Israel's Wall near Ramallah (http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1900235,00.html).

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (83)

Hans R. van der Woud… on March 20, 2013

Obama arriveert in Israël Uitgebracht op: 20 Maart 2013 - 10:49:48Categorie: Buitenland Bron: ANP TEL AVIV (ANP) - De Amerikaanse president Barack Obama is woensdag in het regeringstoestel Air Force One aangekomen op de luchthaven van Tel Aviv voor zijn eerste officiële bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden.

De verwachting is dat Obama de komende 3 dagen gaat proberen de verhouding tussen Israël en de Palestijnen te verbeteren. Maar vermoedelijk heeft hij geen concreet plan op zak waarmee het vastgelopen vredesproces kan worden vlotgetrokken.

Israël is nog altijd de belangrijkste Amerikaanse bondgenoot in het Midden-Oosten, maar de persoonlijke verhoudingen tussen Obama en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn niet al te best.

Hans R. van der Woud… on March 21, 2013

Obama: 'Israëlische nederzettingen niet bevorderlijk voor vrede'

Door: Redactie − 21/03/13, 13:34

© afp. Obama met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, tijdens een gezamenlijke persconferentie.

UPDATE President Obama, die op staatsbezoek is in Israël, maakte in een persconferentie bekend nog altijd te streven naar een 'onafhankelijke en levensvatbare' Palestijnse staat. Hij heeft niet de hoop verloren dat het tot een tweestatenoplossing komt. Maar, zo zei hij ook, 'het heeft tijd nodig'. .

© ap.

Obama schudt de hand van de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

'De VS achten aanhoudende bouw van nederzettingen constructief noch gepast', zei de Amerikaanse president. 'De politiek hier ligt gecompliceerd en ik realiseer me dat dit niet zomaar is opgelost, maar ik geloof nog steeds in vrede. Maar dan zou het ook helpen wanneer er geen raketten meer richting Israël worden afgeschoten.'

Obama bezoekt vandaag de Westelijke Jordaanoever. Hij voert daar onder andere gesprekken met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Deze zullen vooral gaan over de vooruitzichten op hervatting van het vredesoverleg met Israël. Obama kondigde voor zijn bezoek aan graag van beide partijen te horen wat nodig is om de onderhandelingen - die al een tijdlang stilliggen - te hervatten.

Raketten Het bezoek van Obama werd vanochtend opgeschrikt door twee raketten die militanten vanuit de Gazastrook op het zuiden van Israël afvuurden. Op de Westelijke Jordaanoever, net buiten Jeruzalem, is een protestkamp ontstaan. Activisten vragen daarmee aandacht voor het omstreden nederzettingenbeleid van Israël. .

© reuters.

Een beeltenis van Obama wordt in brand gestoken in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, waar vanochtend twee raketten werden afgevuurd.

Verslaggever voor The Guardian, Harriet Sherwoord, vertelt dat de meeste Palestijnen sceptisch zijn over de komst van Obama. 'Palestijnen voelen zich verraden door Obama. De speech die hij vier jaar geleden in Caïro gaf en waarin hij sprak van de pijn en het lijden van de Palestijnen en de noodzaak om de bouw van nederzettingen te stoppen, hebben niet geleid tot enige actie. Palestijnen voelen zich daar verbitterd over.'

Eeuwig bondgenootschap Gisteren, bij aankomst in Tel Avivi, benadrukte Obama nog eens dat de VS het land altijd zullen beschermen. 'De Verenigde Staten staan achter Israël omdat het voor ons van fundamenteel veiligheidsbelang is dat te doen', zei hij. Hij voegde daaraan toe dat de band tussen de VS en Israël 'voor eeuwig' is.

Obama blijft tot aanstaande zaterdag in het Midden-Oosten. Later vandaag keert hij terug naar Jeruzalem, waar hij een toespraak voor jonge Israëliërs zal houden. Morgen reist hij af naar Jordanië.

Hans R. van der Woud… on March 21, 2013

Obama ontmoet Palestijnse president Abbas

Bewerkt door: redactie − 21/03/13, 09:38 − bron: ANP

© anp. Palestijnse president Mahmud Abbas.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag op de tweede dag van zijn bezoek aan Israël een ontmoeting met de Palestijnse president Mahmud Abbas. .

De verwachting is dat Obama probeert de verhouding tussen Israël en de Palestijnen te verbeteren. Maar een concreet plan om het vastgelopen vredesproces vlot te trekken, heeft hij waarschijnlijk niet.

Israël is nog altijd de belangrijkste Amerikaanse bondgenoot in het Midden-Oosten, maar de persoonlijke verhoudingen tussen Obama en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn niet al te best. Op zijn eerste reis naar Israël als president sprak Obama woensdag met Netanyahu.

De twee leiders bevestigden nog eens hun gehechtheid aan een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. Sprekend in Jeruzalem zei Obama dat een centraal element van een duurzame vrede in het Midden-Oosten 'een sterke en veilige Joodse staat moet zijn, naast een soevereine en onafhankelijke Palestijnse staat.'

Hans R. van der Woud… on March 21, 2013

Obama blijft achter Palestijnse staat staan, berispt Israël om kolonisatie

Een protest van zo'n 150 Palestijnen in Ramallah die duidelijk geen fiducie hebben in Obama en hem portretteren als een Israëlische soldaat. Foto Reuters / Mussa Qawasma

door Jules Seegers NRC 21 maart 2013

Buitenland Barack Obama blijft zich inzetten voor het scheppen van een “onafhankelijke en leefbare” Palestijnse staat. De Amerikaanse president heeft Benjamin Netanyahu gezegd dat de aanhoudende bouw van nederzettingen door Israël niet constructief is in het vredesproces.

Obama zei vandaag op een persconferentie dat hij de Israëlische premier heeft laten weten dat de bouw van nederzettingen de voortgang van het vredesproces belemmert. Hij sprak in Jeruzalem waar hij aanschoof aan de zijde van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Die zei dat vrede met Israël niet kan worden bewerkstelligd door middel van geweld, bezetting en nederzettingen.

“Palestijnen verdienen een onafhankelijke en soevereine staat en een einde aan de bezetting door Israël. (…) De VS achten aanhoudende bouw van nederzettingen constructief noch gepast. De politiek hier ligt gecompliceerd en ik realiseer me dat dit niet zomaar is opgelost, maar ik geloof nog steeds in vrede. Maar dan zou het ook helpen wanneer er geen raketten meer richting Israël worden afgeschoten. De kern van de zaak is nu het bereiken van soevereiniteit van de Palestijnen en veiligheid voor het Israëlische volk.” – Barack Obama.

In handen van John Kerry

Het geloof in een oplossing waarbij Israël en Palestina als twee staten naast elkaar kunnen bestaan, is Obama naar eigen zeggen nog niet kwijt. Nieuwe voorstellen om hiertoe te komen deed de Amerikaanse president echter niet, meldt Reuters.

Volgens Obama zal zijn minister van Buitenlandse Zaken John Kerry een aanzienlijk deel van zijn tijd besteden aan het nader tot elkaar brengen van beide partijen. De VS willen ze weer terug aan de onderhandelingstafel brengen.

Hans R. van der Woud… on March 22, 2013

Netanyahu biedt Turkije excuses aan voor doden op Gaza-konvooi

22/03/13, 15:57 − bron: Reuters

© epa. Turken zwaaien met Turkse en Palestijnse vlaggen als de vloot in 2010 terugkeert in Istanboel.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn Turkse collega Erdogan excuses aangeboden voor de doden die in 2010 vielen toen Israël een scheepskonvooi dat onderweg was naar Gaza, met geweld onderschepte. Hierbij kwamen negen Turkse activisten om het leven. .

Netanyahu verontschuldigde zich tegenover het Turkse volk voor 'elke fout' die tot het verlies van levens heeft kunnen leiden, tijdens het incident. Hij liet zijn Turkse collega Tayyip Erdogan over de telefoon weten dat Israël de nabestaanden van de Turkse slachtoffers zal compenseren.

Erdogan accepteerde de verontschuldiging en was het met Netanyahu eens dat de relatie tussen de landen genormaliseerd moet worden.

Het konvooi (dat bekend staat onder de naam Flotilla Freedom) werd op 31 mei 2010 in internationale wateren in de Middellandse Zee door Israëlische militairen tegengehouden. De activisten wilden de Israëlische blokkade van Gaza doorbreken en hulpgoederen naar Gaza brengen.

Hans R. van der Woud… on March 22, 2013

Peres: praten met Hamas mogelijk

Bewerkt door: redactie − 31/12/12, 17:09 − bron: ANP

© afp. De Israëlische president Shimon Peres.

De Israëlische president Shimon Peres heeft maandag beklemtoond dat er geen fundamentele reden is om níet met de Palestijnse beweging Hamas te praten. Als Hamas een opbouwende relatie met Israël wil, wil Israël dat ze succes heeft. We willen niemand in de Gazastrook zien lijden, jong of oud, zei Peres tegen christelijke voormannen in Jeruzalem op een nieuwjaarsreceptie. .

Hamas, een Palestijnse variant op de Egyptische Moslim Broederschap, erkent Israël niet en beschouwt de Israëliërs als indringers in en bezetters van Palestina. Voor Israël is Hamas een terroristische organisatie. Bij de laatste Palestijnse verkiezingen, 6 jaar geleden, won Hamas overtuigend. Israël belegert de Gazastrook sinds Hamas er in 2007 het heft in handen nam.

Hans R. van der Woud… on March 23, 2013

Lieberman verwerpt Israëlische excuses Uitgebracht op: 23 Maart 2013 - 10:47:13Categorie: Buitenland Bron: ANP

TEL AVIV (ANP) - De rechtse Israëlische politicus Avigdor Lieberman heeft de excuses van zijn land aan Turkije verworpen. De voormalige en mogelijk ook toekomstige minister van Buitenlandse Zaken sprak van ,,een ernstige vergissing''. Dat hebben Israëlische media gemeld.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu bood vrijdag zijn excuses aan voor de negen Turkse doden die vielen door de aanval van Israëlische militairen in 2010 op een internationaal hulpkonvooi dat op weg was naar de Palestijnse Gazastrook. Lieberman vindt dat de militairen handelden uit noodweer.

Lieberman was de afgelopen jaren minister van Buitenlandse Zaken. Hij is ook de beoogde minister op die post in het nieuwe kabinet van premier Benjamin Netanyahu. Lieberman is echter aangeklaagd voor corruptie en misbruik van vertrouwen en het is daarom nog niet duidelijk of hij kan terugkeren.

Hans R. van der Woud… on April 24, 2013

Dertig firma's importeren uit nederzettingen Uitgebracht op: 24 April 2013 - 15:54:43Categorie: Binnenland Bron: ANP DEN HAAG (ANP) - Meer dan dertig Nederlandse bedrijven doen zaken met Israëlische ondernemingen die gevestigd zijn op bezet Palestijns gebied. Dat staat in een woensdag verschenen rapport dat in opdracht vanvredes- en hulporganisaties Cordaid, ICCO en IKV Pax Christi is gemaakt.

Volgens het onderzoek leveren 18 Israëlische bedrijven uit bezet gebied producten aan ondernemingen in ons land. Het gaat vooral om fruit, maar ook om wijn, cosmetica en snijbloemen. Een aantal firma's waaronder C1000, Jumbo en Kring Apotheken brengt ze op de markt met het etiket Made in Israël.

De zaak ligt gevoelig in de Tweede Kamer. De EU besloot vorig jaar mei al dat Israëlische producten uit nederzettingen niet het label Made in Israël mogen hebben. Toen onlangs naar buiten kwam dat het kabinet kijkt hoe die maatregel ingevoerd moet worden, viel dat helemaal verkeerd bij een deel van de Kamer. De SGP sprak van ,,Israël bashen'', terwijl de ChristenUnie het een ,,onzalig plan'' noemde. Ook de PVV keerde zich krachtig tegen het voornemen van het kabinet.

De vier opdrachtgevers roepen de Nederlandse bedrijven op niet langer producten uit de Israëlische nederzettingen te verkopen. Ze benadrukken dat ze zich niet keren tegen producten uit Israël.

Hans R. van der Woud… on May 10, 2013

China dringt aan op dialoog in Midden-Oosten 10-05-13 05:55 uur - Bron: ANP

Benjamin Netanyahu en Xi Jinping donderdag in Beijing. © reuters

De Chinese president Xi Jinping heeft er vrijdag bij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op aangedrongen om zo snel mogelijk weer met de Palestijnen te gaan praten over vrede..

De oproep volgt enkele dagen na Xi's ontmoeting met de Palestijnse leider Mahmoud Abbas. Ook bij Abbas drong de Chinese leider aan op hernieuwde vredesbesprekingen.

De Chinese betrokkenheid geeft aan dat het land een belangrijkere diplomatieke rol wil gaan spelen in het Midden-Oosten.

De vorige vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen liepen stuk in 2010 vanwege Israëls niet aflatende uitbreiding van Joodse nederzettingen.

Hans R. van der Woud… on May 15, 2013

Documentaire "Naar Israël... en weer terug", gemaakt in het kader van de reeks "De Evangelische Omroep over Israël 65", op 15-5-2013 uitgezonden in het programma "De Vijfde Dag" van de Evangelische Omroep op Nederland 2.

Hans R. van der Woud… on May 23, 2013

Plan etikettering producten Israël gaat door 23-05-13 11:52 uur - Bron: ANP Minister Minister FransTimmermans van Buitenlandse Zaken © anp

Het voornemen om te verbieden dat producten uit Israëlische nederzettingen in bezette Palestijnse gebieden nog het etiket 'Made in Israel' mogen dragen, wordt gewoon uitgevoerd. 'Ik ga die afspraak gewoon nakomen', zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken donderdag in de Tweede Kamer..

Eerder meldden media dat de zaak op de lange baan was geschoven, mede op verzoek van de Amerikaanse regering. Maar volgens de minister heeft zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry niet aan de EU gevraagd de plannen uit te stellen. Een aantal landen heeft volgens Timmermans aan de buitenlandcoördinator van de EU, Catherine Ashton, gevraagd om EU-breed regels op te stellen zodat misverstanden kunnen worden voorkomen.

Onder meer de ChristenUnie is fel tegen het plan. Die partij vreest dat het een opmaat is naar een boycot van Israëlische producten.. (Bewerkt door: Redactie)

Hans R. van der Woud… on May 26, 2013

President Israël: 'Tijd voor vrede' 26-05-13 13:37 uur - Bron: AP de Israëlische president Shimon Peres. © ap 'Het is tijd om vrede te sluiten.' Dat zei de Israëlische president Shimon Peres zondag op een bijeenkomst van het World economc forum (WEF) in Jordanië. Volgens het staatshoofd is er 'een reeële mogelijkheid' om tot een vergelijk met de Palestijnen te komen..

Peres zei dat beide partijen 'scepsis en twijfel' over boord moeten zetten. 'Dit is een belangrijk moment. Er is geen tijd te verliezen. We moeten weer gaan onderhandelen en de gesprekken met de Palestijnen afronden.'

De president betoogde dat de enige oplossing de vormen van twee staten is, een Palestijnse naast de Israëlische, die als goede buren opereren, 'in vrede en waardigheid', en met elkaar economisch samenwerken. Die boodschap moet ook aan de jonge generaties worden meegegeven.

'Als we deze kans missen zullen we alleen maar diep teleurgesteld raken', aldus Peres. 'Vanuit mijn ervaring geloof ik dat we nu een mogelijkheid hebben iets te bereiken. Het zal niet eens zoveel tijd kosten.'

Peres ontving in 1994 de Nobelprijs voor de vrede. Op het WEF zal hij onder meer de Palestijnse president Mahmoud Abas ontmoeten.

De vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen liggen al jaren stil. De Palestijnen eisen dat Israël ophoudt met de bouw van nederzettingen op de westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. De regering onder leiding van Benjamin Netanyahu weigert dat en zegt geen voorwaarden vooraf van de Palestijnen te accepteren.

Abbas riep Israël bij het WEF opnieuw op een einde te maken aan 'de bezetting van ons land', de nederzettingen te verlaten en de duizenden Palestijnse gevangenen vrij te laten. 'Dat zal ons vrede bezorgen en veiligheid voor u en ons verzekeren', aldus Abbas.

Bij het WEF is ook de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry. Die probeert sinds zijn aantreden in februari wanhopig het vredesproces weer op gang te helpen.

Abbas liet weten dat hij binnen enkele weken een nieuwe regering wil benoemen nu premier Salam Fayyad enkele weken geleden na een conflict met hem opstapte. Er zijn drie kandidaten voor zijn opvolging: Mohammed Mustafa (oud-topman Palestijns investeringsfonds), Rami al-Hamdallah (een vooraanstaand wetenschapper) en Mohamed Ishteya (lid van het dagelijks bestuur van Fatah, de partij van Abbas).

Hans R. van der Woud… on June 18, 2013

Nauwere banden met Israël en Palestijnen Uitgebracht op: 17 Juni 2013 - 21:13:20Categorie: Buitenland Bron: ANP JERUZALEM (ANP) - Nederland haalt de banden aan met zowel Israël als de Palestijnse autoriteit. Er komen samenwerkingsverbanden die te vergelijken zijn met die met andere landen waarmee Nederland goede relaties heeft, zoals Frankrijk, Duitsland en Polen.

Minister Frans Timmermans heeft over de samenwerking met Israël maandag afspraken gemaakt met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Dinsdag wil hij hetzelfde afspreken met de Palestijnse premier Rami Hamdallah.

De nauwere samenwerking uit zich in jaarlijkse fora met telkens een overkoepelend thema. Eind dit jaar is dat water en energie. Naast de overheden worden ook bedrijven, kennisinstellingen en niet-gouvernementele organisaties betrokken bij de gesprekken.

Hans R. van der Woud… on June 19, 2013

Nederland wil ook Palestijnse economie helpen Uitgebracht op: 18 Juni 2013 - 18:37:06Categorie: Buitenland Bron: ANP RAMALLAH (ANP) - Nederland wil ook met de Palestijnse Autoriteit de banden aanhalen om zo de Palestijnse economie te stimuleren. Nederland sluit zich daarmee aan bij een initiatief van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) zei dat dinsdag na een gesprek met zijn Palestijnse ambtgenoot Riyad Al-Malki in Ramallah. Timmermans haalde maandag al de banden met Israël aan. Met Israël en de Palestijnse Autoriteit zullen apart van elkaar tweejaarlijkse bijeenkomsten worden gehouden om de samenwerking te intensiveren op zaken als water, energie, landbouw en wetenschap.

Hans R. van der Woud… on June 20, 2013

VN: Israël martelt Palestijnse kinderen Uitgebracht op: 20 Juni 2013 - 18:30:59Categorie: Buitenland Bron: ANP

GENÈVE (ANP/RTR) - Israël schendt de rechten van Palestijnse kinderen door hen in gevangenissen te martelen. Dit stelt het VN-Comité voor de Rechten van het Kind in een donderdag uitgebracht rapport.

Ook hebben Israëlische bezettingstroepen kinderen als menselijk schild gebruikt. In de bezette Palestijnse gebieden hebben kinderen onvoldoende toegang tot gezondheidszorg, goed onderwijs en schoon water. Het rapport beslaat de periode van 2002 tot 2012.

Volgens het comité worden de meeste Palestijnse kinderen opgepakt omdat zij met stenen hebben gegooid. Daarvoor kunnen zij tot 20 jaar celstraf krijgen.

Hans R. van der Woud… on June 30, 2013

Kabinet zal EU-sancties om Israëlische nederzettingen vetoën

Bewerkt door: redactie − 19/06/13, 00:28 − bron: ANP

© epa. Minister Timmermans (links) in gesprek met de Palestijnse president Abbas.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zal zijn veto uitspreken over mogelijke EU-sancties tegen Israël mocht dat land nederzettingen gaan bouwen op de omstreden locatie E1 ten oosten van Jeruzalem. Dat liet de bewindsman woensdag desgevraagd weten. .

Maar volgens hem zijn Europese sancties nu helemaal niet aan de orde. Hij voerde de afgelopen twee dagen gesprekken met Israëlische en Palestijnse leiders. De kans op hervatting van het vredesoverleg zou met sancties zijn verkeken en dat wil hij voorkomen.

Timmermans vindt het van groot belang dat de Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken een kans krijgt om Palestijnen en Israëli's weer om de tafel te krijgen. 'Het initiatief van president Obama en minister Kerry is niet alleen de beste, maar ook de enige optie om het vredesproces weer op gang te krijgen', aldus de minister.

Bouwen op E1 zal de bilaterale relaties tussen Nederland en Israël wel negatief beïnvloeden, voegde hij eraan toe. E1 is het zeer omstreden gebied bij Jeruzalem, waar Israël vorig najaar aankondigde te willen gaan bouwen. Israël kreeg wereldwijde kritiek op de bouwplannen, die nog niet zijn uitgevoerd.

Verdere bouw op die plek zou de Westelijke Jordaanoever uiteindelijk compleet kunnen afsnijden van Oost-Jeruzalem. Dat zou in Palestijnse ogen de hoofdstad van Palestina moeten worden. De Palestijnse topdiplomaat Saeb Erekat noemde het bouwplan in december het definitieve einde van het vredesproces

Hans R. van der Woud… on June 30, 2013

Kerry ziet doorbraak in Midden-Oosten

30/06/13, 15:48 − bron: AP

© afp. John Kerry

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is er naar eigen zeggen in geslaagd de meningsverschillen tussen Israël en de Palestijnen 'aanzienlijk' te verkleinen. De start van onderhandelingen tussen beide partijen is 'binnen handbereik'. .

Kerry sprak na afloop van een urenlang beraad met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Het was de derde ontmoeting tussen beiden sinds vrijdag. Tussendoor sprak Kerry ook tweemaal met de Israëlische premier Benjamin Natanyahu. De gesprekken met hem duurden in totaal bijna dertien uur.

Vooruitgang 'Ik herken vooruitgang als ik die waarneem, en wij boeken vooruitgang', zei de Amerikaanse bewindsman. Kerry zei onder de indruk te zijn geraakt van de serieuze aanpak van Israël en de Palestijnen om de onderhandelingen, die vijf jaar geleden afbraken, het hervatten.

Kerry reist nu door naar Brunei voor een ontmoeting met leiders van Zuidoost-Aziatische landen. Daar praat hij ook met zijn Russische ambtgenoot Sergei Lavrov en zijn Chinese collega Wang Yi. Het gaat dan onder meer over Syrië, Edward Snowden en Noord-Korea.

Kerry laat een team topambtenaren in Jeruzalem achter om de gesprekken met Israël en de Palestijnen voort te zetten. Hij zei zelf 'snel' te zullen terugkeren

Hans R. van der Woud… on August 11, 2013

Israël gaat weer bouwen in bezet gebied Uitgebracht op: 11 Augustus 2013 - 13:14:04Categorie: Buitenland Bron: ANP

JERUZALEM (ANP) - De Israëlische regering heeft haar toestemming gegeven voor de bouw van bijna 1200 woningen in Joodse nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Dat heeft minister Uri Ariel (Huisvesting) zondag bekendgemaakt.

De aankondiging komt drie dagen voordat Israël en de Palestijnen weer om de tafel gaan zitten in een poging het vredesproces vlot te trekken, dat al 3 jaar stil ligt. De bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem was in september 2010 juist een belangrijke oorzaak dat de vredesonderhandelingen vastliepen.

Hans R. van der Woud… on August 14, 2013

Gesprekken Israël en Palestijnen van start Uitgebracht op: 14 Augustus 2013 - 20:04:18Categorie: Buitenland Bron: ANP

JERUZALEM (ANP) - Voor het eerst in jaren hebben Israël en Palestijnen rechtstreekse vredesgesprekken met elkaar gevoerd. De Israëlische onderhandelaars Yitzhak Molcho en Tzipi Livni ontmoetten woensdag in Jeruzalem hun Palestijnse collega's Saeb Erekat en Muhammad Shtayyeh.

De onderhandelaars zullen onder meer spreken over de oprichting van een Palestijnse staat, veiligheid, de status van Jeruzalem en het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen. De partijen willen over 9 maanden een vredesakkoord bereiken, hoewel daar scepsis over bestaat.

Hans R. van der Woud… on August 21, 2013

Israël: drastische maatregelen voor vrede Uitgebracht op: 21 Augustus 2013 - 4:57:12Categorie: Buitenland Bron: ANP

JERUZALEM (ANP) - Aan het eind van de vredesbesprekingen met de Palestijnen zal Israël ,,drastische maatregelen" nemen om tot een akkoord te komen. Dat zei de Israëlische onderhandelaar Tzipi Livni na de derde ronde van vredesgesprekken dinsdag op de radio. Wat ze ermee bedoelde wilde ze niet zeggen, omdat er is afgesproken niet over de gesprekken naar buiten te treden.

Wel voegde ze Livni er aan toe dat het geen geheim is dat er een partij in de Israëlische regering zit, die de vredesbespreking afkeurt en die tegen het oprichten van een Palestijnse staat is.

De onderhandelaars spreken onder meer over de oprichting van een Palestijnse staat, veiligheid, de status van Jeruzalem en het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen. De partijen willen over 9 maanden een vredesakkoord bereiken, hoewel daar scepsis over bestaat, gezien het verloop van eerdere onderhandelingen.

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Hans R. van der Woude
Heerlen, Amsterdam, Zuidlaren

Photo details

 • Uploaded on August 24, 2009
 • © All Rights Reserved
  by Hans R. van der Woud…
  • Camera: Canon EOS 40D
  • Taken on 2009/03/17 13:07:53
  • Exposure: 0.004s (1/250)
  • Focal Length: 55.00mm
  • F/Stop: f/11.000
  • ISO Speed: ISO100
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups