6, 2012

Deel Kamer wil opheldering van Rosenthal over Israël-beleid kabinet

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken. Foto NRC / Roel Rozenburg

door Huib Modderkolk

Binnenland Meerdere partijen in de Tweede Kamer willen vanavond opheldering van minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken over het Israël-beleid. Nederland heeft zich uitgesproken tegen een VN-onderzoek naar de bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, blijkt uit een document dat is ingezien door NRC Handelsblad.

Staatssecretaris Knapen (CDA) zei in de Kamer slechts dat Nederland zich wilde onthouden van een oordeel.

Nederland was “in alle gevallen tegen”

Het onderzoek is behandeld in de VN-Mensenrechtenraad. Uit een verslag van een voorvergadering blijkt dat Nederland “in alle gevallen tegen” was. In een reactie geeft Buitenlandse Zaken desgevraagd toe dat Nederland “aanvankelijk gepleit heeft voor een gemeenschappelijke tegenstem van de EU-lidstaten.”

D66-leider Alexander Pechtold wil vandaag nog een brief met uitleg. Pechtold: “Het lijkt wel alsof Nederland meer pro-Israël is dan Israël zelf.”

Kabinet wilde kritisch EU-rapport over geweld niet onderschrijven

Eerder lekte via NRC Handelsblad uit dat het kabinet een kritisch EU-rapport over geweld door Israëlische kolonisten niet wilde onderschrijven. Nederlandse ambtenaren blijken naar aanleiding van die berichtgeving een waarschuwende mail naar hun buitenlandse collega’s te hebben gestuurd:

“Zolang niets wordt ondernomen om de veiligheid van interne EU-besprekingen te garanderen en het lekken van informatie te voorkomen, zal Nederland de besprekingen van alle rapporten en discussies over de Palestijnse gebieden opschorten.”

In diplomatieke kringen is verbaasd gereageerd op deze harde reactie. Oud-diplomaat Koos van Dam:

“Het lijkt wel alsof de minister wil dat er überhaupt niet wordt gerapporteerd over het optreden van Israël in de Palestijnse gebieden. Maar het is merkwaardig om dat op deze manier te blokkeren.”

http://www.nrc.nl/nieuws/2012/04/05/deel-kamer-wil-opheldering-van-rosenthal-over-israel-beleid-kabinet/

Hans R van der Woude on April 6, 2012

Rosenthal belooft Kamer beterschap – ‘lekken uit EU-overleg zorgelijk’

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken. Foto NRC / Roel Rozenburg

door Niels Posthumus 6-4-2012

Binnenland Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal belooft de Tweede Kamer voortaan nauwkeuriger te informeren. Oppositiepartijen waren verbolgen over de onduidelijkheid die was ontstaan over het Nederlandse oordeel over een VN-onderzoek naar de bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Onlangs lekte via NRC Handelsblad uit dat Nederland zich als enige EU-land tegen het rapport uit zou hebben willen spreken. Toen D66-leider Alexander Pechtold staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen hierover vorige week bevroeg, antwoordde die dat Nederland zich, net als tien tot twaalf andere landen, slechts wilde onthouden van een oordeel. Dit gebeurde uiteindelijk ook.

Rosenthal vindt frequentie van lekken uit EU-overleg zorgelijk

Rosenthal schreef vandaag in een brief aan de Kamer over dat lekken van informatie:

De regelmaat waarmee gelekt wordt uit intern, vertrouwelijk overleg van de EU is zorgelijk. Het tast het vertrouwen aan dat EU-Lidstaten moeten hebben om vrijelijk onderling informatie uit te wisselen.

De Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO) werd volgens Rosenthal vervolgens verzocht een onderzoek in te stellen naar het ‘lekincident’ en de kans op toekomstige herhaling.

De reactie van het EDEO heeft Rosenthal echter doen besluiten dat het de Nederlandse vertegenwoordigingen in Tel Aviv en Ramallah nu toch weer is toegestaan bij te dragen aan gemeenschappelijke EU-rapportage over de bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Oppositie neemt schoorvoetend genoegen met excuses

Nu gebleken is dat Nederland zich aanvankelijk wel degelijk tegen het rapport keerde, dat kritisch oordeelt over Israël, had Rosenthal de Kamer wel het één en ander uit te leggen. Rosenthal zei vanavond in het Kamerdebat dat de verwarring te maken had met de “fase waarin het besluitvormingsproces zich bevond.”

Volgens de minister heeft Nederland zijn uitgangspunt kenbaar gemaakt en is uiteindelijk met een aantal landen overeengekomen gezamenlijk geen oordeel te vellen. Hij zei:

“Het spijt me dat ik dat niet helderder heb kunnen zeggen.”

Oppositiepartijen D66, PvdA en GroenLinks, die aanvankelijk kritisch waren, namen hier schoorvoetend genoegen mee.

http://www.nrc.nl/nieuws/2012/04/05/rosenthal-belooft-kamer-beter-te-informeren/

Hans R van der Woude on April 6, 2012

http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1900235,00.html

Hans R van der Woude on April 24, 2012

Israël keurt 'illegale' kolonies goed Uitgebracht op: 24 April 2012 - 08:49:27 Categorie: Buitenland Bron: ANP JERUZALEM (ANP) - De Israëlische regering heeft drie plaatsen waar Joodse kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever volgens Israëlische regels zich niet mochten vestigen, toch gelegaliseerd. De regering van premier Benjamin Netanyahu heeft maandagavond besloten drie gemeenschappen, Bruchin, Rechelim en Sansana te 'formaliseren' , aldus een dinsdag verspreide verklaring.

Daarmee stemt de regering in met de kolonisatie van gebied dat daarvoor officieel niet was bestemd. Internationaal recht verbiedt elke kolonisatie van bezet gebied. Israël heeft bezette Palestijnse gebieden gekoloniseerd en geannexeerd sinds het begin van de bezetting in 1967. Dat is nu het voornaamste obstakel voor een vredesakkoord tussen Israëli's en Palestijnen.

De Palestijnse leiders in Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever, hebben het besluit onmiddellijk veroordeeld. Volgens hen kan het worden opgevat als een negatief antwoord van Netanyahu op de recente brief van de Palestijnse president Abbas waarin die om stopzetting van de kolonisatie vraagt.

Hans R van der Woude on April 25, 2012

Rosenthal niet blij met besluit Israël Uitgebracht op: 25 April 2012 - 13:55:49 Categorie: Binnenland Bron: ANP

DEN HAAG (ANP) - Het besluit van Israël om drie illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te legaliseren, valt niet goed bij minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken. Hij liet woensdag weten bezorgd te zijn over deze ontwikkeling en omschreef de beslissing als ,,contraproductief voor het vredesproces''.

Volgens de minister moet Israël het vredesproces naleven en past uitbreiding of legalisering van nederzettingen daar niet in.

Het gaat om de nederzettingen Bruchin, Rechelim en Sansana. De sloop van een andere nederzetting, Ulpana bij Ramallah, is door de Israëlische regering uitgesteld. Volgens internationaal recht is elke nederzetting in bezet gebied illegaal.

Hans R van der Woude on May 14, 2012

Israël sloopte door EU betaalde gebouwen Uitgebracht op: 13 Mei 2012 - 23:55:32 Categorie: Buitenland Bron: ANP

JERUZALEM (ANP) - Tientallen Palestijnse huizen, watertanks en boerderijen die met Europees geld waren gebouwd zijn vernietigd door Israël. Dat meldde de VN-organisatie voor Humanitaire Zaken (OCHA) zondag.

In totaal zijn in 2011 62 gebouwen en objecten op de Westelijke Jordaanoever gesloopt, nog eens 110 andere projecten lopen datzelfde risico. Het Israëlische leger zegt dat de gebouwen zonder vergunning waren neergezet en daarom gesloopt moesten worden.

De projecten zijn gefinancierd door Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, Ierland en de Europese Commissie.

Hans R van der Woude on June 12, 2012

Israël 'schrapte' 250.000 Palestijnen Uitgebracht op: 12 Juni 2012 - 12:10:11 Categorie: Buitenland Bron: ANP

JERUZALEM (ANP) - Israël heeft tussen 1967 en 1994 het verblijfsrecht van bijna 250.000 Palestijnen in de door Israël bezette gebieden afgeschaft. Dit berichtte een mensenrechtengroepering in Israël dinsdag. Die baseert zich op militaire statistieken die uit die periode zijn opgedoken.

De Palestijnen werd het recht in hun eigen land te verblijven ontzegd om verschillende redenen. Zo kon een Palestijn het verblijfsrecht verliezen door niet tijdig te reageren op een Israëlische volkstelling, het niet tijdig verlengen van vergunningen of door naar het buitenland te reizen. Hoe en wanneer verblijfsvergunningen moesten worden verlengd, was veel Palestijnen niet meegedeeld.

Hans R van der Woude on June 19, 2012

Palestijnse moskee in brand gestoken Uitgebracht op: 19 Juni 2012 - 08:20:10 Categorie: Buitenland Bron: ANP

JERUZALEM (ANP) - Onbekenden hebben dinsdagochtend een Palestijnse moskee op de Westelijke Jordaanoever in brand gestoken. Ook brachten zij graffiti in het Hebreeuws aan op het gebouw, met teksten als ,,De oorlog is begonnen'' en ,,Betaal de prijs''.

Omwonenden blusten de brand, zei een inwoner van het dorp Jaba. Volgens de Israëlische politie zijn er aanwijzingen dat er Joodse kolonisten achter de brandstichting zitten. Radicale inwoners van de illegale nederzettingen hebben de afgelopen maanden herhaaldelijk Arabische moskeeën en auto's in brand gestoken.

Hans R van der Woude on July 9, 2012

Adviescommissie: Legaliseer nederzettingen op Westoever

Bewerkt door: Redactie − 09/07/12, 13:31 − bron: ANP/AFP

© ap. Joodse kolonisten proberen een gebouw te herstellen op een archieffoto uit 2009. Het gebouw werd eerder door Israëlische troepen verwoest.

Als het aan een adviescommissie ligt, moet Israël alle nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever legaliseren, ook als ze zonder vergunningen zijn gebouwd. De Israëlische overheid was betrokken bij de bouw van de nederzettingen, wat betekent dat ze 'impliciet zijn goedgekeurd'. Dat zeggen drie Israëlische juristen maandag. Ze hebben in opdracht van premier Benjamin Netanyahu onderzoek gedaan. .

Israël heeft nederzettingen gebouwd op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. De bebouwing is een bron van onenigheid met de buitenwereld. Israël is bezig de nederzettingen waarvoor geen vergunning is gegeven, te slopen.

In 2004 bepaalde het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dat alle Joodse nederzettingen in de Palestijnse gebieden illegaal zijn. De Israëlische juristen zijn het daar niet mee eens. Volgens hen hebben Israëliërs 'het wettelijke recht om zich te vestigen in Judea en Samaria', zoals Israël de Westoever noemt, en is 'het bouwen van nederzettingen niet illegaal'.

Het kantoor van Netanyahu heeft nog niet gereageerd. Minister Gilad Erdan (Milieu), die nauwe banden met de premier heeft, prees het rapport. 'Ik zal de regering vragen om de conclusies over te nemen, de nederzettingen stabiliteit te geven en duizenden families een heldere toekomst te bieden', zei hij. Volgens de ultraorthodoxe minister Eli Yishai (Binnenlandse Zaken) 'is het tijd om te zeggen dat de nederzettingen hand in hand gaan met het jodendom'.

Hans R van der Woude on July 20, 2012

Vaticaan blijft Oost-Jeruzalem zien als bezet, niet als Israëlisch 12/06/12, 14:40 − bron: anp.nl © AFP. Palestijnse winkel worden gesloopt in Oost-Jeruzalem.

Het Vaticaan erkent de Israëlische annexatie van het Arabische Oost-Jeruzalem niet. Dat heeft de Vaticaanse onderhandelaar Ettore Balestrero dinsdag beklemtoond. .

Hij reageerde op Palestijnse zorgen dat het Vaticaan in onderhandelingen met Israël over eigendommen van de kerk in Jeruzalem over zou gaan tot erkenning van Oost-Jeruzalem als Israëlisch grondgebied. Het standpunt van het Vaticaan blijft ongewijzigd, aldus Balestrero.

Het Vaticaan erkent, net als de internationale gemeenschap, niet dat Oost-Jeruzalem bij Israël hoort. Het beschouwt het als bezet gebied. Israël veroverde het in 1967 en annexeerde het.

Hans R van der Woude on October 18, 2012

Bouw woningen Oost-Jeruzalem definitief Uitgebracht op: 18 Oktober 2012 - 20:51:01 Categorie: Buitenland Bron: ANP JERUZALEM - Israël heeft donderdag officieel het plan voor de bouw van 800 woningen voor de Joodse nederzetting Gilo in het bezette Oost-Jeruzalem gepubliceerd. Het was de laatste stap voor de daadwerkelijke bouw. Binnen enkele maanden zullen de aanbestedingen voor de bouwprojecten zijn gepubliceerd, aldus activisten van Peace Now.

Hans R van der Woude on October 20, 2012

Israël entert activistenschip Uitgebracht op: 20 Oktober 2012 - 10:00:03 Categorie: Buitenland Bron: ANP JERUZALEM (ANP) - De Israëlische marine is zaterdag voor de kust van Israël aan boord gegaan van een schip met pro-Palestijnse activisten en parlementariërs. Dat meldde het Israëlische leger.

Het schip, dat onder Finse vlag vaart, is op weg naar de Gazastrook en wil de blokkade door Israël van de strook doorbreken. Aan boord van de 53 meter lange Estelle zijn 20 activisten uit diverse landen in Europa, Canada en ook Israël. De trip is georganiseerd door Schip naar Gaza Zweden.

,,Kortgeleden zijn Israëlische mariniers aan boord gegaan van de Estelle, een schip dat op weg was naar Gaza in een poging de maritieme veiligheidsblokkade te doorbreken,'' aldus een woordvoerder van het leger. Een woordvoerster van het Israëlische leger ontkende eerder nog dat het schip was aangevallen.

Hans R van der Woude on November 6, 2012

Israël wil huizen bouwen in Oost-Jeruzalem Uitgebracht op: 06 November 2012 - 08:44:18Categorie: Buitenland Bron: ANP JERUZALEM (ANP) - Israël wil 1213 huizen bouwen in Oost-Jeruzalem en 72 op de Westelijke Jordaanoever. Dat blijkt uit offertes waarover de Israëlische vredesorganisatie Vrede Nu dinsdag publiceert. Op beide plekken wonen voornamelijk Palestijnen.

Internationaal recht verbiedt elke kolonisatie van bezet gebied. Israël heeft de Palestijnse gebieden bezet sinds de Zesdaagse Oorlog van 1967. Dat is nu het voornaamste obstakel voor een vredesakkoord tussen Israëli's en Palestijnen.

Hans R van der Woude on November 15, 2012

Documentaire "5 Broken Cameras" van Emad Burnat en Guy Davidi (2011) op 14-11-2012 op Nederland 2 uitgezonden door Holland Doc.

http://en.wikipedia.org/wiki/5_ Broken_Cameras

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on August 24, 2009
 • © All Rights Reserved
  by Hans R van der Woude
  • Camera: Canon EOS 40D
  • Taken on 2009/03/17 11:57:17
  • Exposure: 0.004s (1/250)
  • Focal Length: 18.00mm
  • F/Stop: f/10.000
  • ISO Speed: ISO100
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups