A templom eredeti, a később ráhordott mészréteg alól előkerült falfestménye

Not selected for Google Earth or Google Maps [?]

Comments (98)

csiszerd on March 26, 2011

Kedves János!

A fizika egyértelműen definiált fogalmakkal dolgozik, az energia is ilyen. Az egyes energia-fajták meghatározása ennél nyilván konkrétabb, kiszámítási mód, így mértékegység is tartozik hozzájuk. A szellemi energiának ilyen definíciójával én még nem találkoztam, de nyilván csak akkor illeszkedhetne a többi energiafajtához (amik közismerten egymásba alakulhatnak), ha ugyanúgy mérhető lenne.

Ha két különböző tudományág ugyanazt a szót használja, még nem biztos, hogy azonos dolgot értenek alatta - erre számos példa van.

Üdv.: Dezső

csiszerd on March 29, 2011

Kedves János!

Örömmel vettem a hírt a gyógyulásodról, add át üdvözletem a Professzor Úrnak!

Nem volt a belinkelt energia definícióval semmilyen sértő szándékom - egyszerű, közérthetőnek tűnő nyelvezete miatt választottam. A középiskolában sem szokásos ettől bonyolultabb általános meghatározást adni.

Üdv.: Dezső

csiszerd on April 2, 2011

Kedves János!

Az általam belinkelt oldalból én csak az energia definíciójára figyeltem, a feladatlapi résszel nem is foglalkoztam, annak megoldását nem is vártam el. Az "Írd a képek mellé melyik tartozik a mozgási és melyik a helyzeti energiához!" megfogalmazás tényleg pongyola, így teljesen jogos a vele szemben alkalmazott ironikus eljárásod!

Üdv.: Dezső

csiszerd on April 3, 2011

Kedves János!

Egy adatfájl az kettes számrendszerbeli számok halmaza, melyek persze átkonvertálhatók tetszőleges számrendszerbe. Fizikai energiatartalmuk annyi, mint a tegnap kihúzott lottószámoké - semmi. A fájlt rögzítő adathordozó atomjainak energiatartalma persze változik az írás-olvasás műveletek folyamán a tároló típusától függően.

A tárolt adatok információtartalmát illetően az információelmélet alkotott fogalmakat és állapított meg törvényeket, összefüggéseket - én ezzel még nem foglalkoztam.

Üdv.: Dezső

csiszerd on April 17, 2011

Nem vagyok én fizikus János, csak fizikatanár (is) voltam.

Nem értettem én félre a kérdésed, a véleményem pedig kizárt, hogy változni fog. A file, akár képi, szöveges, zenei vagy bármilyen információt hordoz - az számhalmaz. Akár informatikus beszél róla, akár egy óvónő. Egy számsokaságnak pedig nincsen semmilyen energiatartalma.

Úgy gondolod, ha a képfájlodnak lenne valamilyen energiája, akkor az a fájl másolásakor az megduplázódik és az eljárást ismételgetve tetszőleges nagyságúra növelhető?

Feltételezem, legutolsó kérdéseddel arra céloznál, hogy egy fotó elkészítése munkavégzéssel, energiabefektetéssel jár, mert fel kell keresni a helyszínt, emelgetni kell a fényképezőgépet, használjuk az akkumulátorban tárolt energiát stb. Exponáláskor pedig a lencse által összegyűjtött fotonok energiát adnak át az érzékelő lapkának. Ez része a képalkotási folyamatnak természetesen, de ettől még a képfájl-nak nem lesz energiája.

Üdv.: Dezső

csiszerd on April 18, 2011

Felesleges dolog János, hogy a digitális képalkotás folyamatát itt kitárgyaljuk. A fotonok energiát adnak át az érzékelő lapkának. Korában is írtam, hogy a fájlok írásakor, olvasásakor az adattárolók atomjainak változik az energiája. De a fájl, mint logikai struktúra, számok halmaza - nem tárol energiát!

Ismételten felhívnám a figyelmedet arra, hogy amennyiben az adatfájlnak energiája lenne, akkor azt másolással korlátlanul szaporíthatnánk, törléssel pedig megsemmisítenénk, ellentmondásba kerülvén az energiamegmaradás törvényével.

Üdv.: Dezső

csiszerd on April 22, 2011

Köszönöm János!

Én is kellemes ünneplést kívánok!

Dezső

csiszerd on May 21, 2011

Kedves János!

Én ilyen ostobaságot nem állítottam, hogy az adattárolóban számjegyeket kéne látni. Elbeszélünk egymás mellett.

"a liliom virágáról készült fotógráfiám képfájlja milyen energiafajtát raktároz?"

Ez volt az eredeti kérdésed - nem az, hogy az adattárolóban miféle energiaváltozás történik, ha oda egy fájlt mentenek. Gondolom azzal te is tisztában vagy, hogy ez a bizonyos energiaváltozás függ az adattároló típusától, már ezért sem lenne értelme ezt a tárolandó fájlhoz rendelni.

Üdv.: Dezső

csiszerd on May 24, 2011

Köszönöm János a figyelmességed!

Üdv.: Dezső

csiszerd on September 18, 2011

Thank you Rudolf!

Greetings, Dezső

ch' caf' on November 15, 2011

So lovely painting! Great artist! I like it! Cheers, Christian

csiszerd on November 15, 2011

Thanks a lot for your kind comment, Christian!

Greetings, Dezső

Ildikó A. on September 22, 2012

Kedves Dezső!

Engem is lenyűgözött ez a festmény. Gratulálok a szép fotóhoz, nagyon tetszik.

Üdv., Ildikó

csiszerd on September 23, 2012

Köszönöm Ildikó a gratulációdat!

Üdv.: Dezső

Mihály Mondovics on September 24, 2012

Rá se rántsál Dezső bátyám,
Janoshazy valószínüleg bolondgombát evett(avagy csattanó maszlagot, oszt még halucinál)!
Üdvözlettel: Misi

csiszerd on September 25, 2012

Maszlagnak ez igen gyenge János - annyira nyilvánvaló az értelmetlensége, hogy akit ez a szöveg megvezet, megérdemli. Halandzsának még elmegy...

Vannak más előzmények is Misi!

Üdv.: Dezső

csiszerd on October 8, 2012

Kedves János!

Én úgy vélem, hogy a Panoramiora regisztrálókat elsősorban a fényképezéshez való viszonyuk motiválta, ezután ki - ki eldönti, részt vesz-e az "erről a fotóról jutott eszembe" típusú eszmecserékben.

Én nem értek a filozófiához, sokat kéne még olvasnom annak érdekében, hogy ezen az állapoton javítsak. De igazából saját korábban űzött foglalkozásom ismeretanyaga is hézagos a fejemben, ha módom van rá inkább ezt fejleszteném.

Ismét elolvasva amit két hete írtál, nem látom okát annak, hogy bármit korrigáljak a válaszomban.

Üdv.: Dezső

csiszerd on October 14, 2012

Látom János, még az életrajzom is érdekel...

Ha én egy esetben állást foglalok egy szöveg maszlag, vagy halandzsa voltáról, abból nem következik, hogy ezt mindenkor meg tudom (vagy meg merem) tenni.

Elismerem, az én filozófiai vénám kezdetleges. Nem is mutatok érdeklődést különösebben a filozófia iránt - az egyetemen legjobban ettől a tudománytól szenvedtem, nem feltétlenül azért, mert a marxizmus elsődlegességét hirdették.

Én lefényképeztem a csarodai templom faliképét, tisztelettel adózva az egykori művész munkásságának. Örülök annak, hogy megmaradt ez a több, mint 800 éves alkotás. A jelentéstartalom kibogozását nem tekintem feladatomnak, vannak akik ehhez sokkal jobban értenek, mint én.

Vannak akik a fényképezést művészi színvonalon csinálják, ehhez tudás, tapasztalat és tehetség szükséges. Én a kedvtelésből fotózók közé sorolnám magamat, a tudományos és művészi színvonalat meg sem közelítve.

Üdv.: Dezső

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on August 27, 2010
 • Attribution-Noncommercial-No Derivative Works
  by csiszerd
  • Camera: Canon PowerShot A610
  • Taken on 2010/08/25 12:57:55
  • Exposure: 0.017s (1/60)
  • Focal Length: 7.30mm
  • F/Stop: f/2.800
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • Flash fired

Groups