Wasp spider, Argiope frelon, Wespenspinne, Wespenspin, Tijgerspin(Argiope bruennichi)

Not selected for Google Earth or Google Maps [?]

Comments (27)

« Previous12Next »
Erik van den Ham on July 27, 2010

Wasp spider, Argiope frelon, Wespenspinne, Wespenspin. Tijgerspin (Argiope bruennichi)

Argiope bruennichi, or the wasp spider, is a species of orb-web spider distributed throughout central Europe, Northern Europe, north Africa and parts of Asia. Like many other members of the genus Argiope, (including St Andrew's Cross spiders), it shows striking yellow and black markings on its abdomen.

The spider builds a spiral orb web at dawn or dusk, commonly in long grass a little above ground level, taking it approximately an hour. The prominent zigzag shape called the stabilimentum, or web decoration, featured at the centre of the orb is of uncertain function, though it may be to attract insects.

When a prey item is first caught in the web, Argiope bruennichi will quickly immobilise its prey by wrapping it in silk. The prey is then bitten and then injected with a paralysing venom and a protein dissolving enzyme.

The male of the species is much smaller than the female. It can often be seen in or near a female's web waiting for her to complete her final moult, at which time she reaches sexual maturity. At this time and her chelicerae (jaws) will be soft for a short time and the male may mate with the female without the danger of being eaten.

During Summer 2006, research was carried out in the UK to find that there has been an influx of these spiders to the UK. The colour is still similar, although the yellow stripes are a bit more cream coloured.[citation needed]

This species of spider was featured in the Movie Eight Legged Freaks as the main species antagonists

Beschrijving

De naam 'wespspin' heeft alles te maken met het uiterlijk; de spin kan niet steken en de beet is ongevaarlijk voor mensen. De naam is vooral te danken aan het relatief zeer grote vrouwtje. Ze heeft een zwart achterlijf met heldere gele, witte en diepzwarte grillige banden, vooral vlak voor het afzetten van de eitjes is het achterlijf sterk opgezwollen. De buikzijde van het achterlijf heeft twee gele strepen in de lengterichting. Het cephalothorax of kopborststuk is zilverachtig behaard en de poten zijn duidelijk bruinzwart met geelgrijs gebandeerd. Ondersteboven zittend in het web valt de spin daardoor goed op, maar wordt door veel vijanden juist met rust gelaten vanwege het wesp-achtige uiterlijk. De wespspin is één van de grootste Europese spinnen, en is vanwege de lengte en kleuren moeilijk over het hoofd te zien, zelfs voor mensen die niets van spinnen weten is de soort ook makkelijk op naam te brengen. Vrouwtjes worden ongeveer 15 millimeter lang, gemeten van de kaken tot aan de punt van het achterlijf, door de grote dikke poten lijkt de spin aanzienlijk groter. Mannetjes zijn dofbruin en veel kleiner, ze worden maximaal 5 millimeter. Vanwege hun geringe grootte worden de mannetjes maar zelden opgemerkt.

Voorkomen

De wespspin komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, maar heeft zich verspreid naar het noorden en komt tegenwoordig ook in grote delen van Europa voor, ook in Nederland en België, zij het niet in grote aantallen. Zelfs in Groot-Brittannië is de spin aangetroffen, terwijl de Noordzee voor veel dieren een grote barrière is. Met name op zonnige plekken is deze spin te vinden, in Nederland was deze soort vrij zeldzaam, ze werd pas in 1980 ontdekt in Limburg. De laatste jaren rukt de spin op naar het noorden, mogelijk door de warmere zomers als gevolg van de klimaatsverandering. De spin is nu in alle Nederlandse provincies gezien, nog niet op alle waddeneilanden maar al wel op de waddeneilanden Terschelling en Ameland[1]. Rond Eindhoven is de soort zelfs vrij algemeen. Met name wat open plaatsen als graslanden en heidevelden zijn een geschikte biotoop. In Vlaams-Brabant heeft de spin zich al jaren op verschillende plaatsen gevestigd, waaronder in Glabbeek. [2]. Ondertussen wordt ze over heel Vlaanderen aangetroffen.

Voortplanting

Bij deze soort wordt het mannetje na de paring vrijwel altijd ingesponnen en later opgegeten door het vrouwtje. Het mannetje heeft na de paring geen functie meer, zijn sperma is immers opgebruikt. Bovendien dient hij het vrouwtje tot voeding, wat de ontwikkeling van zijn nageslacht ten goede komt. Als het mannetje geluk heeft is het vrouwtje pas verveld, dan zijn haar kaken nog zacht en maakt hij de grootste kans om te paren zonder opgegeten te worden voor zijn sperma is afgegeven.

Een mannetje leeft ook aanzienlijk korter; nadat hij volwassen is slechts enkele dagen. Ongeveer een maand na de paring, rond augustus, worden de eitjes afgezet in een relatief enorme, gelige eicocon. Een cocon bevat honderden eitjes en wordt door het vrouwtje bewaakt tot ze sterft. Ongeveer een maand nadat de cocon is gesponnen komen de jonge spinnetjes (spiderlings) uit het ei, maar verlaten de cocon pas in maart van het volgende jaar.

Gedurende de winter kunnen de donker gestreepte eicocons worden aangetroffen, ze zijn moeilijk over het hoofd te zien omdat ze zo groot zijn als een golfbal en meestal tussen grashalmen of struiken worden opgehangen.

Voedsel

De wespspin richt zich vooral op springende en laagvliegende prooien zoals sprinkhanen, libellen en kevers, die tussen de grassen leven. Prooien die zijn aangetroffen in het web zijn onder andere de sprinkhaansoorten negertje (Omocestus rufipes), het gewoon doorntje (Tetrix undulata) en de moerassprinkhaan (Stetophyma grossum). Libellensoorten zijn de bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum) en koraaljuffer (Ceriagron tenellum). Deze dieren zijn ook wat groter, andere spinnen vangen liever wat kleinere prooien als vliegen en muggen.

Er is ontdekt dat de spin onderscheid maakt tussen verschillende prooidieren. Sommige insecten, zoals de bombardeerkever, zijn erg gevaarlijk voor spinnen. Bombardeerkevers hebben namelijk een uitzonderlijk goede verdediging; ze hebben een soort explosiekamer in hun achterlijf waar bij bedreiging verschillende stoffen bij elkaar worden gebracht en voor een explosieve reactie zorgen. Hierbij komt een straal sterk bijtende en hete vloeistof vrij van rond de honderd graden Celsius, die de kever gericht kan afschieten.

Om beschadiging aan lijf en leden te voorkomen spint de wespspin de in het web gevangen kever razendsnel in en wacht van een afstandje af tot deze zijn chemicaliën heeft opgebruikt. Pas dan begint de spin aan de maaltijd. Vijanden van de spin zijn voornamelijk vogels, ze pakken vooral de jonge spinnetjes of de eicocon, de volwassen vrouwtjes worden waarschijnlijk met rust gelaten.

Web

De wespspin hangt altijd ondersteboven in het wielweb, dat te herkennen is aan de twee extra zigzag matjes die straalsgewijs vanuit het centrum zijn aangebracht, deze worden het stabilement genoemd. De exacte functie hiervan is niet precies bekend; zo zouden de witte banden insecten aantrekken door UV licht te weerkaatsen, ook is geopperd dat door het stabilement het web zichtbaarder is voor grotere landdieren, die er minder snel doorheen lopen en het web vernielen. Het stevige web kost de spin meer moeite om te bouwen dan soorten zonder stabilement. Als een te zware prooi in het web terecht komt, bijt de spin snel de draden door zodat de prooi niet het hele web vernielt. Het web wordt vanwege de voorkeur voor sprinkhanen dicht boven de grond tussen grashalmen en stengels gespannen.

Nadia Kushnir on July 27, 2010

Veri good shot, Erik! Like!

Erik van den Ham on July 27, 2010

Wow Nadia you are the first to comment and give me a Like, I like it!

Greetings, Erik

Nadia Kushnir on July 27, 2010

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Chris10 © on July 27, 2010

Bij jullie ook al te zien? Tanneke heeft ze ook al een paar jaar in Zeeland. Dees is wel super scherp Erik. Prachtige foto!

Erik van den Ham on July 27, 2010

Was hem ook al eens eerder tegengekomen bij mij in de buurt. In Zuid Nederland werd hij al veel langer waargenomen. Ik weet dat ze bij Wageningen in de buurt ook volop aanwezig zijn.

Dat mooie zigzag stukje in het web is kenmerkend voor deze soort.

Dank je voor je aardige commentaar, Erik

Chris10 © on July 27, 2010

In Indonesië is ook een spin, met zo'n soort web. En ik vind hem er nog op lijken ook... Kijk maar eens.

Doeg, Chris10.

bdeh on July 28, 2010

IK ga beter opletten of ik er ook een tegenkom. Mooie opname en bedankt voor de uitgebreide info Erik. Groeten Berend

Thai pix Wildlife ph… on July 28, 2010

Zo na dat hele verhaal nu de foto WOW!!! Erik dit moet iedereen wel ff in het groot bekijken een super shot zeker een Like maar voor mij een Y deze ster is ook voor je grandioos uitleg Erik!

Groeten, Michel

Erik van den Ham on July 28, 2010

Hallo Berend en Michel mooie spin he? Die kwam ik gister zo maar weer even tegen. Dat groot bekijken gaat nu ook wat beter als in het verleden. Alle nieuwe foto's van mij worden geüpload in minimaal HD formaat (1920 px x 1080 px). Mijn nieuwe laptop heeft ook die resolutie e ik vond het best vervelend dat mijn oude foto's niet fullscreen openende. Nou was dit met inzoomen op de pagina te verhelpen maar goed. Een beetje met de tijd mee gaan leek mij geen kwaad kunnen.

Groeten, Erik

els f on July 28, 2010

Wat een schitterend exemplaar.. ze schijnen in Zeeland ook voor te komen, maar ik ben ze nog niet tegengekomen. Fijn om te lezen dat deze spinnen niet kunnen steken in tegenstelling tot zijn vliegende lookalike! van mij ook een like ..groetjes!

Ria Maat on July 28, 2010

Dol op spinnen ben ik niet, maar dit is wel een hele mooie, Erik! En een schitterende scherpe foto heb je van gemaakt! Complimenten en een Like!

Groetjes, Ria

Erik van den Ham on July 28, 2010

Hallo Els ik weet het haast ook wel zeker dat ze daar al zijn. Je moet ze laag bij de grond zoeken tussen wat hogere beplanting. Ik heb ook liever deze dame op mij lopen dan zo'n wesp.Je Like wordt zeer gewaardeerd.

Dat maakt een hoop goed he Ria maar als Krekeltje wordt je hier niet vrolijk van want eenmaal verstrikt in dit web en je bent de pisang! Leuk die Like ondanks het feit dat je niet dol bent op spinnen.

Groeten, Erik

Chris10 © on July 28, 2010

Raad eens wat ik zag zo net? Juist ja: 3 maal zo'n spin. Eén hele dikke, zonder zigzagweb. Eén iets dunnere mét zigzagweb en eentje van de onderkant, ook met zigzagweb. Op de valreep zag ik ook nog een mannetje in de buurt zitten. Ze zaten allemaal op ongeveer 20 cm van de grond. wat een belevenis!

Groetjes hè, Christien.

Erik van den Ham on July 28, 2010

Waarom heb ik nu het gevoel dat je de boel loopt te belazeren? Eerst ZIEN dan geloven. Kom maar (op als je durft) maar ook dat is geen excuus. Ik weet dat je niet bang bent voor spinnen.

Groeten, Erik

Ps. De meel ontvangen..... nu nog pannenkoeken van bakken!

Chris10 © on July 28, 2010

Hahaham die zit! Heb ik je ook eens uit de tent gelokt. They are coming. Ik zit nog steeds met die volle pc, dus moet even plaats maken ;) Russsstig aan.

Wacht nog maar even met die pannenkoeken, anders worden ze zo 'slappig'...

Doeidoei, Christien.

Chris10 © on July 29, 2010

Ha die Erik. Het is gelukt hoor, de liefies staan erop...

Toedeledokie, Christien.

Chris10 © on July 29, 2010

Ik had al een keer een eitje gefotografeerd Erik, en dit is wat er (vergelijkbaar, maar niet hetzelfde ei) uit kwam.

Tjuus, Christien.

Titie © on July 31, 2010

Heb je dat 'eitje' nou al bekeken Erik? Zit maar te snaaien naar dat 'beest' en dan geef ik er hierboven een aantal kado...

Groetjes, Me.

Erik van den Ham on August 4, 2010

Zij houdt meer van Krekeltjes Tonia dus wees maar niet bang.

Wat zeg je me nou, zit jij eitjes te snaaien Titie waren die nog over van de Pasen?

Groetjes, Erik

« Previous12Next »

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

  • Uploaded on July 27, 2010
  • © All Rights Reserved
    by Erik van den Ham

Groups