zauvek i uvek... moj grad

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (191)

Buts Yuri on January 26, 2011

Вeautiful picture LIKE-35! Greetings from Ukraine! Yuri.

Leo W on January 27, 2011

So beautiful shot Tanja -10-

best greetings, Leo

pepeljuga1 on January 28, 2011

Yuri

Leo

You are always welcome.. when you write such nice comments

Best regards from BELGRADE

Tanja

pepeljuga1 on March 6, 2011

Dejane.. šteta je što posle ovako divnih i znalački odabranih tekstova odmah napišeš sledeći komentar i tako prekriješ prethodni tekst. time ne dozvoljavaš drugima koji su već otvarali ovu sliku i samim time vide komentare postavljene na njoj, da ga pročitaju.

Zato ću ja sada ponoviti ono što si napisao, da bi i ostali mogli da uživaju u divnim mislima našeg velikana Mome Kapora:

Beograd nije sav u Beogradu

Mnogo veći deo Beograda je u čeznji za Beogradom, koji ga čini lepšim nego što u stvari jeste. Beograd je u beogradskim kafanama po svetu u kojima se sakupljaju "naši"... "Skadarlija" u Ričvudu (Njujork). "Balkan" u Sidneju. "Četiri breze" u Briselu. "La coza" u Karakasu. " Beograd " u Minhenu. "King Petar" u Vašingtonu...

Beograd je u trešnji na dnu koktela "Menhetn", koji upravo siše jedna srećno udata osamljena Beograđanka, što u rimskom "Kafe Greko" rezimira svoj život - da li je sve to, zaista, vredelo toliko truda: bi li bolje živela da se udala za svog Mikija i ostala na Voždovcu?

Beograd je bio i u briselskom restoranu "Stara Srbija" pored Grand placa, kada nas je vlasnica Dobrila, nekadašnja "crna dama srpske poezije" pitala šta je sa pesnikom Brankom Miljkovićem, a mi joj ispričali kako se pretvorio u spomenik na Kalemegdanu! Zapanjila se! Kako spomenik, kada je ona tom spomeniku štopala čarape i kuvala pasulj kada je bio potpuno nepoznat?

Beograd je i u Hamiltonu (Kanada), gde nas jedan ostareli konjički oficir Kraljevske vojske pita, "Duva li još košava tri, sedam ili dvadeset i jedan dan?", a košave već dugo ni za lek... Dojadilo joj, izgleda, to što nije uspela da nas oduva sa ovog brega, pa sad cvili i zavija tamo negde u ruskim stepama.

Beograd je u kućama onih što su bili prinuđeni da ga napuste, ponevši sa sobom po neki njegov delić, ispresovani kalemegdanski cvet u herbarijumu, neku knjigu, recept za musaku od plavih patlidžana, nadimke iščezlih lepotica i lepotana, fotografiju maturanata Treće muške gimnazije (školska 1956-57), mazni beogradski akcent, koji nije uspeo da pokvari čak ni engleski. Ni stara Knez Mihajlova, oljuštenih fasada i propalih trotoara sa lokvama, nije više na Knez Mihajlovoj! Ona je na stopalima ostarelih šetača, koji ni na jednom svetskom bulevaru nisu mogli da uhvate korak nekadašnje "štrafte".

Beograd je na fotografijama pokojnih majki, očeva, baka i dedova, koji u životu nisu putovali dalje od Zemuna, a sada sa slika blago posmatraju njujoršku dnevnu sobu po kojoj se razmileo svet što čavrvlja na sedam jezika.

Beograd je tamo gde zakiselimo samo jednu glavicu kupusa u lavabou i od nje savijemo sarme, da se pohvalimo Australijancima ili Argentincima, našom hranom.

Beograd je u načinu na koji Beograđani primaju goste po svetu; Beograd je na ikonama svetog Nikole i svetog Jovana, najčešćim beogradskim slavama - ikonama koje su putovale do Kanade i Novog Zelanda; Beograd je ...

Beograd nije u Beogradu.

Beograd je u svim onim Beograđanima, koji još uvek ne mogu ili ne smeju da se vrate. Ali ni ja više nisam ovde, već negde drugde, odakle očajnički pokušavam da se vratim samom sebi...

Beograd nije u Beogradu, jer Beograd , u stvari i nije grad - on je metafora, način života, ugao gledanja na stvari.

Beograd je u ideji koja oplođava svet gde god da se ponese njegov duh. On je u nekom vicu, u slučajnom gestu, u urođenoj ležernosti sa kojom se primaju pobede i porazi, tamo, gde je jedinica za merenje stila - šarm.

Beograd je u imenima malih Švajcaraca, Francuza, Šveđana, Nemaca i Amerikanaca, čije su majke Bograđanke. Beograd je u kažiprstu kad pozivamo 011. Beograd je u izrazu "bez veze!", ma na kom se kontinentu izgovorio. Beograd je rasut na sve četiri strane sveta. Čeznem da jednog dana svi ovi Beograđani budu na okupu.

Momo Kapor

pepeljuga1 on June 23, 2011

Hvala puno Annie... Pozdrav, Tanja

Vlada Marinkovic on November 27, 2011

Beograd je Beograd, jedan i neponovljiv a Tanja je Tanja, jedna,...

pepeljuga1 on December 3, 2011

a Vlado je... majstor fotografije.. moj nekadašnji komšija i drug iz detinjstava .. zato je tako senmtimentalan...

Puno te pozdravljam ....

JustynaS1975 on May 7, 2012

NIce view. L Best wishes. Justyna

mcortizv on May 7, 2012

Excelente toma de hermosos contrastes. Me gusta-42. Mejores deseos y saludos desde México.

Christos Theodorou on May 7, 2012

A wonderful & colorful photo, well composed - Greetings.

Zoran Velojić on March 3, 2013

Bulke unose živost. Like. Pozdrav, Zoran.

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on May 13, 2010
 • © All Rights Reserved
  by pepeljuga1
  • Camera: FUJIFILM FinePix S5700 S700
  • Taken on 2010/05/13 08:33:56
  • Exposure: 0.003s (1/400)
  • Focal Length: 9.70mm
  • F/Stop: f/6.800
  • ISO Speed: ISO64
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups