Above Debrecen 1

Not selected for Google Earth or Google Maps [?]

Comments (19)

Pixelfoto.hu Kiss Lá… on October 6, 2009

Gyönyörű légifotó, városkép...

Üdv, László

Joli Harsányi on October 7, 2009

"Hej! ha én is, én is köztetek mehetnék"! :-)

A legnagyobb elismerésem Laci! YS

Üdv! Joli

lacitot on October 7, 2009

Persze jobb lenne ha a templom szemből látszik... Köszi, hogy megnéztétek! Laci

vlry on October 7, 2009

leszálláshoz én biztos azt a "jó kis" udvart céloznám meg:)) (nyilván nem a legjobb ötlet, de érdekes lehet oda is bekukucskálni. tényleg, mi van, ha ilyen közel a házakhoz a ballon egyszercsak leszállni készül? :) gondolom, irányítható, mégis, mennyire?..kérlek, ne csak annyit írj, hogy no para:)

wx on October 8, 2009

Gyönyörű légi felvétel Laci! Y*! Szia, wx

lacitot on October 8, 2009

:o) Vlry! A helyzet a következő: A hőlégballont egy tengelyen lehet irányítani, bár 3D-ben repül. Ez a tengely a függőleges tengely. Tehát a repülési irányát mindíg az aktuális szélirány határozza meg. Az már más kérdés, hogy ideális esetben a levegő eltérő magasságú rétegeiben a szélirány is eltérő. Legtöbbször az. A pilóták ezzel tudják csak irányítani a lufit. Tehát fűtök: emelkedik, behúzom a dugókötelet (ami kinyitja a kupola tetején a lukat) : süllyed. Mindig meg kell keresni azt az áramlást amivel haladni szeretnék. Erre épül a verseny. Konkrét célpontok vannak, amiket el kell érni, és az adott szélirányokkal teljesíteni. Nem egyszerű feladat. Szóval arra az udvarocskára, nem is olyan egyszerű besüllyedni. Igaz nemegyszer volt már hasonlóra példa, de általában ezeket a pilóták nem jószántukból teszik, hanem mert nincs más választás. :o) Röviden ennyi. Ha kérdés van írd le.

Laci

lacitot on October 8, 2009

:o)

vlry on October 8, 2009

tényleg nagyon érdekeseket írtál, ez a légáramlásos dolog meg főként. az ember nem gondolná - egyrészt, hogy olyan gyorsan változik a szélirány, a légrétegek közötti hőkülönbség, hogy egy ilyen udvarba "besüllyedni" gond legyen, másrészt az irányítás..de buli! :)

a másik jó dolog még a sárkány, az is feltett szándékom "egyszer". de hát nem csak a repkedés van! :) köszi! vali

Joli Harsányi on October 8, 2009

Sziasztok! Itt az osztrák ballon majdnem bement egy udvarba, de végül szépen kijött ;-)

Üdv.! Joli

lacitot on October 9, 2009

:o) Tényleg. Na akkor leírom mi is volt az első feladat a Debrecen feletti első repülésnél. (Ugyanis egy repülés alkalmával, 2-5 feladat van általában adva a pilótáknak.) Ez esetben kettő volt:

  • Az első egy nagyon szép feladat: A pilótának felszállás előtt pár perccel (közös felszállóhely a Tócós-kertben) egy dobozba bele kell dobnia egy papírt amire felír egy koordinátát a széladatok függvényében. Ez a koordináta lesz a központja egy olyan 3D-s, 3 emeletes "torta" alaknak, aminek az alsó szintje 3km sugarú, a 2emelet 2km sugarú, a 3. emelet pedig 1km sugarú kör, az alsó szint 1km magas, a második és 3. szint 500-500 méter magasak. A feladatlapot a repülés előtti eligazításon kapják meg a pilóták és segítőik, ott tudják meg, hogy mit is találtak ki az aznapi repülésre a feladatkiírók. Szóval a "torta" alak a holland versenyigazgató agyszüleménye. Szóval megvan a koordináta, a közös felszállóról a pilótának bele kell repülnie tortába, és ott minél több ideig benn lennie, úgy, hogy közben mozog. Ezt a mozgást, a ballon útját egy GPS-logger rögzíti 3 másodpercenként. Az ér el nagyobb eredményt aki a torta szűkebb, magasabb részében téblábol, jó sokáig.

  • A második, egy úgynevezett "Hezitation Waltz" tétova keringő. A kiírók meghatároznak 2, vagy annál több célt a térképen, ahová kb. 8 méteres célkereszteket helyeznek, jelen esetben az egyik ilyen a Hajdúsámsoni út melletti quad-pályán volt, a másikra nem emlékszem mert nem jutottunk el odáig. :o) A pilótának, miután az első feladatát teljesítette, rá kell repülnie a megadott célok közül bármelyikre, amelyiket jobb pozícióban érzi. Majd ha úgy érzi, most van legközelebb hozzá, akkor ki kell dobnia egy célszalagot ami ha 100 méteren belül megközelíti a célt akkor a szalag céltól mért távolsága lesz az eredménye, ha nem, akkor a GPS-logger által rögzített céltól mért távolság a mérvadó. Az utóbbi azért rosszabb, mert ha mondjuk 500 méter magasan repül a pilóta, akkor a magassága és a távolság pitagoraszi átlója lesz a céltól mért távolsága, ami valószínűleg nagyobb lesz. Tehát két megoldás van jó eredményt elérni: Az egyik, hogy a pilóta teljesen alacsonyan megközelíti a célt, (5-10 méter) és onnan kidobja a szalagot, -persze ezt csak akkor teszi, ha 100 méteren belül megközelíti a célkeresztet-. A másik pedig, és ez a nehezebb: hogy jó magasról dobja ki a szalagját, de akkor figyelembe kell vennie a talaj és a ballon közti légrétegek eltérő orientáltságát, mert ugye a szalag egy 70gr súlyú valami, és ezt a szél előszeretettel sodorja kénye kedve szerint. Szóval nem könnyű. Természetesen ha a célszalagot sikerül jó messze leejteni a céltól akkor leszállás után illik megkeresni, ha a pilóta nem akar súlyos Eurókat kifizetni a szervezőknek. :o) Van hogy összeszedik a gyerekek, van, hogy pitbull kenneljéből kell kihorgászni, vagy háztetőre mászni érte. Nemegyszer ették meg tehenek, mivel a súly a szalag végén, fél maréknyi búza. stb. :o)

A feladatok megoldásába a pilótának bele kell kalkulálnia a naplemente időpontját is. Tehát nem repülhet addig ameddig akar. Minden feladatra hagynia kell időt magának. Kalkulálnia kell a szél változásaival, csökkenésével. Naplemente utáni repülésért büntetőpont jár, nem beszélve arról, hogy sötétben lámpa nélkül egy szél által sodort majdnem irányíthatatlan szerkezettel le is kell szállnia. Ja és a gázpalackok sem feneketlenek. :o)

Ha jobban belegondolunk, akkor nem kis agymunka ez. Minden elismerés a pilótáknak!

Laci

mardrl on October 9, 2009

Wonderful shot. What a great view.

Gy. Kálmán on October 9, 2009

Elképesztő élményben lehetett részed. Csodálatos felvételek. Köszönjük a részletes tájékoztatást a versenyek szabályairól, feladatairól. Üdv. Kálmán

lacitot on October 9, 2009

mardrl! Thank you!

Kálmán! Igazán nincs mit. A versenyek szabályainak ez csak egy kicsi része. Rengeteg féle feladat van még... :o) Jó fényeket! Laci

Gingerbread:) on October 10, 2009

Amazing:)

dida56 on October 11, 2009

ha, klasse!

Brumm2009 on October 30, 2009

Hello,

This is a very interesting shot.
The colours are beautiful and the
view is very good.

Best greetings from Germany, Brumm

lacitot on October 30, 2009

Thank You Everybody!

Greetings from Hungary!

Laci

Hana Koudelková on September 17, 2011

You should join the group "ballooning".

lacitot on October 1, 2011

Thanks Your invitation Hanulika! :)

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

  • Uploaded on October 6, 2009
  • © All Rights Reserved
    by lacitot

Groups