Alexander Nevsky Cathedral, Sofia * Храм-паметник Свети Александър Невски

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (93)

sandart on February 27, 2013

Така е, прав си! Но думата ми бе за композицията в даден кадър, а не за внушението на обекта в него...то, в случая, е повече от ясно. А това, че ще има много излишни елементи...да, но те така или иначе съществуват. И да искаме, не можем да идеализираме всичко, та дори това да е храм, защото сме хора и средата, която създаваме и в която живеем е като нас несъвършена...

Nikolai Karaneschev on February 27, 2013

По повод на "съвършенството" се сещам за един цитат от един руски писател фантаст, който казва, че човекът не е съвършен, но търси съвършенството и в това е залогът за бъдещите му успехи..., поздрави Николай.

sandart on February 27, 2013

В този смисъл, търсейки съвършенството, а в изобразителното изкуство /каквото е донякъде и фотографията/ съществуват все пак някакви "правила", които водят към него, но които повече нарушаваме, отколкото да спазваме. Едно от тях е златното сечение и другото, подобното на него, правило на третините. Няма как, когато обектът заема целия кадър да говорим за съвършенство, независимо дали той е съвършен. Прощавай, ако съм прекалил в коментара си! За мен беше удоволствие да споделя мисли...:) Поздрави!

Nikolai Karaneschev on February 27, 2013

С риск да стана досаден все пак ми се иска да споделя с тебе и още нещо. Преди доста време, не си спомням кога точно, може би 2005 година, за първи път видях Google earth. Седмици наред не откъсвах поглед от това "чудо на чудесата", възхищавах се на всяка снимка, така както децата се радват на нова занимателна игра, докато в един момент не открих, че повечето снимки са просто снимки, направени ей така, без капчица творчество, вложено в тях. Тогава реших, че мога и аз да качвам снимки, дори си мисля, че моите снимки превъзхождат повечето в Панорамио. Но и тези мои размишления набързо избледняха, след като започнах да се вглеждам в някои наистина, поне за мене добри попадения. Тогава ме осени ново видение, че в Панорамио има място за всички, така, както слънцето грее еднакво за всички. Тайничко се възхищавах на определени панорамци и умишлено странях от тях. Сега, Сашо, съм тръгнал по друг път. Събирам пари за добър фотоапарат и колкото и да не ми се иска да си го призная, трябва малко от малко да попрочета за фотографията въобще, защото иначе колкото и да си щракам, резултатите ще са еднакви. Така че на този етап и в близките няколко години ще се подготвям за бъдещите снимки, които надявам се, ще бъдат една стъпка напред в сравнение с досегашните, които пак ще си останат за мене любими, защото грозни или не те все пак са част от мене, част от света, който съм обиколил и надявам се ще продължа да обикалям. Малко трудна задача съм си поставил, но това е и благодарение на твоите снимки. За това "съвършенство" се опитвам да ти говоря, стига да си ме разбрал. Не разбирам нищо от златни сечения, ракурси и други, вероятно основни неща от елементите на една снимка, но пък си спомням думите на една моя учителка, която казавше, че няма трудни неща, а такива, които не се знаят. Ще опитам, пък каквото сабя покаже.

Nikolai Karaneschev on February 27, 2013

Ф20

sandart on February 27, 2013

Благодаря за споделеното, звучи много лично и откровено и донякъде препокрива някои мои заключения и намерения. Аз също съм любител в света на фотографията и искам да навляза малко по-надълбоко, но и затова се иска и време и прочие... Иначе скромните ми познания за някои неща идват това, че освен ландшафтният дизайн, който ми е основно занимание и професия, съм и художник и дърворезбар. От тези ми поприща имам повече опит и опитвам да виждам "нещата" в снимките си по свой начин, но дали успявам, времето ще покаже. Да, Панорамио е за всички, които могат да "щракат", затова и съм тук, а не в някой по-сериозен фотографски сайт, но това не пречи да търся нещо повече от себе си и околните. Така че е хубаво не само да щракаме, но и да казваме нещо по този начин...Продължаваме да се опитваме! :)

Nikolai Karaneschev on February 27, 2013

ok

Luppo Lui on March 3, 2013

beautiful capture, fine compostion, magnificent view

LIKE added

cheers, Dietmar

If you are interested in railways and locomotives, look at my 2. account: HSB-Knipser

mirec1304 on March 4, 2013

Fascinujuca architektura.L

J. Radtke on March 6, 2013

tolle Aufnahme!!! LIKE

María Grandal on April 4, 2013

Like

Vassilev on April 12, 2013

Чудесно изпълнение и интересен преден план с тези клони. Да ни радваш още с хубави снимики. :)

Maja Go on April 12, 2013

Dear Panoramio friends! If you have a time and if you have a mood to do a little trip to the capital of Bulgaria-Sofia, beautiful Plovdiv and the magnificent Rila Monastery at the foot of the Rila mountain, if you want to walk together, to take amazing pictures and strengthen our friendship, YOU ARE WELCOME IN SOFIA! Bulgarian Panoramio group organize in 24, 25, 26 and 27 May International Panoramio Meeting in Sofia, Bulgaria and invite you all to take a part of it. For more information see in FORUM (EVENTS)

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

  • Uploaded on October 26, 2009
  • © All Rights Reserved
    by sandart

Groups