Záróra / Closing time

Not selected for Google Earth or Google Maps [?]
Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (135)

Zabb Csaba on March 21, 2010

Köszönöm szépen Zoltán!

Üdv.: Csaba

Mandák Réka on March 21, 2010

Csaba gratulálok nagyon jó lövés. Üdv. Réka

Zabb Csaba on March 21, 2010

Szia Réka! Köszönöm szépen a látogatást és véleményedet!

Üdv.: Csaba

Zbynda on March 22, 2010

Krásný iris, krásný pozdrav jara, Csabo, zdravím z též jarní Prahy do Feherváru..., Zbynda

digitaaal on March 22, 2010

Szervusz Csaba

Tudod, hogy mindig a fotó infóval kezdek, most nem is a technikai, inkább a meteorológiai részletekre voltam kíváncsi, amit aztán a hozzászólásokra adott válasz is megerősített.

Mit ne mondjak, elég cudar idők jártak azon a hétvégén, így nagyon találó a cím, és gondolom a modelledre sem volt panasz. Örülök, hogy hoztál egy kis TAVASZT.

Üdv, Pista

kerrentyű on March 22, 2010

Nagyszerű makrót fotóztál. Üdv. Cili

Zabb Csaba on March 22, 2010

Dekuji moc Zbyndo.

Krásny pozdrav do Prahy, Csaba

Köszönöm szépen Pista! Akkor még tényleg csak pár órás tavasz volt, kevés napsütéssel. A modell sem volt túl fürge, ahogy a zársebességből is láthatod.

Nagyon szépen köszönöm kedves Cili!

Üdv.: Csaba

Tomáš Gregor on March 22, 2010

Pekný detail.

Zabb Csaba on March 22, 2010

D'akujem pekne Tomás.

Pozdravujem na Slovensko, Csaba

Olda Templ Vykydal on March 23, 2010

Ale....fčeličky se probouzejí? Milá fotka. Zdraví Olda

Isse on March 23, 2010

Kedves Csaba, megcsodaltam ezt az eles, tiszta es jol komponalt makrodat is es csakis a jatek kedveert kivartam itt a kerek 100-as szamot. Baratsaggal, Istvan

Zabb Csaba on March 23, 2010

Thank you very much, John. :))

All the best to Oregon, America, Csaba

Dekuji moc Oldo, jaro je pomalu ale jiste tady.

Pekny vecer do Cech, Csaba

Köszönöm szépen István! Tetszik ez a játékod a számokkal! :)

Baráti üdvözlet Svédországba, Csaba

ernest czudor on March 23, 2010

Hát, ez nagyon jó!

Ernő

Zabb Csaba on March 23, 2010

Köszönöm szépen Ernő!

Üdv.: Csaba

Simon Viktor on March 23, 2010

Hello Csaba. Tökéletes. Kérdésem van:Miért kis rekesszel fotóztad le? Ha az f 2.8 és a záridő pl 1/1600 akkor nem ilyen lett volna? üdv "V"

Zabb Csaba on March 23, 2010

Szia Viktor! Köszi! Ez makrónál nem kis rekesz, hanem túl nagy! :) Nagyon közel a témához így is a szükségesnél kisebb a mélységélesség, tehát úgy 11-es lett volna jó, de ahhoz kevés volt a fény. A 2.8-as blende csak távolra használható, annál itt a méhecske egyetlen lába lett volna csak éles, semmi más. Viszont az expo előtt azon "látok", tehát szép fényesen látom, hogy mi lesz éles, ha közben a gépet pár mm-el el nem mozdítom. Ahol még nagyobb rekesz használható, azok az egy síkban elhelyezkedő témák, pl. pókháló, ha sikerül pont szemből megközelíteni. Ilyen közelre csak 2 cm körül van a mélységélesség 8-as blendével. Ha megnézed itt ezt, 16-os blendével is kicsi a mélységélesség, mert ez még közelebb van. Ahogy közelítek a témához (növekszik a nagyítás), úgy csökken adott blendénél a mélységélesség.

Üdv.: Csaba

Simon Viktor on March 23, 2010

Hello Csaba. Túl nagy???Az a baj hogy az én gépem csak F.8 at tud. Ha jól értem akkor minél kisebb rekesz értékkel fotózod a makrót akkor a háttér is élettelenebb lesz?Ha pedig nagyobb rekesz nyílással akkor élesebb? üdv "V"

Zabb Csaba on March 23, 2010

Szia Viktor! Nem, épp fordítva! A nagynak én a 2.8-at hívom, kicsinek a 32-t. :) Ez a szükséges 11-hez képest nagy. Kb. az lett volna az ideális. Ugye ez normál "filmes" (35mm objektív), ha nálad a legkisebb rekesz 8-as, akkor kis méretű érzékelőd van, tehát Nálad 8-as rekesszel jóval nagyobb lesz a mélységélesség, mint nálam. :)

Tehát magyarul kis lyuk > nagy mélységélesség, nagy lyuk > kis mélységélesség ugyanabból a távolságból. (Kis lyuk nálam 32, a nagy lyuk pedig 2.8.)

Üdv.: Csaba

Simon Viktor on March 24, 2010

Hello Csaba. Köszi a kiigazítást. Igen az előbb már teljesen belegabalyodtam az írásnál,el is rontottam pedig jól akartam. Edddig én nem figyeltem erre. Cak arra hogy minnél rövidebb záridővel,nagy rekesz nyílással lefotózzam a dolgot. Üdv "V"

Zabb Csaba on March 24, 2010

Szia Viktor! Kissé optimista adatokat adtam meg korábban, ha az este utánaszámolok, akkor ez a kép nagyjából fél méter távolságból készült. Ezzel a géppel és objektívvel 8-as blendénél így a mélységélesség (nagyon szigorúan nézve) csak 0,6 cm körül van! (Látszik is a méhecskén...).

Itt egy segédeszköz a számításhoz. Előbb válaszd ki a géped típusát, majd a tényleges (nem átszámított!) fókusztávot a blendét és a tárgytávolságot (itt állíthatsz cm-t). A jobb oldalon látni fogod, hogy a téma mettől meddig lesz éles.

Üdv.: Csaba

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on March 17, 2010
 • © All Rights Reserved
  by Zabb Csaba
  • Camera: NIKON CORPORATION NIKON D2X
  • Taken on 2010/03/14 14:38:46
  • Exposure: 0.010s (1/100)
  • Focal Length: 105.00mm
  • F/Stop: f/8.000
  • ISO Speed: ISO100
  • Exposure Bias: -0.67 EV
  • No flash

Groups