Landgoed Bantam

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (9)

annanz on September 2, 2009

Lovely entrance and hek Erik. Anna

Erik van den Ham on September 2, 2009

Landgoed Bantam

Op buitenplaats Bantam is het heerlijk wandelen langs statige bomenlanen, beek en vijver. Er ligt een bescheiden heuvel van acht meter hoog. Vroeger hadden streekbewoners hier zicht tot aan de Zuiderzee. In het voorjaar kunt u in het parkbos bloeiende rododendrons bewonderen. Oude holle bomen zijn het domein van vleermuizen. In het loofbos leven vier soorten spechten, de groene specht, kleine bonte specht, grote bonte specht en zwarte specht. Bomen ongezond

Op Bantam staan geen gebouwen meer. Het landhuis uit 1878 is vorige eeuw afgebroken. Het parkbos in landschapsstijl is nog wel intact. Natuurmonumenten snoeit, maait en herstelt oude doorkijkjes om het statige karakter te behouden. De bomen in het parkbos zijn er door hun ouderdom slecht aan toe. Helaas ontbreekt nog het geld om de lanen op te knappen. Faunapassages

Wel heeft Naturmonumenten onder de nabijgelegen Franse Kampweg een faunapassage voor reptielen en amfibieën aangelegd. Met succes. In Bantam is het aantal kamsalamanders en ringslangen toegenomen. Wandelroute

Bantam was ooit één geheel met Schaep en Burgh. Dat is nog te zien aan het patroon van lanen en vijvers. Ook de wandelpaden lopen in elkaar over. Als u de gemarkeerde route Boekesteyn, Schaep en Burgh, Bantam volgt, ontdekt u de mooiste doorkijkjes. De naam Bantam is afkomstig van de voormalige eigenaar. Die heeft zijn fortuin vergaard in de gelijknamige Indonesische provincie. Dit gebied is onderdeel van cluster 's-Gravelandse Buitenplaatsen

In het kort

Oppervlakte en ligging

28 ha, ten zuiden van Bussum

Toegang

Vrij wandelen op wegen en paden

Bus

Vanaf Hilversum of Naarden-Bussum bus 105, halte Natuurmonumenten te ’s-Graveland. Vanaf NS-station Bussum-Zuid 20 minuten lopen.

Informatie

Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek Kaart

Wandelkaart Gooi en Vechtstreek Wandelen

Paarse wandelroute, 6 km; gele wandelroute, 16 km Activiteiten

Excursies, tel. (035) 6563080

Honden

Honden welkom, mits aangelijnd

Horeca

Koffie en thee in Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek. In ’s-Graveland zijn verschillende horecagelegenheden.

VVV

VVV Hilversum

* Bantam * Natuurgebieden * Natuurherstel

Bron:Natuurmonumenten

Meer info: Gooi en Vechtstreek, Bantam

catlien zoet on September 3, 2009

Verboden voor auto's? 28 ha is n groot stuk!

jac hendrix on September 3, 2009

Kan niet op Erik, zelfs twee hekken. Een toegangshek en zo te zien een klaphek. In je toelichting( erg interessant ), staat te lezen dat de finc. situatie niet rooskleurig is, zie je ook af aan het toegangshek van het landgoed, erg simpel!!

Leuke hekkenserie, groetjes, Jac

Erik van den Ham on September 3, 2009

Ja dat is een mooi lapje grond Catlien.

Klopt Jac twee voor de prijs van één. Leuk te horen dat e de info weet te waarderen er worden wel plannen ontwikkeld om dit gebied aan te pakken.

Groeten, Erik

Chris10 © on September 3, 2009

Aha..., het Bantam hek. Dit heb je er heel mooi opgezet Erik. Het huisje ziet er verzorgd uit, maar het hek mag wel een likje hebben.

Het is inderdaad prachtig wandelen daar. Ben er menig keer geweest en voor 2 weken stond ik op het punt om daar uit te stappen. Toch heb ik toen gekozen om naar de Spiegel(polder)plas te gaan. Daar waar ik al die foto's aan het strandje had gemaakt, iets verderop. Omdat het achterop de middag was, doet het in een bos snel zo donker aan. Vandaar. Maar nu ik het verhaal van Natuurmonumenten lees, krijg ik toch weer zin om eens te gaan.

Ik twijfel nog of de ingang niet nèt één paadje naar links aan de Oude Meentweg in het verlengde van de Melkstraat. Deze lijkt mij meer tegenover het Shellstation te zitten.

Kijk hier.

Dag, Christien.

Bert Kaufmann on September 3, 2009

Prachtig en voornaam, Erik. Mooi toegangshek tot een fraai landgoed.

Erik van den Ham on September 3, 2009

Ja klopt hoor Chris10 dit zit tegenover het tankstation. Heb er een excursie gehad over het terrein van iemand die dar druk mee bezig is.

Simpel maar wel stijlvol Bert zo zou ik het willen omscrijven.

Groeten, Erik

Chris10 © on September 3, 2009

Misschien het pionnetje dan een stukje naar links verschuiven Erik? Dan is het voor de kijkers in den lande ook weer duidelijk waar ze zijn moeten :-)

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

  • Uploaded on September 2, 2009
  • © All Rights Reserved
    by Erik van den Ham

Groups