autumn decorations........ŐSZI DEKORÁCIÓ A SZENT ANNA -TÓN

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (48)

vterezia on March 13, 2010

Roberto Lo Savio, GRAZIE!!!!.......ciao vterezia

liz98 on June 2, 2010

Csodás!!!

Üdv, Liz

vterezia on June 2, 2010

kedves Liz ,bámulatosan szép volt ,én is most láttam először , köszönöm a kedves szavakat , üdv.Terike

Ferenc N on August 28, 2010

Csodás színek! Grat!

vterezia on October 11, 2010

NFerenc4, köszönöm szépen :)

molgar on December 5, 2010

I like Your Autumn gallery - its perfect - BR from Wroclaw in Poland - Arek

vterezia on December 5, 2010

thank you molgar:))

vterezia on May 13, 2011

A tó keletkezéséről szóló legenda röviden:

Valamikor réges-régen *a mai Szent Anna-tó *helyén egy magas hegy volt, melynek a tetején vár állott. Vele átellenben, egy órányira, a Bálványos-hegyén is egy hatalmas vár volt (ennek romjai ma is láthatók). Két testvér lakott a két várban, mindkettő kevély, gőgös, irigy volt, egymást sem szerették.

Egyszer a bálványosi várba egy gyönyörű, arannyal, ezüsttel, gyémánttal kidíszített hintóval, melyet hat szilaj paripa húzott, egy nagy úr érkezett. A házigazdának erősen megtetszett a hintó és a lovak, s kérte a vendéget, hogy adja el neki. Cserébe hét falut ígért, azonban a vendég úr hallani sem akart róla, s bármennyire is unszolta, hajthatatlan maradt. Mikor ezt látta a vár ura, cselhez folyamodott. Nagy mulatságot rendezett, ahol kockázással elnyerte a hintót. Másnap első dolga volt, hogy meglátogassa a testvérét. A testvére nagyon megirigyelte a hintót, és fogadtak hogy egy napon belül különb hintót fog szerezni, nem is hat, hanem tizenkét lóval.

Egész nap tűnődött az öcs, hogy honnét szerezzen különb tizenkét lovat. Hiába törte a fejét, semmit nem tudott kitalálni. Hanem egyszer csak mi jutott eszébe? A várba parancsolta a környék legszebb leányait. Egy fél nap se telt bele, és több száz lány gyűlt össze, a legszebb közülük egy Anna nevű volt. Ezt választotta először a vár ura, majd még tizenegyet, és a hintója elébe fogatta őket. A lányok azonban meg se bírták mozdítani a hintót. Az úr szörnyű haragra gerjedt, és ostorával rávágott Annára, aki legelől állt. Patyolatfehér húsából kiserkedt a vér, s jajszava felhangzott a magas egekig. Az úr másodszor is rávágott, ekkor Anna megátkozta, hogy süllyedjen a föld alá. S abban a pillanatban az ég elfeketedett, és szörnyű mennydörgés között a vár összeomlott. A romok egyre lejjebb süllyedtek, mígnem az egész víz alá került, és egy tó alakult ki.

A tó vizén tizenkét hattyú úszott, majd kijöttek a partra, megrázták magukat és visszaváltoztak leányokká. Mind hazasiettek a falujukba, Anna kivételével, aki kápolnát épített a tó partján, s ebben a kápolnában töltötte életének hátralevő részét csendes imádkozással. És jöttek az emberek mindenfelől a kis kápolnához együtt imádkozni a szent életű leánnyal, halála után pedig elnevezték róla a tavat Szent Anna tavának.

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on November 3, 2009
 • © All Rights Reserved
  by vterezia
  • Camera: EASTMAN KODAK COMPANY KODAK EASYSHARE C613 ZOOM DIGITAL CAMERA
  • Taken on 2009/10/29 14:39:23
  • Exposure: 0.009s
  • Focal Length: 18.00mm
  • F/Stop: f/4.800
  • ISO Speed: ISO160
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups