Common Crane, Grue cendrée, Grulla común, Gru cenerina, Kranich, Trane, Żuraw, Kroenekraan, Kraanvogel (Grus grus)

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (14)

Erik van den Ham on April 10, 2010

Kraanvogel link to English Wikipedia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De (Euraziatische) Kraanvogel (Grus grus) is een vogel die in nat grasland en hoogveenmoerassen te vinden is. Deze soort wordt ook wel aangeduid met de naam "Europese kraanvogel". Kraanvogels aangeduid als familie Gruidae, waar er 15 ondersoorten van bekend zijn. Kraanvogels zijn actieve vogels die zeer opvallen door hun balts en dans waarmee ze zelfs luidruchtig naar elkaar roepen. Vooral in het voorjaar wanneer wat oudere vogels hun broeddrift tonen, is hun dans bijzonder mooi: tijdens de dans springen de beide vogels met uitgestrekte vleugels om elkaar heen en springen soms enkele meters hoog. In China en Japan staat de kraanvogel symbool voor een lang leven, hoop, geluk en tevredenheid. Vanwege zijn statische rusthouding is de vogel ook een symbool van wijsheid. In Indiase sagen staat de kraanvogel echter voor listigheid en vals gedrag

Veldkenmerken

De kraanvogel is een slag groter dan de ooievaar en heeft een grijs verenkleed. De achterkant van de kop is wit terwijl de keel zwart is. Ook boven op de kop bevindt zich een zwart gedeelte.

Voedsel

Kraanvogels zijn alleseters. Wanneer ze in hun broedgebied of in hun winterverblijf zijn, eten ze voornamelijk dierlijk voedsel zoals grote insecten, wormen en amfibieën. Wanneer ze op doortrek landen op onze velden, eten ze eikels, achtergebleven maïskorrels, granen en aardappelen die op de velden zijn blijven liggen.

Gedrag / Biotoop

Het broedbiotoop van de kraanvogel bestaat uit natte weilanden en moerasgebieden.

Verspreiding

De kraanvogel broedt in het noorden en oosten van Europa. Twee- tot driehonderd jaar terug liepen die leefgebieden door tot in Nederland. Hij komt in de Benelux vooral als trekvogel voor wanneer hij van en naar zijn zomergebied trekt. In maart en april en van eind oktober tot in december trekken deze vogels over het oosten van Nederland en België. Er is een aantal plaatsen in Nederland die dienen als belangrijke tussenstops die de kraanvogels gebruiken om aan te sterken: in Oost-Brabant en Noord-Limburg, maar ook in Overijssel, en het eiland Rügen in de Oostzee. Over het algemeen zijn dit ruime en rustige plaatsen. Alvorens in kleine groepjes en paren door te trekken naar hun broedplaatsen verzamelen zich begin april meer dan 10.000 kraanvogels bij het Hornborgameer in Zuid-Zweden, ongeveer 150 km ten noordoosten van Göteborg. Ze worden daar bijgevoerd met graan. De kraanvogel kwam in het verleden in grotere getallen in Nederland voor, maar door de toenemende bebouwing en ontginning van gebieden blijven er weinig plaatsen over waar deze vogel zich prettig voelt. Een befaamde Europese rustplaats voor kraanvogels tijdens de doortrek is het gebied rond het Lac du Der in het noorden van Frankrijk. De kraanvogel mag inmiddels weer als broedvogel in Nederland genoteerd worden. In 2001 zijn er 3 paren in het Fochteloërveen gebleven in de broedtijd. Eén van deze paren heeft daar begin mei een jong gekregen. In 2003 een tweede stelletje tot broeden gekomen. In 2008 zijn er drie paar en in 2009 zelfs vier paar waarvan er drie broeden. In het Natuurpark Lelystad bij Lelystad is een groep kraanvogels die als kern moet gaan dienen voor de introductie van de kraanvogel nabij de Oostvaardersplassen. Een van de strategieën is om wilde kraanvogels te trekken door de aanwezigheid van gekortwiekte vogels. Deze statige vogel is ook bezig met een voorzichtige terugkeer in het Verenigd Koninkrijk.

Bedreigingen

Eén van de oorzaken van het teruglopen van het aantal kraanvogels is het feit dat er in Zuid-Europa en Noord-Afrika nog vaak op ze geschoten wordt. Een andere bedreiging is het verdwijnen van rietvelden, waardoor nestgelegenheden verdwijnen.

Voortplanting

Een kraanvogelpaar maakt een nest in een graspol te midden van een moeilijk bereikbaar moeras. Meestal is er slechts één jong. Het jong verlaat reeds snel het nest, lang voor het kan vliegen, dit om roofdieren zo weinig mogelijk kans te geven. De ouders lopen met het jong rond in de beschutting van een bos en voederen het bij tot het in staat is te vliegen en zelf eten te vinden.

helianta on April 10, 2010

Hello, Erik!!! Great moment. Superb photo. Greetings, helianta.

Michel vanderLinde on April 11, 2010

ZO jij wist ff niet wat je zag Eik fantastisch man! prachtig vast gezet hij loopt daar wel op een heel vreemd stoppel veld zit daar natuurlijk achter de insecten aan!

Groeten, Michel

© BraCom (Bram) on April 11, 2010

was dit een Mini common crane Erik? :-)

Groeten, Bram

bdeh on April 11, 2010

Zo Erik dat is een mooi moment zeg. Die zie je niet vaak, hoewel er bij jou in de buurt enkele paartjes broeden. Groeten Berend

els f on April 12, 2010

Te gek zeg, dat je deze hebt kunnen spotten, Erik! Ik wist niet dat deze in Nederland voor kwam.. goeie info ook! groetjes, Els

Faintlightofdawn on April 13, 2010

A beauty Erik, I'd love to see one of these in the wild! Fai

jac hendrix on April 13, 2010

Toen ik je titel zag kwam de volgende tekst spontaan naar boven Erik

Kroenekranen, witte zwanen

Wie wil er mee naar Ingland varen

Ingland is gesloten

De sleutel is gebroken

De kindertijd dus.!!!!!

Prachtige opname , dacht niet dat ze hier voorkwamen. Fijn dat je het ons laat zien.

Groetjes, Jac

Erik van den Ham on April 13, 2010

Hello Heliantha and Fai I am so privileged to live in this area in which these Cranes started to breed again. In 2001 there were three couples that stayed in the Fochteloërveen one of them was successful in breeding and raised one Crane. Last year there where four couples of which three started breeding. A big success for these most impressive birds. Especially when you consider the last registered breeding of them in the Netherlands dated back to the year 1750!

Best regards, Erik

Erik van den Ham on April 13, 2010

Hallo Michel, Bram, Berend, Els en Jac Ik had ze al eens een paar keer eerder gespot maar helaas altijd veel te ver weg voor een fatsoenlijke foto. Ook deze is niet van geweldige kwaliteit maar ik wilde hem jullie toch niet onthouden. Toen ik 's morgens vroeg op weg was naar mijn werk (een binnendoor route) zag ik tot mijn grote verrassing een paartje Kraanvogels foerageren op deze oude maisakkker. (Er liepen hier namelijk twee). Helaas waren de lichtomstandigheden niet geweldig waardoor de foto net niet goed scherp is geworden.

Gister kwam er nog één op grote hoogte overvliegen een aantal kilometers verderop het getrompetter was goed hoorbaar.

Vriendelijke groetjes, Erik

Isaie D on April 19, 2010

Formidabel Erik. Wat een gelukstreffer. Goed gezien en mooi in beeld gebracht.

Groetjes, Dani

©JPix on April 21, 2010

Blijven mooie vogels Erik!

groeten Jasper

Auko Mensinga on May 9, 2010

Goed shot van deze Vogel!Eric!Groeten!Auko.

K JAYAKUMAR P MENON on May 9, 2010

my dear Erik van den Ham

hi guys..........wish you happy days ahead.

best wishes and regards

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

  • Uploaded on April 10, 2010
  • © All Rights Reserved
    by Erik van den Ham

Groups