Israel's Wall near Ramallah (http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1900235,00.html).

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (82)

Hans R van der Woude on December 3, 2012

Britten en Fransen vragen Israël opheldering over bouwplannen NRC 03/12/2012

Europese landen zijn woedend over het plan van Israël nieuwe woningen te bouwen in nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Hier een archieffoto van de Joodse nederzetting Modiin Illit op de Westoever. Foto AP / Oded Balilty

door Pim van den Dool

Buitenland Groot-Brittannië en Frankrijk hebben vanochtend de Israëlische ambassadeur op het matje geroepen vanwege de aangekondigde bouw van nieuwe huizen in bezet Palestijns gebied. Nederland zou Israël bij de VN niet langer willen steunen als de bouw niet wordt teruggedraaid.

De Israëlische krant Haaretz meldde vanochtend dat de Britten en de Fransen voor het eerst overwegen de aangekondigde bouw van nederzettingen te beantwoorden met het terugroepen van hun ambassadeurs. Dat zou volgens onze buitenlandredacteur Carolien Roelants een “niet eerder vertoonde” blijk van afkeur zijn over de plannen:

“Het is een cumulatief proces. De stemming in de EU in de richting van Israël is de laatste jaren al kritischer geworden door de aanhoudende bouw van nederzettingen. Kennelijk is men nu langzamerhand echt nijdig. Dat is ook niet onlogisch als je bedenkt dat de bouw van de nederzettingen het realiseren van de tweestatenoplossing bijna onmogelijk maakt.”

De bondgenoten van Israël reageerden de afgelopen dagen al met afkeur op het plan van de Israëlische regering om duizenden woningen voor Joodse kolonisten te bouwen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever. Het plan is een reactie op het besluit van de Palestijnse Autoriteit om een hogere status bij de VN te vragen. De Algemene Vergadering van de VN stemde afgelopen donderdag in overgrote meerderheid voor het opwaarderen van Palestina tot ‘staat die geen lid is’.

‘Bouw heeft ook gevolgen voor Nederlandse steun’

De Nederlandse ambassadeur belde gisteren naar Jeruzalem met de boodschap dat Israël “goodwill dreigt te verspelen” en “niet raar moet opkijken” als de strafmaatregelen tegen de Palestijnen gevolgen krijgen voor Nederlands stemgedrag in internationale fora. Nederland onthield zich donderdag in de VN van stemming.

Gisteren besloot Israël ook bijna 100 miljoen euro aan voor de Palestijnen ingehouden belastingen niet uit te keren. Met het geld zal Israël onder andere een oude Palestijnse schuld aan een Israëlisch elektriciteitsbedrijf inlossen. De Palestijnse autoriteiten, die door de Israëlische bezetting grote financiële problemen hebben, kunnen hierdoor de salarissen van tienduizenden ambtenaren niet uitbetalen.

Israël is boos omdat het vindt dat de Palestijnse gang naar de VN het vredesproces bemoeilijkt. Het Israëlische kabinet veroordeelde de VN-erkenning van Palestina gisteren unaniem. Volgens het kabinet is de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever geen Palestijns, maar “betwist gebied” waarop “het Joodse volk van nature recht heeft”.

Hans R van der Woude on December 4, 2012

Netanyahu: Israël bouwt waar het wil

02/12/12, 18:34 − bron: ANP

© EPA. Premier Benjamin Netanyahu.

Premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd dat hij zich weinig zal aantrekken van de internationale kritiek op nieuwe Israëlische bouwplannen in bezet gebied. .

'We zullen doorgaan met bouwen in Jeruzalem en op alle andere plaatsen die voor Israël van strategisch belang zijn', aldus Netanyahu zondag. Hij reageerde daarmee op kritiek van onder meer bondgenoot de Verenigde Staten en de Europese Unie.

Israël kondigde vrijdag nieuwe bouwplannen aan voor duizenden huizen voor kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. Dat was een reactie op de erkenning van Palestina als niet-lidstaat door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waar Israël fel op tegen was.

Een deel van de bouw zou gepland zijn in een zeer omstreden gebied dat E1 wordt genoemd. Verdere bouw op die plek zou de Westelijke Jordaanoever uiteindelijk compleet kunnen afsnijden van Oost-Jeruzalem.

De uitbreiding van de Joodse nederzettingen is het grootste obstakel voor de hervatting van de vredesbesprekingen, die inmiddels jaren stilliggen. Ongeveer een half miljoen Israëliërs wonen inmiddels tussen 2,5 miljoen Palestijnen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever.

'Bouwplannen Israël fatale klap voor vrede' VN-chef Ban Ki-moon heeft de Israëlische bouwplannen in de bezette Palestijnse gebieden zondag 'bijna een fatale klap voor ieder vooruitzicht op vrede' genoemd.

'De nederzettingen zijn illegaal volgens het internationaal recht', vervolgde Ban. Hij liet weten dat de kansen op een tweestatenoplossing vrijwel worden weggevaagd als Israël zoals gepland gaat bouwen in het zeer omstreden gebied E1. Verdere bouw op die plek zou de Westelijke Jordaanoever uiteindelijk compleet kunnen afsnijden van Oost-Jeruzalem.

Hans R van der Woude on December 4, 2012

'Israël dwingt ons naar ICC te stappen'

Uitgebracht op: 04 December 2012 -

15:50:04Categorie: Buitenland Bron: ANP

JERUZALEM (ANP) - Israël dwingt Palestina stappen te ondernemen bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag tegen de kolonisatie die Israël in bezet gebied voortzet. Dit zei dinsdag Nabil Shaath, een vooraanstaand adviseur van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. De kolonisatie van bezet gebied is in strijd met het internationaal recht.

,,Wie misdaden pleegt, moet de gevolgen onder ogen zien. Als ze niet naar het ICC willen, moeten ze ophouden misdaden te plegen'', aldus Shaath. Hij reageerde op de aankondiging van nieuwe woningen voor Joodse kolonisten in het bezette Arabische deel van Jeruzalem, Oost-Jeruzalem. Israël wil niets met het ICC te maken hebben.

Hans R van der Woude on December 5, 2012

Israël zet vaart achter omstreden bouwplan Uitgebracht op: 05 December 2012 - 13:17:22Categorie: Buitenland Bron: ANP JERUZALEM (ANP) - Israël zet vaart achter de nieuwe bouwplannen in de bezette Palestijnse gebieden. Architecten en aannemers mochten woensdag al hun plannen presenteren voor de bouw in een zeer omstreden gebied bij Jeruzalem.

De plannen waren vrijdag aangekondigd, als reactie op de verhoging van de Palestijnse status bij de Verenigde Naties.

Een deel van de bouw is gepland in een zeer omstreden gebied dat E1 wordt genoemd. Verdere bouw op die plek zou de Westelijke Jordaanoever uiteindelijk compleet kunnen afsnijden van Oost-Jeruzalem. Dat zou in Palestijnse ogen de hoofdstad van Palestina moeten worden.

Hans R van der Woude on December 5, 2012

EU roept Israëlische ambassadeur op matje

Bewerkt door: redactie − 05/12/12, 15:36 − bron: ANP, Reuters

© EPA. EU-buitenlandchef Ashton (links) met de Israëlische premier Peres in oktober van dit jaar in Jeruzalem.

De Europese Commissie heeft de Israëlische ambassadeur op het matje geroepen. Het dagelijks bestuur van de EU heeft ernstige zorgen over de plannen van Israël om de Joodse nederzettingen uit te breiden. .

Het gesprek heeft nog niet plaatsgehad, zo zei een woordvoerster van EU-buitenlandchef Catherine Ashton woensdag.

Israël wil onder meer gaan bouwen in een zeer omstreden gebied bij Jeruzalem. Daarmee zou de Westelijke Jordaanoever uiteindelijk compleet afgesneden kunnen zijn van Oost-Jeruzalem, dat in Palestijnse ogen de hoofdstad van Palestina moeten worden.

De reactie van de EU zal afhangen van de manier waarop de handelingen van Israël een gevaar vormen voor een levensvatbare staat Palestina met Jeruzalem als hoofdstad. De EU riep alle partijen op om geen stappen te ondernemen die het vredesproces schaden.

Hans R van der Woude on December 5, 2012

'Israël respecteert mensenrechten niet'

03-12-12 20:08 uur - Bron: ANP

De huidige Israëlische regering heeft geen respect voor mensenrechten en internationaal recht. Dit stelde mensenrechtenorganisatie Amnesty International maandagavond in een reactie op het besluit de illegale Joodse nederzettingen in bezet Palestijns gebied uit te breiden.

De afgelopen dagen is er volgens Amnesty sprake van toegenomen geweld en intimidatie van de kant van illegale Joodse kolonisten. Slachtoffers zijn vooral Jahalin-bedoeïenen die nu nog wonen op gebied dat Israël claimt voor de uitbreiding van de nederzettingen. Kinderen en schapenherders zijn aangevallen. Bedoeïenendorpen worden lastiggevallen met harde muziek en schijnwerpers.

Volgens Amnesty heeft het Israëlische leger al plannen gemaakt om 20 Palestijnse gemeenschappen van huis en haard te verdrijven. Het gaat daarbij om 2300 mensen, voornamelijk Jahalin-bedoeïenen. Die moesten al herhaaldelijk verhuizen door de Israëlische expansiedrift. Zij woonden oorspronkelijk in het gebied dat sinds 1948 de staat Israël is.

Hans R van der Woude on December 13, 2012

Burgers eisen debat in Tweede Kamer over Israëlische muur

13-12-12 15:18 uur - Bron: ANP

De Israëlische afscheidingsmuur bij Ramallah. © afp

De Tweede Kamer moet waarschijnlijk een debat houden over de muur die Israël heeft gebouwd op de Westelijke Jordaanoever. Een burgerinitiatief met ruim 65.000 handtekeningen, dat de Kamer oproept tot het debat, wordt na het kerstreces in januari aangeboden aan de Kamer door oud-premier Dries van Agt.

De initiatiefnemers van 'Sloop de Muur' willen dat Israël de muur op Palestijns gebied afbreekt en de getroffenen schadeloos stelt. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft de bouw van de 700 kilometer lange muur in 2004 veroordeeld.

Met het burgerinitiatief kunnen burgers een onderwerp op de agenda zetten van de Kamer. Daarvoor zijn 40.000 handtekeningen nodig.

Hans R van der Woude on December 13, 2012

Europese druk op Israël neemt toe

Door: Redactie − 03/12/12, 14:14

© ap. Een huis wordt gebouwd in het omstreden gebied.

Het Israëlische plan om 3.000 nieuwe woningen te gaan bouwen in bezet gebied op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem heeft vandaag geleid tot veroordelingen van verschillende Europese bondgenoten. Zeker drie overheden hebben bij Israëlische ambassadeurs in hun land om opheldering gevraagd. Volgens de Europese landen ondermijnen de bouwplannen de vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen. .

De Israëlische gezant in Parijs is vanmorgen om tekst en uitleg gevraagd, zei een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Frankrijk was een van de eerste grote Europese landen om de Palestijnse aanvraag voor een verhoging van de Palestijnse status bij de Verenigde Naties vorige week te steunen. De Franse overheid stuurde Israël vandaag ook een brief, waarin het land de bouwplannen voor nederzettingen 'een aanzienlijk obstakel' voor een tweestatenoplossing noemt.

Ook Groot-Brittannië en Zweden hebben de Israëlische ambassadeurs gevraagd om opheldering, Duitsland zei dat het besluit om de bouwplannen goed te keuren de positie van Israël als onderhandelaar voor een oplossing voor het conflict op lange termijn zou verzwakken.

Geen van de Europese landen heeft openlijk gedreigd Israël te straffen voor het plan nieuwe woningen te bouwen, wel is door Groot-Brittannië opgeroepen het besluit te gaan bouwen terug te draaien. De Israëlische krant Haaretz berichtte vanmorgen dat onder anderen Nederland en Duitsland de Israëlische regering hebben gewaarschuwd dat het de steun van de Europese landen zou verliezen als het de bouwplannen zou doorzetten, maar die berichten zijn nog niet bevestigd.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken ontmoet vandaag de ambassadeur van Israël voor een kennismakingsgesprek dat al was gepland. Hij zei daarbij nogmaals de Nederlandse positie in het conflict te zullen benadrukken en Israël te vragen af te zien van de bouw van de nieuwe nederzettingen.

Met een overweldigende meerderheid werd verhoging van de VN-status van de Palestijnse afgelopen weekend goedgekeurd in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Hans R van der Woude on December 20, 2012

Israël start bouw nieuwe stad Jordaanoever

Bewerkt door: redactie − 20/12/12, 09:45 − bron: ANP © ANP.

De regering van Israël heeft de plannen goedgekeurd voor de bouw van 523 woningen in het zuiden van de Westelijke Jordaanoever. De huizen moeten het begin worden van een nieuwe stad in het bezette Palestijnse gebied. .

De regering van Israël heeft de plannen goedgekeurd voor de bouw van 523 woningen in het zuiden van de Westelijke Jordaanoever. De huizen moeten het begin worden van een nieuwe stad in het bezette Palestijnse gebied.

Voorzitter David Perelvan van de regionale raad van Gush Etzion maakte het besluit van de regering donderdag bekend. Hij zei dat de raad al in 2000 bij de regering een plan heeft ingediend voor de bouw van een stad met zeker 6000 woningen. Tot nu toe was voor de aanleg van de stad geen toestemming gegeven. Tot Gush Etzion behoren nu meer dan 20 Israëlische nederzettingen ten zuiden van Jeruzalem en Bethlehem.

Volgens Hagit Ofran van de organisatie Vrede Nu, die het nederzettingenbeleid van de Israëlische regering afwijst, staan er nu op de plaats waar de huizen moeten komen, ongeveer tien caravans. Als het gehele plan wordt uitgevoerd, zou de nieuwe stad 25.000 inwoners kunnen gaan tellen, waarmee zij zou behoren tot de grotere nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Hans R van der Woude on December 25, 2012

Israël keurt weer bouw op Jordaanoever goed Uitgebracht op: 25 December 2012 - 10:43:24Categorie: Buitenland Bron: ANP JERUZALEM (ANP) - De Israëlische regering heeft de bouw van 1200 nieuwe woningen in de joodse nederzetting Gilo, nabij Oost-Jeruzalem op de Westelijke Jordaanoever, goedgekeurd. Dat heeft de Israëlische organisatie Vrede Nu dinsdag gezegd.

Vorige week werd ook al de bouw van nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever goedgekeurd. Volgens de organisatie heeft de overheid alleen al de afgelopen week ingestemd met de bouw van ruim 5300 woningen in Oost-Jeruzalem. Israël veroverde Oost-Jeruzalem in 1967 gedurende de Zesdaagse Oorlog en annexeerde later dit stadsdeel. De annexatie is nooit erkend door de internationale gemeenschap.

Hans R van der Woude on January 22, 2013

Van Agt met bolderkar naar de Kamer Uitgebracht op: 22 Januari 2013 - 13:45:43Categorie: Binnenland Bron: ANP DEN HAAG (ANP) - Met een bolderkar vol handtekeningen heeft oud-premier Dries van Agt de Tweede Kamer dinsdag opgeroepen tot een debat over de Israëlische muur op de grens met de Westelijke Jordaanover.

Nederland voldoet nu namelijk niet aan de eigen Grondwet, die zegt dat de regering tot taak heeft de ontwikkeling van de internationale rechtsorde te bevorderen, aldus Van Agt. Hij zamelde bijna 65.000 handtekeningen in. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag oordeelde al eerder dat Israël de 700 kilometer lange afscheiding moet afbreken. Van Agt wil dat Nederland Israël erop aanspreekt en met sancties komt, want overleg levert nu al zo lang niets op.

De Holocaust is absoluut het ergste dat de mensheid ooit is overkomen, zei hij, maar het schuldbesef dat er gefaald is in de reactie daartegen, mag nu niet leiden tot overcompensatie richting Israël, aldus Van Agt. De vroegere minister-president hoopt dat hij met zijn actie het vraagstuk op zijn minst weer 'oprakelt'. Hij denkt dat de kans op een reactie erdoor reëler wordt, omdat de mensen zich erdoor bewust worden van de onrechtvaardigheid die er in het spel is. ,,'t Zal in sommige gewetens gaan kriebelen.'' Van Agt denkt hierbij aan mensen ,,met een goed hart en een redelijk verstand''.

Hans R van der Woude on January 25, 2013

'Mislukken tweestatenoplossing zou ramp zijn' Uitgebracht op: 25 Januari 2013 - 03:08:01Categorie: Buitenland Bron: ANP WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse senator John Kerry heeft gewaarschuwd dat het ,,rampzalig'' zou zijn als de tweestatenoplossing voor het Midden-Oosten zou mislukken. Die uitspraak deed hij donderdag bij zijn hoorzitting om de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken te worden.

De tweestatenoplossing is een voorgestelde methode om de Israëlisch-Palestijnse problemen op te lossen door twee onafhankelijke staten op te richten. ,,De deur of het raam naar een tweestatenoplossing kan sluiten - en dat zou desastreus zijn voor alle betrokken partijen'', aldus Kerry. Hij meldde niet wat voor gevolgen dat dan zou kunnen hebben.

Hans R van der Woude on January 29, 2013

Israël boycot mensenrechtenraad VN Uitgebracht op: 29 Januari 2013 - 17:34:11Categorie: Buitenland Bron: ANP GENEVE (ANP) - Israël is dinsdag niet verschenen bij een zitting van de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties, waarin het verantwoording zou afleggen over de manier waarop het de mensenrechten beschermt. Het is de eerste lidstaat die tot zo'n boycot besluit. Vermoedelijk zou de raad vragen stellen over de uitbreiding van Joodse nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever.

De raad sprak in een resolutie zijn teleurstelling over het optreden van de Israëliërs uit. Hij riep hen op hun houding te heroverwegen en op zijn laatst in het najaar met een reactie te komen.

Hans R van der Woude on January 31, 2013

VN-commissie laakt Israëlische kolonisatie Uitgebracht op: 31 Januari 2013 - 14:51:02Categorie: Buitenland Bron: ANP GENEVE - De Verenigde Naties hebben donderdag opnieuw naar voren gebracht dat de Israëlische kolonisatie van bezet gebied in strijd is met het internationaal recht. De kolonisatie moet onmiddellijk stoppen en de nederzettingen van kolonisten op Palestijns gebied moeten worden ontruimd. Dit concludeerde een onderzoekscommissie van de VN onder leiding van de Franse rechter Christine Chanet.

Hans R van der Woude on February 4, 2013

Unilever trekt zich terug uit Westelijke Jordaanoever Door: Redactie Volkskrant − 04/02/13, 13:00

Unilever heeft zijn pretzelfabriek in Barkan, de industriële zone van de joodse nederzetting Ariel op de bezette Westelijke Jordaanoever, gesloten. Rond de jaarwisseling is de productie verhuisd naar Safed, een stad binnen Israëlische grenzen. Dat meldt NRC Handelsblad. .

Unilever laat aan de krant weten dat de verhuizing 'puur zakelijk' is, de verhuizing zou namelijk een kostenbesparing opleveren.

De burgemeester van Ariel zegt echter in Israëlische media dat de verhuizing om politieke redenen is. De Nederlandse actiegroep United Civilians for Peace (USP) beweert ook dat het om politieke redenen gaat. 'Het besluit van Unilever is een duidelijke boodschap voor de Israëlische regering dat het internationale bedrijfsleven zich afkeert van haar nederzettingenbeleid', zegt woordvoerder Guido van Leemput.

Vorige week riep de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties private ondernemingen op geen zaken in of met de nederzettingen te doen. In een rapport veroordeelde de VN opnieuw het Israëlische nederzettingenbeleid op de Westelijke Jordaanoever. Onderzoekers stelden dat Israël het internationale humanitaire recht volgens de Vierde Conventie van Genève schendt.

Hans R van der Woude on February 8, 2013

Israëlische premier Netanyahu vecht voor zijn baan 23/01/13, 18:20 − bron: AP © ANP. De Israelische premier Netanyahu (midden) zwaait naar zijn publiek tijdens de verkiezingsuitslag

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft woensdag geprobeerd zijn baan te behouden door een handreiking te doen aan een nieuwe centrumpartij die voorstander is van serieuze pogingen tot vrede met de Palestijnen. De verkiezingen van dinsdag leidden tot een patstelling, met zestig zetels voor Netanyahu's hardlinersblok en zestig voor het blok van zijn rivalen in het centrum en links van het politieke spectrum. .

De uitslag, met 99,8 procent van de stemmen geteld, wijkt af van de voorspelling dat de volgende Israëlische regering een scherpe ruk naar rechts zou maken. Hoewel de uitslag deuren kan openen richting vredesonderhandelingen, zou een coalitie van partijen die zo verschillend zijn net zo goed in een impasse terecht kunnen komen - en mogelijk zelfs een kort leven beschoren zijn.

De nieuwe politieke partij Yesh Atid (Er is een Toekomst) kwam verrassend sterk voor de dag. Leider Yair Lapid zei dat hij alleen zal deelnemen aan een regering die bereid is grote economische veranderingen door te voeren en de vredesonderhandelingen met de Palestijnen op serieuze wijze te hervatten.

De verkiezingsuitslag is nog niet officieel. Er is een kleine kans dat Netanyahu niet de nieuwe regering gaat leiden, hoewel hij en Lapid hebben opgeroepen tot de vorming van een brede regering. Het initiatief in de kabinetsformatie valt vermoedelijk aan Netanyahu toe. Zijn partij blijft de grootste in de Knesset. Bovendien worden de kleine Arabische partijen in het linkse kamp doorgaans uit de formatie geweerd, zodat links moeilijker dan rechts een parlementaire meerderheid kan vormen.

Verrassende uitslag De uitslag heeft veel Israëliërs verrast, omdat de peilingen tijdenlang aangaven dat de hardliners een voorsprong hadden op de centrumpartijen. Mogelijk hebben veel kiezers voor kleinere partijen gekozen, omdat ze dachten dat Netanyahu's overwinning al zeker was.

Volgens de premier toont de uitslag aan dat 'de Israëlische bevolking wil dat ik het land blijf leiden' en 'een zo breed mogelijke coalitie vorm'. Die moet volgens Netanyahu drie belangrijke binnenlandse doelen verwezenlijken: de dienstplicht voor orthodoxe joden, de bouw van betaalbare woningen en de hervorming van het landsbestuur. Dat wordt nu gegijzeld door de vele kleine partijen die een bovenmatige invloed hebben.

'Nee tegen extremisten' Lapid zei dat de uitkomst aangeeft dat Israëliërs eenheid willen in hun land. Israël kampt met isolering binnen de internationale gemeenschap, groeiende economische problemen en regionale onrust. 'Dit is de boodschap die de uitslag ons heeft gezonden', zei Lapid tegen zijn juichende aanhangers. 'De burgers van Israël hebben vandaag nee gezegd tegen angst- en haatpolitiek. Ze zeggen nee tegen de mogelijkheid dat we in kleine groepen uiteenvallen. Ze zeggen nee tegen extremisten en ze zeggen nee tegen antidemocratisch gedrag.'

Spanningen met de Verenigde Staten hebben Netanyahu mogelijk ook parten gespeeld en de kiezers in de armen van Yesh Atid gedreven. President Barack Obama zou vorige week hebben gezegd dat Netanyahu Israëls eigen belangen ondermijnt door de nieuwbouw in nederzettingen op grond die de Palestijnen voor hun staat willen door te zetten.

Schoorvoetend Netanyahu heeft slechts schoorvoetend zijn voorwaardelijke steun uitgesproken voor een Palestijnse staat en zijn eigen partij wordt gedomineerd door hardliners die zelfs daartegen zijn gekant. Een mogelijke coalitiepartner, de zeer rechtse partij Het Joodse Huis, die elf zetels won, wil zelfs zestig procent van de Westelijke Jordaanoever annexeren.

Lapid hanteert een gematigder beleid jegens de Palestijnen, maar het echte speerpunt van zijn partij is de economie. Het is dan ook onduidelijk hoe hard hij Netanyahu zal aanpakken op de Palestijnse kwestie. Wel waarschuwde Lapid vorige week dat hij ervoor bedankt als schaamlap te dienen. Hij zei zich niet als 'vijgenblad' te laten gebruiken voor een hardvochtig vredesbeleid. Kopstuk Yaakov Peri noemde hervatting van het vredesoverleg woensdag bovendien als een van de breekpunten van Yesh Atid.

Lapid hangt overigens ook niet alle eisen van de Palestijnen aan. Hij is tegen de verdeling van Jeruzalem. De Palestijnen willen voor hun toekomstige staat het oosten van Jeruzalem als hoofdstad.

Hans R van der Woude on February 24, 2013

Palestijnen eisen onderzoek gevangenissen Israël Bewerkt door: redactie − 24/02/13, 21:14 − bron: AP

© epa. Rouwende Palestijnen dragen het lichaam van Arafat Jaradat

De Palestijnse regering wil dat er een internationaal onderzoek wordt ingesteld naar de behandeling van Palestijnse gevangenen die in Israël vastzitten. Zaterdag stierf een Palestijn in een Israëlische gevangenis. Vier andere gevangenen zijn in hongerstaking gegaan uit protest tegen hun behandeling. .

De dood van Arafat Jaradat afgelopen zaterdag doet opnieuw vragen rijzen over de behandeling van Palestijnse gevangenen door de Israëlische geheime dienst Shin Bet. Die wordt er door mensenrechtenorganisaties van beschuldigd tijdens verhoren de Palestijnen te mishandelen. De Palestijnse regering en de nabestaanden van Jaradat zeggen dat hij werd mishandeld door Shin Bet en dat hij, toen hij vorige week werd opgepakt, in goede gezondheid verkeerde. De Israëlische autoriteiten stellen dat Jaradat is gestorven aan een hartaanval en ontkennen dat hij is geslagen of onderworpen is aan een behandeling die zijn dood tot gevolg zou hebben gehad.

In Israël is zondag een autopsie uitgevoerd op het lichaam van Jaradat. De lijkschouwing werd uitgevoerd door een Israëlische arts. Een Palestijnse arts was ook bij de autopsie aanwezig. Issa Karake, een functionaris bij de Palestijnse autoriteiten zei van de Palestijnse arts vernomen te hebben dat niets wees op een hartaanval en dat Jaradat is gemarteld. Volgens Karake zei de Palestijnse arts dat Jaradat twee gebroken ribben had en diverse blauwe plekken.

Gebroken ribben Het Israëlische ministerie van volksgezondheid weersprak de bewering van Karake. Volgens het ministerie is er tijdens de autopsie geen bewijs gevonden dat Jaradat is gemarteld. De gebroken ribben zijn volgens Israël het gevolg van een mislukte poging om Jaradat te reanimeren. Er is vooralsnog geen doodsoorzaak vastgesteld.

Niet alleen de Palestijnse regering wil een onderzoek de dood van Jaradat, ook de Israëlische vredesgroep B'Tselem eist een onderzoek en wil weten hoe Jaradat is ondervraagd. Volgens woordvoerster Sarit Michaeli worden Palestijnen geregeld lange tijd in eenzame opsluiting vastgehouden, is in hun cellen altijd het licht aan en hebben ze geen toegang tot een advocaat.

Administratieve detentie In totaal zitten er 4600 Palestijnen in Israëlische gevangenissen. Ze zijn aangeklaagd voor gooien van stenen naar Israëliërs tot betrokkenheid bij bomaanslagen. Van alle Palestijnse gevangenen zitten er 159 vast zonder aanklacht, in zogeheten 'administratieve detentie'. Het lot van de gevangenen is voor Palestijnen en Israëliërs een uitermate gevoelige kwestie. Veel Palestijnen hebben wel een familielid of kennen iemand die vastzit of vast heeft gezeten. De gevangenen worden vaak gezien als helden die zich verzetten tegen de Israëlische bezetting. Veel Israëliërs zien de Palestijnen die betrokken zijn bij politiek gemotiveerd geweld echter als terroristen.

Op de Westoever werd afgelopen week hevig geprotesteerd door Palestijnen die hun steun wilden betuigen aan de vier Palestijnse gevangenen die in hongerstaking zijn gegaan. Ook zondag was het onrustig. In Hebron gooiden tientallen Palestijnen stenen naar Israëlische militairen. Die reageerden door traangas en rubberkogels in te zetten. Ook in Saeer, de woonplaats van Jaradat, werd gedemonstreerd en met stenen gegooid. Duizenden Palestijnse gevangenen zijn zondag voor een dag in hongerstaking gegaan uit protest tegen de dood van Jaradat.

Hans R van der Woude on March 8, 2013

Israël woedend over Nederlandse labels Uitgebracht op: 08 Maart 2013 - 13:05:54Categorie: Binnenland Bron: ANP TEL AVIV (ANP) - Israël is woedend over het Nederlandse voornemen om producten uit de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever van een speciaal label te voorzien. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het in een verklaring tegenover het ANP zuivere discriminatie.

,,Als Nederland burgers wil informeren dat bepaalde producten uit een controversieel gebied komen, moet het dit voor alle controversiële gebieden in de wereld doen. Maar aangezien het alleen bij Israël wordt toegepast, kunnen wij het niet anders noemen dan discriminatie'', zegt woordvoerder Yigal Palmor.

Ook de Israëlische vicepremier Eli Yishai veroordeelde het Nederlandse plan in scherpe bewoordingen. ,,Het is vreemd dat Nederland geen stappen onderneemt om Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog alles hebben verloren volledig te compenseren, maar het wel nodig vindt Joodse producten van een stempel te voorzien'', zei hij vrijdag tegen de Israëlische krant Yedioth Aharonot.

Hans R van der Woude on March 9, 2013

Rutte: Israël wist al van ontbreken etiketten op producten uit bezet gebied 08/03/13, 16:58 − bron: ANP © ANP. De Israëlische premier Netanyahu met premier Rutte

De kwestie van de etiketten op producten uit de bezette gebieden stond vorig jaar mei al op de Europese agenda. Israël wist er dus al van, aldus premier Mark Rutte vrijdag. Enkele andere landen, waaronder Groot-Brittannië, zijn Nederland ook al voorgegaan in het verzoek om producten van de Westelijke Jordaanoever, de Golan Hoogte en oost-Jeruzalem niet te voorzien van het etiket 'made in Israël'. .

Ook Rutte ontkende stellig dat er sprake is van een boycot, hoewel het de consument nu gemakkelijk wordt gemaakt niet voor een artikel uit een nederzetting te kiezen. Het bewust kiezen voor een product op basis van het label kan toch altijd al, overwoog Rutte.

Het kabinet vindt de Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied een obstakel voor de vrede. Uitbreiding ervan moet worden gestopt en nieuwe uitbreidingen worden veroordeeld. 'In dit verband zal Nederland zich er in de EU ook voor inzetten dat producten afkomstig uit de nederzettingen niet in de EU worden ingevoerd onder misleidende labels', schreef Timmermans in december aan de Kamer.

Daarbij speelt ook mee dat voor producten uit Israël gunstige invoerrechten gelden. Die gunstige voorwaarden mogen niet gelden voor producten uit nederzettingen omdat die niet in Israël zijn gemaakt. De spullen kunnen dus duurder worden als ze een ander label krijgen.

Hans R van der Woude on March 12, 2013

Timmermans: 'Het is doodsimpel: nederzettingen liggen niet in Israël'

Door: Joost de Vries − 12/03/13, 15:40

© ANP. Minister Timmermans in de Tweede Kamer

Op producten uit nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden mag geen etiket staan met de tekst 'Uit Israël'. Dat is het voornemen van minister Timmermans van Buitenlandse Zaken. Oppositiepartijen SGP, PVV en ChristenUnie verzetten zich fel tegen het plan. De minister zegt echter de Europese richtlijnen te volgen en daarvoor in het verleden al steun van de Kamer te hebben gekregen. 'Het is doodsimpel: de nederzettingen liggen niet in Israël. Dus mag er op de producten die komen uit de nederzettingen niet staan 'uit Israël'.' .

Een Europese richtlijn uit 2000 schrijft voor dat consumenten niet valselijk mogen worden voorgelicht over de herkomst van producten. Minister Timmermans zei vandaag in de Kamer EU-afspraken na te leven die de lidstaten verplichten tot het strakker toepassen van die richtlijn. 'De Britten en Denen gingen ons al voor. Nederland wil voorkomen dat ten onrechte 'uit Israël' staat op producten die niet uit Israël komen.'

Het Nederlandse voornemen haalde de Israëlische kranten, wat weer leidde tot vragen van oppositiepartijen in de Tweede Kamer. De kleine christelijke partijen en de PVV spreken van 'verraad aan vriend Israël'. SGP-leider Van der Staaij tegen Timmermans: 'Waarom laat de minister zich voor het karretje spannen van anti-Israël-activisten?' PVV'er De Roon: 'Dit is een dolkstoot in de rug van Israël.' ChristenUnie-Kamerlid Voordewind: 'Een klap in het gezicht, de minister doet aan Israëlbashen.'

'Geen Israël' Timmermans is niet van zijn stuk gebracht. Keer op keer herhaalt hij: 'De Nederzettingen liggen niet in Israël.' Het steigerende protest van de oppositie is aan dovemansoren gericht. Wel wijst de minister erop dat hij slechts voortbouwt op het ingezette beleid van zijn voorgangers Rosenthal (VVD) en Verhagen (CDA) en dat er eerder geen protest kwam uit de Kamer. 'Ik hoor nu hele grote woorden van de heer Voordewind, maar hij was vorig jaar muisstil.'

Ook Ten Broeke, Kamerlid van coalitiepartij VVD, moet genoegen nemen met dat antwoord. De VVD'er wil dat de minister de kwestie van de etiketten overlaat aan de markt. De minister verwelkomt de medewerking van bedrijven, maar blijft erbij dat hij de Europese regels moet naleven.

De oppositie wijst de minister erop dat bij andere conflictgebieden soortgelijke dilemma's spelen, zoals Taiwan, Cyprus, de Westelijke Sahara. Waarom nu de nadruk op Israël en de Palestijnse gebieden? Timmermans: 'Op producten uit Taiwan staat 'Made in Taiwan'. Voor Cyprus gelden heel specifieke Europese regels die streng worden nageleefd. De situatie voor Marokko en de Westelijke Sahara is niet geheel vergelijkbaar, maar inderdaad, ook hier wil ik met andere Europese lidstaten naar kijken.'

'Geen land' Hoe de producten uit nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden dan wel gelabeld moeten worden, is nog niet duidelijk. Kern van het kabinetsbeleid is dat er in elk geval geen foute herkomstinformatie op producten mag staan. Voordewind (ChristenUnie) vraagt zich af: 'Kunnen producten een label krijgen uit een gebied dat geen land is?' Een Palestijnse staat bestaat immers nog niet.

De minister gaat nog in overleg met consumenten en producenten over wat voor etiketten er wel op de producten kunnen komen. 'Nederland pleit niet voor een boycot van producten uit nederzettingen, wel voor eerlijke voorlichting.'

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on August 24, 2009
 • © All Rights Reserved
  by Hans R van der Woude
  • Camera: Canon EOS 40D
  • Taken on 2009/03/17 13:07:53
  • Exposure: 0.004s (1/250)
  • Focal Length: 55.00mm
  • F/Stop: f/11.000
  • ISO Speed: ISO100
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups