*Oorlepelzwam (Auriscalpium vulgare) op dennenappel, bovenkant

Not selected for Google Earth or Google Maps after a second review [?]

Comments (17)

Chris10 © on September 28, 2010

Oorlepelzwam.

Beschrijving: De hoed is niervormig tot bijna rond, licht gewelfd tot bijna vlak. De rand van de hoed is vaak wat gelobt, in jonge staat licht geelbruin tot rozebruin, later donkerder bruin tot uiteindelijk praktisch zwart. De hoed is in eerste instantie viltig tot ruwharig, maar wordt later kaal. De stekels aan de onderkant zijn 2-3 mm lang, spits, roze- tot grijsbruin. De steel is zijdelings aangehecht, alhoewel de aanhechting soms ook bijna centraal is. Grootte: 1-2 cm breed, 2-8 cm hoog, alhoewel de steel nog enkele centimeters langer kan worden als de kegel waarop de paddestoel groeit diep begraven ligt. Hij is harig-viltig, aan de gezwollen basis borstelig, donker- tot zwartbruin.

Habitat: Groeit alleenstaand of in groepen op afgevallen dennenkegels, heel soms ook op sparrenkegels. De kegels zijn vaak begraven, waardoor het lijkt alsof ze op de bodem groeien. Deze paddestoel groeit weliswaar van mei tot november, maar aangezien de vruchtlichamen ook na de groei goed herkenbaar blijven, kunnen ze het gehele jaar gevonden worden.

Trudi on September 28, 2010

Leuk en informatief, Christien. Ik zal er eens op gaan letten als ik door een naaldbos loop.

LIKE

bdeh on September 29, 2010

Hé, net zo'n zwammetje als bij Greetje Christien. Ook een heel mooie macro. Groeten Berend

Teunis Haveman on September 29, 2010

Deze vind ik toch mooie , vanwege het scherpte verloop Dus ook een like Gr Teunis

M.Kranenborg-Torn on September 29, 2010

Waar heb jij die witte achtergrond vandaan gehaald, ze komen er prachtig voor uit. en een mooie compo zo.

Groetjes van Greetje

Chris10 © on September 29, 2010

Ook hier weer erg leuke berichtjes en likes van jullie Greetje, Teunis, Berend en Trudi. Dank jullie wel daarvoor. Super.

Zoals jullie zien, was ik nog niet klaar met dat Oorlepeltje, vandaar ook dat ik nu 2 foto's heb geplaatst. Wie weet, volgt er ooit nog eens één.

Dat scherpteverloop had ik ook gezien en mooi bevonden Teunis. Maar omdat het geheel zo klein was, was het ook heel moeilijk om dat voor elkaar te krijgen. En alles was zo bruin in het bos, dat het bijna geen optie was om er een goede foto van te maken. Dus: heb ik hem opgepakt en tussen 2 vingers geklemd. Daarna fototoestel op één knie en het geheel boven een witte vuilniszak (waar ik op zat, want de grond was nat) gehouden. Dat was het Greetje :-) Daardoor kreeg ik ook schaduw, hier niet zo mooi tot hun recht gekomen) achter de oorlepeltjes.

Zal ik je wat verklappen Berend? Ik had het geheel voor Greetje bewaard en die heeft er daarna thuis een studie van gemaakt. Leuk hé. We zijn er beide helemaal weg van, toch Greetje?

Ik zou het maar eens proberen Trudi, maar dan moet je er echt wel bij op de grond gaan zitten, want anders valt ie totaal niet op. Het is nl. alles bruin wat je ziet. Zit je één keer, dan gaat er een wereld van van alles en noch wat voor je open. Echt een openbaring...

Groetjes, Christien.

Trudi on September 29, 2010

Doe ik, Christien. Maar pas als het weer wat droger wordt!!!

M.Kranenborg-Torn on September 29, 2010

Ze doen het nog steeds erg goed bij mij en elke keer weer genieten. Ze liggen allemaal op een houten krans en voelen zich zo te zien helemaal thuis

Groetjes van Greetje

Erik van den Ham on September 29, 2010

Zie mij zelf hier nog niet mijn oren mee leeglepelen! Prachtig paars zwammetje dat niet eenvoudig te vinden is zo klein en voorzien van schutkleur.

Chris10 © on October 1, 2010

Grijp je kans, zou ik zeggen Trudi, nu het kan. Het seizoen is zo weer voorbij :)

Leuk om te horen Greetje. Misschien houden ze het wel heel lang, want ze krijgen natuurlijk voeding uit die dennenappel. En bovendien heb ik er iets over gelezen. Ze zullen hooguit iets harder en donkerder worden. Ben wel benieuwd en hoor het later graag van je.

Beetje vies om dat te doen hè Erik, maar de vergelijking is wel frappant, vind ik. De onderkant was mooi rose/grijs/paars ja, maar de bovenkant ging meer richting bruin. Het was zo verschrikkelijk klein, dat wil je niet weten. Zal het nog eens aan Greetje vragen of ze het bovenkantje eens op wil meten...

Doei, Christien.

els f on October 1, 2010

nu zie ik het pas..ze groeien uit de dennenappel, helemaal special... zijn ze voor eekhoornoortjes bedoeld?

Chris10 © on October 1, 2010

Ja Elsje. Ze groeien uit een klein dennenappeltje... En als er geen eekhoorntjes meer zijn, dan kan de muizentandarts ze gebruiken om hun gebitjes er mee na te kijken ;)

John de Crom on October 2, 2010

Geweldig mooie macro Christien. Groetjes John.

Jeroen Verburg on October 2, 2010

Gebitjes nakijken? Het zijn toch geen tandspiegelzwammen? Ik denk dat de muizentandarts dit klusje mooi overlaat aan de muizen KNO-arts. (En hiermee eindigt dan een van de vreemdste comments die ik ooit gegeven heb. Volgend weekend maar een glaasje minder...)

Isaie D on October 4, 2010

Knappe macro Christien. Had ik ook nog niet gezien.

Groetjes, Dani

Chris10 © on October 30, 2010

Haha, het zijn inderdaad geen tandspiegelzwammen Jeroen. Wat leuk gevonden! Maar het 'bovenstuk' zwat wel exact hetzelfde aan die lepel gemonteerd. En pas op hè, vanavond niet jezelf weer te buiten gaan aan 'al' die glaasjes ;)

Ook jullie heel hartelijk dank voor de leuke berichtjes David, Dani en John. Wat dachten jullie van mij, ik had ze ook nog nooit gezien. En ze zijn zo ontzettend klein!!! De lengte van de steel (van die rechter) was iets meer dan twee cm en dan kan je wel uitrekenen hoe groot het lepeltje was... Waarschijnlijk heeft deze te weinig 'voeding' gekregen, zodat ie een beetje klein zijn gebleven.

Groetjes, Christien.

Marjan Kustera on November 19, 2012

EXCELLENT SHOT!Kuki,YSL

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on September 28, 2010
 • © All Rights Reserved
  by Chris10 ©
  • Camera: SONY DSC-HX1
  • Taken on 2010/09/22 11:01:36
  • Exposure: 0.001s (1/800)
  • Focal Length: 13.10mm
  • F/Stop: f/4.000
  • ISO Speed: ISO125
  • Exposure Bias: -0.30 EV
  • No flash

Groups