The Dark Side of the Moon

Not selected for Google Earth or Google Maps [?]

Comments (10)

Erik van den Ham on October 28, 2009

The Dark Side of the Moon

De maan met reflecterend licht op de sluierbewolking.

Nacht van de Nacht

Succesvol Lustrum Nacht van de Nacht Duizenden mensen genieten van een donkere Nacht

Ondanks de regen trokken ruim 18 duizend mensen, waaronder veel kinderen, er in het donker op uit tijdens de 5e Nacht van de Nacht. Ze namen deel aan een recordaantal van 300 ‘duistere’ evenementen, verspreid over alle provincies. Ook doofden 120 gemeenten en tientallen bedrijven samen duizenden lampen. De Dom, Euromast, de Zaanse Schans en alle vestigingen van IKEA stonden in het donker, samen met honderden kantoren, kerken, bruggen, torens en monumenten.

Lees hier meer over de Nacht van de Nacht 2009

De balans van de Nacht in Drenthe

22 oktober 2009 - Nederland kent nu vijf jaar de Nacht van de Nacht, met aandacht voor de waarde van de donkere nacht voor mens en dier. Eén nacht per jaar kunnen we in heel Nederland genieten van de schoonheid van de nacht. Het is echter ook nodig om het hele jaar door te zorgen voor meer duisternis. Belangrijke vraag is nu: "komt ook het beleid gericht op het behoud van het donker op gang"? Een ronde door Drenthe op zoek naar het antwoord.

Ronde gemeenten

Een ronde langs de Drentse gemeenten toont aan: de beleidsmatige aandacht bij Drentse gemeenten komt goed op gang. De toenemende aandacht voor het behoud van duisternis is vooral te zien aan de straatverlichting. In de stille nachtelijke uren dimmen de gemeenten Assen, Meppel, Aa en Hunze en Noordenveld de verlichting in steeds meer wijken. In De Wolden gaat maar liefst 90% van de verlichting na middernacht uit. Ook Emmen, Tynaarlo, Westerveld, Midden-Drenthe, Borger-Odoorn en Coevorden nemen de eerste maatregelen voor het behoud van duisternis. Naast het doven of dimmen van verlichting plaatsen gemeenten in toenemende mate LED-verlichting. Dit is niet alleen energiezuinig, maar geeft ook een gerichte lichtbundel. Hierdoor worden strooilicht en het onnodig verlichten van de sterrenhemel voorkomen.

Provincie Drenthe

Ook de provincie Drenthe is goed bezig. Maar liefst 1500 overbodige lantaarnpalen zullen uit Drenthe verdwijnen. Dat is de helft van het aantal lantaarnpalen langs provinciale wegen. De provincie Drenthe wil zo ook flink wat energie besparen. 500 masten zijn inmiddels al verwijderd, 600 volgen in 2009 en 2010. Over de volgende 400 gaat de provincie binnenkort in overleg met gemeenten en omwonenden.

De verlichting die uit het oogpunt van sociale- en verkeersveiligheid echt nodig is, zal vervangen worden door duurzame verlichting. Dit kan bijvoorbeeld LED verlichting zijn, eventueel in combinatie met dimmogelijkheden of sensortechnologie. De provincie streeft hierbij naar vermindering van het lichtniveau naar circa 70% van de landelijke normen. Dit is goed mogelijk in een donkere omgeving als die van Drenthe. Dit is al toegepast op de weg N386 (Tynaarlo-Peize).

Provinciale structuurvisie

In het concept voorontwerp van de provinciale structuurvisie heeft de provincie duisternis als een van de kernkwaliteiten van Drenthe benoemd en een aantal duisternisgebieden aangewezen. Welke beleidsregels daarvoor gaan gelden zal de komende maanden verder worden besproken. De structuurvisie komt begin volgend jaar ter visie te liggen.

Nog meer is mogelijk

Op het gebied van de openbare verlichting zijn de gemeenten en provincie goed bezig. Er is echter nog meer mogelijk. Ook ten aanzien van de overige verlichting kan lichthinder worden tegengegaan. Er kunnen bijvoorbeeld beperkingen worden gesteld aan de tijden dat reclameverlichting mag branden of wanneer kantoren en monumenten verlicht mogen worden. Ook kunnen gemeenten beleid maken voor skybeamers of sierverlichting.

Conclusie

Komt het beleid gericht op het behoud van de duisternis nu op gang? Heeft vijf jaar Nacht van de Nacht effect gehad? We kunnen concluderen dat lichthinder nog niet is afgenomen. Na 5 jaar is er echter wel een duidelijke kentering. Het beleid komt op gang en er worden concrete en structurele maatregelen getroffen. Tegelijk is er echter ook de maatschappelijke trend van toename van de verlichting van gebouwen en reclameverlichting. De balans is dus nog niet de goede kant op doorgeslagen.

Schiermonnikoog donkerste plek van Nederland

Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in het kader van de vijfde Nacht van de Nacht. In de eenenveertig donkerste gebieden van Nederland zijn in totaal honderdzesendertig lichtmetingen gedaan. Schiermonnikoog kwam hierbij als donkerste plek uit de bus.

In de maanden augustus en september 2009 trok lichtdeskundige Wim Schmidt er op heldere maanloze nachten met meetapparatuur op uit, in de donkerste gebieden van elke provincie. In alle gebieden is de helderheid van het zenit, het punt recht omhoog, gemeten. Schiermonnikoog kwam als donkerste plek van Friesland en die van Nederland uit de bus. Het Hoge Land in Groningen staat op nummer twee en de Friese Waddenkust op de derde plaats.

Sterren kijken

De mate van duisternis bepaalt hoeveel sterren je kunt zien. Op Schiermonnikoog zijn op een onbewolkte maanloze nacht ongeveer drieduizend sterren te zien, terwijl dat in een gebied zoals Roggebotzand in Flevoland gedaald is naar 1.600 sterren. In de Gelderse Vallei zijn dat er nog maar zeshonderd en in een gemiddelde stad nog maar vijftig.

Allsky foto's

De eerste foto is een allsky foto van Burghaamstede. De tweede van Oude Willem de plaats waar ook de foto van de maan is genomen. Op een allsky foto is de hele hemel te zien inclusief de horizon. De onderkant van de foto is het noorden.

Bij Burghaamstede is te zien dat recht naar boven (het zenit) het redelijk donker is maar dat richting horizon de hemel lichter wordt.

In vergelijking met de foto van Oude Willem: daar is het echt donker!

Hier vindt je de links naar de allsky foto s van de gemeten gebieden.

Burghaamstede

Oude Willem

Hier vind je ook nog mijn bijdrage an de foto wedstrijd van de Nacht van de Nacht Het is deze foto

bdeh on October 28, 2009

Eh...Erik "There is no dark site on the moon, in fact the whole moon is dark!" (Lyrics by PF). Wel een mooie foto overigens. Groeten Berend

Erik van den Ham on October 28, 2009

Je moet me toch en beetje helpen Berend wie is (PF)?

Erik

Nadia Kushnir on October 28, 2009

Super! Very interesting!

Bram van Broekhoven on October 29, 2009

Knap foto werk Erik

Groetjes, Bram

Isaie D on October 29, 2009

'The Dark Side of the Moon' is dat niet van Pink Floyd Erik.

Mooi moonshot, er hangt zelfs een beetje mistieke mist voor.

Groetjes, Dani

bdeh on October 29, 2009

Erik, Dani heeft het bij het rechte eind. Als de stero hard staat hoor je de zin op het laatst van Eclipse (geschreven door Roger Waters), het laatste nummer op The dark site of the moon. Groeten Berend

Armin Menzer on October 29, 2009

Dann kam der Vampir

Erik van den Ham on October 30, 2009

Thanks Nadia and Armin for your kind comments.

Greetings, Erik

Bedankt Bram! Oei , oei oei.....Erik toch, ken de klassiekers zullen jullie nu wel denken Dani en Berend. Jullie hebben nog gelijk ook!

Groeten, Erik

Nico Huising on December 8, 2009

Prachtig verhaal en een goed initiatief wat mij betreft. De foto is ook heel mooi overigens.

Groetjes Nico

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

  • Uploaded on October 28, 2009
  • © All Rights Reserved
    by Erik van den Ham

Groups