Lillesand Kirke

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (1)

Stig Berge on February 23, 2011

Lillesand kirke ligger høyreist og flott over byen. Langkirke i tre. Bygd i 1889. Tegnet av arkitekt Henrik Thrap-Meyer. Sitter man koselig og trangt kan den huse omkring 700 personer.

Historie

Folketallet i Vestre-Moland prestegjeld vokste raskt utover på 1800-tallet og Vestre- Moland kirke ble snart for liten. Loven av 1851 sa at kirken skulle ha sitteplass til 3/10 av soknets innbyggere. I 1855 bodde det 1919 personer i Vestre Moland og 734 i Lillesand. Det betydde at det burde være ei kirke som rommet ca. 800 personer. På denne tiden var det store diskusjoner om en skulle rive Vestre Moland kirke og bygge ny, eller å utvide den kirka.

I Lillesand vokste handels-, håndverks- og rederstanden mye i denne tiden, og de ville også ha innflytelse. De likte dessuten svært dårlig å bli presset opp på galleriet i Vestre-Moland kirke, for de beste og mest fornemme plassene var stort sett bøndenes faste plasser.

Et annet forhold var at flere av sørlandsbyene fikk egne kirker, og da kunne ikke Lillesand være dårligere. Det ble litt prestisje i å ha ei flott kirke.

Den kirken som ble bygget hadde plass til 800. Kirken er bygget i gotisk stil, og den skulle ruve og ikke stå tilbake for kirkene i noen av de andre sørlandsbyene. Ved innvielsen av kirka 25.sept.1889 ble Lillesand et eget kirkesogn.

I begynnelsen av 1970 viste det seg at husbukken hadde herjet i både tårn og takkonstruksjoner. Det ble hogd bort skadet treverk og sprøytet mot udyrene, men uten særlig resultat. Det ble dessuten oppdaget skjevheter i kirken, noe som de var klar over da den ble bygget. Folk var nå redd for at taket skulle rase sammen. Debatten gikk på om en skulle rive kirken og bygge en moderne arbeidskirke. Resultatet ble at kirken skulle repareres.

Under reparasjonsarbeidet ble kirken holdt stengt. Men palmesøndag 1979 ble kirken åpnet igjen etter 11 måneders restaurering og oppussing.

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on October 11, 2010
 • © All Rights Reserved
  by Stig Berge
  • Camera: NIKON CORPORATION NIKON D90
  • Exposure: 0.003s (1/320)
  • Focal Length: 18.00mm
  • F/Stop: f/3.482
  • ISO Speed: ISO200
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups