Slot Zeist, Trappenhuis

Not selected for Google Earth or Google Maps [?]

Comments (7)

Erik van den Ham on November 2, 2009

Slot Zeist Trappenhuis

Kalkschilderingen

Voor een belangrijk deel is de Franse interieurontwerper en tuinarchitect Daniël Marot verantwoordelijk voor het interieur van Slot Zeist. Hij brengt uit zijn thuisland de laatste mode mee. Marot voorziet de gestuucte wanden van de entreehal van olieverfschilderingen. Nieuw is dat Marot deze muurschilderingen op kalk (stuc) aanbrengt, naar Franse gewoonte. In Holland kent men dit procédé dan nog niet. Het geeft een veel strakker en indrukwekkender resultaat dan de gebruikelijke, hinderlijk glimmende schilderingen op schildersdoek, die vaak uitzakken of scheuren.

Duurzaam

De schilderingen lijken door het gebruik van perspectief als het ware drie-dimensionaal, waardoor zij de vlakke wanden doorbreken. Daarnaast heeft Maot een beperkt kleurpalet gebruikt, voornamelijk groen en rood-paars, waardoor een een rust en samenhand wordt bereikt. Door deze samenhang in kleur krijgt het gehele trappenhuis een deftige uitstraling. Dat deze kalkschilderingen ook duurzaam zijn, blijkt tijdens de restauratie in 1960. Onder 17 verflagen komen Marot's decoraties alsnog te voorschijn. Ze zijn uiteraard beschadigd, maar te restaureren!

Water en goden

De schilderingen in het trappenhuis verwijzen naar de klassieke oudheid. Onder de trap heeft Marot bijvoorbeeld een stroomgod afgebeeld: een klassieke riviergod die door de omgevallen kelk het water laat stromen. Maar ook het thema water staat centraal, net als in de tuin waar vele indrukwekkende waterpartijen zijn aangebracht. In de nissen zijn illusies van waterpartijen met figuren aangebracht, zoals fonteinen met putti (engeltjes) en dolfijnen. De roodpaarse banen die tegen de groene wand afsteken bevatten goudkleurige bloemenvazen, guirlandes en medaillons. De trap zelf is voorzien van een open hekwerk, dat op de hoekstukken na nog uit de 17de eeuw dateert.

Bron:www.collectieutrecht.nl

M.Kranenborg-Torn on November 3, 2009

Wat een indrukwekkende hal, heel mooi weergegeven.

Groetjes van Greetje.

bdeh on November 3, 2009

Prachtige compositie Erik, mooi standpunt gekozen. En weer leerzaam. Groeten Berend

John de Crom on November 3, 2009

Geweldig mooie foto Erik. Groetjes John.

Nadia Kushnir on November 6, 2009

Very nice photo!

Isaie D on November 6, 2009

Prachtige binnenopname Erik. Ook de kleuren komen hier mooi uit.

Groetjes, Dani

Nico Huising on December 8, 2009

Heel mooi shot Erik, super kleuren en details. In full screen komen deze helemaal tot hun recht.

Groetjes Nico

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo taken in Het Slot en omgeving, Zeist, Netherlands
Slot Zeist

This photo was taken indoors

Photo details

  • Uploaded on November 2, 2009
  • © All Rights Reserved
    by Erik van den Ham

Groups