Арета, Нестор и Никита, Манастир Манасија

Not selected for Google Earth or Google Maps after a second review [?]

Иако тешко оштећен, животопис Манасије спада у ред највећих домета средњовековног сликарства. На јужном и северном зиду - у певницама - очувани су величанствени ликови светих ратника.

У доба прогона хришћана, нарочито Деоклецијаново и Максимилијаново (4. век) гоњење зна за многе стратеге и аристократе, а и за обичне војнике, који страдају за Христову веру, као Христови Војници - мученици, великомученици. Тип великомученика је хришћанин, који ужива известан положај или има службу (војничку), која му може донети углед, новац, па се тога одриче ради небеских идеала. Свети ратник се упушта у другачији рат, рат у коме гине, али се не гине од његове руке.

Култ светих ратника је посебно везан за Србију у 14. веку, после Косовске битке (1389. година), када су земаљске хришћанске војске биле немоћне. Маштање о лепотама давно прошлих времена исплело је раскошну уметност моравске Србије. Слика неба и небеских становника није могла да личи на дворове и војску пропалог царства. С тога монахиња Јефимија у тренутку очаја, оплакујући смрт кнеза Лазара, позива свете ратнике да они ступе у борбу. Она моли погинулог кнеза: "... сабери збор својих сабеседника, светих мученика, и са свима помоли се Богу, који те је прославио, јави Георгију, покрени Димитрија, убеди Теодора, поведи Меркурија и Прокопија...".

На фрескама, у нашим манастирима, небеске војске су различито приказане: једни стоје мирно, отмени, тихи, без покрета очекујући одлучујућу битку, други потежу мачеве, немирно се осврћу траже непријатеља, "наоружани оружјем у десницама и левицама" како сликовито примећује Константин Филозоф.

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (77)

Thanasis Germanos on March 25, 2012

Very lovely and interesting details of the Byzantine hagiography !!! F12+L35 Greetings and best wishes Thanasis

EdwardTurJ on March 25, 2012

Beautiful photo!
Greetings from Czernowitz in Ukraine, Edward

Paul_V._Lashkevich on March 26, 2012

++++++

Like!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

:-))

Nikos1954, from Greece-Piraeus.

Mel Figueroa on April 2, 2012

Me gusta ésta bonita fotografia Like Hector

Saludos cordiales, Mel

Sofia Siatravani on April 6, 2012

Врло лепа слика!

♦ ◊ ♦ like 40 ♦ ◊ ♦

Срећан Ускрс за вас и вашу породицу!

Софија.

Dr.Azzouqa on April 7, 2012

Excellent composition.

LIKE.

Happy Easter with best wishes from Jordan.

Mustafa

Dušan Railfan on April 12, 2012

Like43!

▓ ☻ galloelprimo ☻ ▓ on April 13, 2012

Interesante, me gusta!! like 44

Milan Rapaić on April 15, 2012

... Ваистину Воскресе ... изузетна фотографија!

silgab on April 22, 2012

Excelente imagem,+ like Silgab

Silvana Petkovic on May 5, 2012

Лепи цртежи, још какви су били ти уметници који су их осликали! Овакви цртежи са специфичним састојцима које дуго трају данас је то реткост.

ЛИКЕ

М. Тодоровић on May 17, 2012

Napokon sam se setio da pogledam i prvu tvoju fotku koja je, kako piše, postavljena 20. Januara 2010.

Vrlo lepa slika živopisa manastira Manasije i odličan opis.

Predpostavljam da je opis kasnijeg datuma ili se to možda automatski prebacuje?

ТАЈГА on May 17, 2012

Хвала Тошо

Ово заправо и није фотогафија, већ много више обрада. Фреске у манастиру су већином оштећене. Овај део се још увек некако држи, али не баш толико, како се може видети овде. Црква је током читавог једног века стајала без крова, осим шту су је неки користили као барутану и делимично је разнели у ваздух, док су други пре њих покушали да од цркве направе џамију. После толико времена, боје свих фресака су готово сасвим избледеле и многе су крајем те давне 2009-те године биле прекривене неким светлим материјалом, вероватно као слој заштите, да се не би даље оштећивале. Вероватно ће једнога дана бити извршена јако скупа и детаљна рестаурација.

Опис сам, још при постављању фотографије на Панорамио, била написала у првом коментару, где и даље стоји. Пребацивање у посебно поље за ту сврху, које се појавило не баш тако давно, сам одрадила, чим сам приметила да постоји та опција (мада за многе друге фотографије то још увек нисам стигла).

Не могу да се похвалим како сам написала (односно преписала) неки много добар коментар и опис, примерне оваквој фресци и манастиру. Има пуно детаља, које сам прескочила.

Мени лично је ова фреска јако битна, зато јер сам је раније сретала у школским уџбеницима, такође зато јер су све ове фреске оригинал, из времена када је манастир настајао и налазим да је посебно значајно то што је Деспот Стефан лично позирао (видети Владанов коментар). Осим тога, овакве фреске су значајан допринос европском сликарству из тог доба. Мислим знам, да многи неће прочитати ништа, да има и оних који бране свој идентитет латиницом, али рецимо да су управо овакве ствари, типичан пример онога што вреди и што се брани само по себи, док је на нама да се потрудимо довољно толико да и будуће генерације имају шта да наследе.

dragansremac on May 3, 2013

Л / 49

Христос воскресе!

Нека ти буде леп празника и таква читава година!

Поздрав из Ниш-а, Драган Сремац

Zoran Velojić on January 26, 2014

Vrlo lepa freska. L+F

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on January 20, 2010
 • © All Rights Reserved
  by ТАЈГА
  • Camera: Canon EOS 400D DIGITAL
  • Taken on 2009/12/29 14:55:46
  • Exposure: 0.125s (1/8)
  • Focal Length: 31.00mm
  • F/Stop: f/5.600
  • ISO Speed: ISO1600
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups