Kasteel Waardenburg / Waardenburg Castle

Not selected for Google Earth or Google Maps after a second review [?]

Comments (19)

SimonePomata.com on April 25, 2010

spectacular

BO

A.Lebacq on April 25, 2010

Een pracht van een foto Bert, bijzonder mooi perspectief en compositie, pet af voor deze uitstekende opname.... "het beste van" is hier zeker op zijn plaats....

Groeten Arthur

little penguin on April 25, 2010

Sehr schöne Ansicht!

Grüße, Hermann.

Bert Kaufmann on April 25, 2010

Wellicht is een 'kleine' toelichting op z'n plaats:

Kasteel Waardenburg soms ook Weerdenburg genoemd, is een middeleeuws kasteel gelegen te Waardenburg in de gemeente Neerijnen.

Het komt zelden voor dat de stichtingsdatum van een kasteel bekend is, met "de Waardenburg" is dat wel het geval. Op 5 augustus 1265 gaf graaf Otto II van Gelre de dorpen Hiern, Neerijnen en Opijnen aan Rudolph de Cock, ridder, die daartegenover zijn bezittingen in Rhenoy afstond. Toen deze Rudolph het dorp Hiern (de oude naam van het dorp Waardenburg) in leen had gekregen, wilde hij zich daar ook vestigen. Hij vroeg dus aan zijn leenheer, graaf Otto, toestemming om een woning te mogen bouwen. Hij gaf Rudolph dan ook vergunning om te "timmeren", maar het bouwwerk mocht niet meer kosten dan 300 Leuvense Ponden. Zijn gelijknamige zoon volgde hem op en bouwde het uit, evenals diens zoon Johan. Uit het huwelijk van Gerard de Cock en Henrica van Culemborg kwam alleen de erfdochter Agnes die de bezittingen via haar huwelijk (kort voor 1385) inbracht bij Willem van Broeckhuysen. In 1415 overleed deze en kwam het aan de oudste van 9 kinderen, namelijk Willem en toen deze al snel overleed aan diens broer Johan van Broeckhuysen (een grote en vette man volgens de Waardenburgse kroniek), die trouwde met Adriana van Brakel. Hun zoon Gerard van Broeckhuysen trouwde in 1434 met Walraven van Brederode. Hun zoon Johan kreeg op circa 10-jarige leeftijd de beschikking over onder andere Waardenburg en overleed in 1468. In 1470 volgde zijn enige en minderjarige zoon Gerard hem op. Zijn zus Walraven volgde hem in 1494 op en trouwde met Otto van Arkel waardoor het in deze familie kwam. In 1574 is het kasteel door Lodewijk, graaf van Nassau, broer van prins Willem I, verwoest. De toenmalige bewoonster (Catharina van Gelder, weduwe van Walraven van Arkel) was Spaansgezind en weigerde zich over te geven. De schade was aanzienlijk en nooit meer is het slot deze slag te boven gekomen. Haar kleinzoon, Thomas van Thiennes, verkocht het aan Johan Vijgh in 1618. In 1700 werd het gekocht door de Friese adellijke familie Van Aylva, waarbij in 1800 A.J.W. van Aylva huwde met Frederik baron van Pallandt, welke familie het tot 1971 in bezit had.

De eerste burcht was waarschijnlijk van hout. De gelijknamige zoon van de stichter heeft in 1283 "den sael ende ronde toern" gebouwd. In 1355 werd door de 4e heer (Johan de Cock), een grote vierkante toren van 4 verdiepingen met dak, weergang en arkeltorentjes in het oosteinde met de ringmuur en de voorburcht gebouwd. Deze donjon bestaat nog steeds maar is nu een verdieping lager met een lessenaarsdak. Hij liet ook een ringmuur bouwen en een slotgracht aanleggen, die het kasteel met voorburcht omringde. Hiermee werd het een grote ronde burcht. Na de verwoesting in 1574 is de ruïne in 1627 weer bewoonbaar gemaakt. In 1895 restaureerde de eigenaar het, en voegde aan de oostzijde een torentje toe. Het kasteel liep in de Tweede Wereldoorlog schade op tijdens de bombardementen van de nabij gelegen Bommelse Brug en werd in 1957 onbewoonbaar verklaard. Een liefdevolle huurder (A.F. van Goelst Meyer) heeft vervolgens voor grootschalige restauratie gezorgd. Het heeft momenteel ongeveer de helft van zijn oorspronkelijke omvang, waarbij vooral oude delen bewaard zijn gebleven.

Het kasteel is mede bekend door de Faust-legende.

Ria Maat on April 25, 2010

Wat een schitterende plaat Bert! met een heel bijzonder perspectief en heerlijk frisse kleuren! Best Of! Bedankt voor de heel interesante info er bij! Dat men dat allemaal nog weet zeg! Heel indrukwekkend!

Leuk dat jij ook weer komt op de 8e, nou ja, jij bent er eigenlijk al, want je woont er niet ver vandaan geloof ik. Wat een bof! Tot dan!

Groeten van Ria

Auko Mensinga on April 25, 2010

Prachtig mooie foto en fraaie kleuren!Bert!Groeten!Auko.

Majid Salehyar on April 26, 2010

Absolutely well captured....

nice photo

Majid

Isaie D on April 26, 2010

Mooi in beeld gebracht Bert.

Groetjes, Dani

TheiMoors_ on April 26, 2010

Zeer typische Kaufmann'sche hoekopname van een mooi kasteel. (Panorama, hei?)

Je bent weer terug! En hoe!!

Groeten, Thei

mr scottyow on April 27, 2010

very nice perspective and buildings shots!

greetings from Malaysia, scott

Nadia Kushnir on April 29, 2010

Excellent shot!

kurt Oblak on April 29, 2010

Tolles Licht,super Bild,gruß KURT

Dieter Hockertz on May 1, 2010

Auch hierfür den Pokal!

Voted

VG, Dieter

naraven on May 4, 2010

V O T E D ! Good luck in the contest Bert ! Best wishes from Slovenija ! Peter

Bert Kaufmann on May 5, 2010

Dear Peter, thank you so much for your kind comments and appreciation ... !!

Maja Go on May 10, 2010

VOTED Greetings, Maya

vterezia on May 29, 2010

VOTED!~!~!~!SUPERB!~!~!~! greetings vterezia

Sajith Erattupetta on October 1, 2010

beautiful...

Ivan Berta on October 24, 2010

It´s very nice!...good contrast!

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on April 25, 2010
 • © All Rights Reserved
  by Bert Kaufmann
  • Camera: Canon EOS 400D DIGITAL
  • Exposure: 0.004s (1/250)
  • Focal Length: 19.00mm
  • F/Stop: f/8.000
  • ISO Speed: ISO100
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups