Gevangenis museum

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (4)

Erik van den Ham on March 8, 2010

VOOROUDERS IN VEENHUIZEN

Verbleven uw voorouders in Veenhuizen? De kans daarop is niet gering. Ruim 1 miljoen Nederlanders blijkt af te stammen van voorouders die een heropvoeding hebben ondergaan in de Drentse paupergestichten van de 19de eeuw; dat is maar liefst één op de zestien Nederlanders. Bent u benieuwd of uw voorouders in Veenhuizen hebben gezeten? Dat kunt u onderzoeken in een speciale online database. Tijdens de speciale Voorouderdag in het Gevangenismuseum heeft het Drents Archief een unieke database gelanceerd.

Het betreft persoonsregisters van de 19e eeuwse Drentse armenkolonies. Deze registers bevatten namen en signalementkaarten met foto’s van paupers en landlopers die uit het hele land naar deze heropvoedingskolonies werden gestuurd.

In 2008 verscheen ‘Het pauperparadijs’ van Suzanna Jansen. Daarin volgt ze vijf generaties van haar eigen voorouders langs alle welgemeende pogingen de onderklasse te verheffen. De armengestichten van Veenhuizen spelen hierin een belangrijke rol. Naar aanleiding van het boek is beraamd dat ruim één miljoen Nederlanders afstamt van de Drentse Koloniepaupers. Suzanna Jansen deelt deze achtergrond met prominenten als Alexander Pechtold, Thea Beckman, Geert Mak en Anton Pieck.

Wilt u meer weten over de Maatschappij van Weldadigheid en de vrije kolonies in Drenthe (bijvoorbeeld Frederiksoord)? Het boek ‘De proefkolonie’ van Wil Schackmann is een echte aanrader!

John de Crom on March 9, 2010

Zeer prachtig shot Erik. Groetjes John.

Ria Maat on March 9, 2010

Prachtige foto is dit Erik! Wij hebben indertijd het museum bezocht. Her was toen nog maar net geopend. Was best interessant. Maar in jouw info hierboven staan toch weer dingen die we hebben vergeten of gewoon niet hebben gelezen.

Groeten van Ria

Erik van den Ham on March 9, 2010

Hallo John leuk dat je ook even dit museum kwam bekijken.

Leuk dat je hier een bezoekje hebt gebracht Ria ik woon er natuurlijk niet zo ver vandaan maar op de één of ander manier was ik er nog nooit geweest. Helaas wat te weinig tijd om alles te bekijken dus ga er zeker nog eens heen. Met de museum jaarkaart is de toegang toch gratis.

Groeten, Erik

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

  • Uploaded on March 8, 2010
  • © All Rights Reserved
    by Erik van den Ham

Groups