Velebit, prijevoj Kubus

Selected for Google Maps and Google Earth

donation DOGE: D5cC5BQFVhASCRh9YpBd8NsQE33uVc3tgd LTC: LgACD5k65yQ3xfLjVxVLP92LwKhqM3TK2o and BTC: 11phDMwBxxSoyDEmPrzcN2N64RtfMq9Hv

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (7)

ALLWO - I LIKE PANOR… on September 16, 2011
 • LIKLE 1 - Herzlichen Glückwunsch zu Deinem wundervollen Foto - Ich bin beeindruckt - Beste Grüße von Wolfgang aus Deutschland -
Kenan SATIR on November 10, 2011

Dear friend, welcome to group of Stairs & Steps!

Damir Alter on November 10, 2011

thanks! teşekkür ederim

Damir Alter on December 12, 2011

Arhitekt ovog zdanja je Josip Kajetan Knežić, rodio se u Petrinji 15. veljače 1786. godine kao sin Katarine rođene Nesić i Josipa Knežića, krajiškog učitelja. Osim Josipa Kajetana imali su još sina Ivana i kćerku Katarinu. Rod Knežića potječe iz Bosne od kuda su se njegovi pređi doselili u Petrinju i nastanili na tkz. Kaniži.

Kao neobično nadaren mladić nakon osnovne škole u rodnoj Petrinji, Josip Kajetan je 1801. godine , navršivši jedva petnaestu godinu života, postavljen za pomoćnog učitelja na tzv. geometrijskoj školi svog rodnog mjesta, gdje je u nastavnom radu kratko vrijeme pomagao svome ocu, krenuvši brzo zatim u Beč. Događaji Napoleonovih ratova doskora su i Knežića odnijeli daleko po Evropi. Godine 1805. postade poručnikom, a 1809, bataljonskim pobočnikom u raznim operacijama u Poljskoj. U jurišu na tvrđavu Torun bio je teže ranjen. Knežić se na svim položajima isticao bistrinom uma, brzim shvaćanjem novih situacija kao i drugim vojnim vrlinama, naročito preko dobrog poznavanja francuskog i talijanskog jezika, pa je u Turinu unaprijeđen u čin kapetana. U Turinu je Knežić služio sve do sloma Napoleona god. 1814, kada je povratkom tzv. ilirskih provincija materi zemlji kao kapetan ponovno uzet u slunjsku graničarsku regimentu br. 4, te od cara Franje I. pohvaljen za odlično vršenje svoje dužnosti. Radi odličnog znanja iskazanog na području matematike, geometrije i građevinarstva bude Knežić godine 1815. na traženje tadašnjeg upravitelja Dalmacije podmaršala baruna Franje Tomašića, kao vojni inženjer premješten Zemaljskom građevinskom ravnateljstvu za Dalmaciju u Zadru gdje je imao sreću da bude dodijeljen zaslužnom i sposobnorn građevinskom ravnatelju inženjeru Hatzingeru.Taj je premještaj značio prekretnicu u Knežićevu životu i bio presudan za njegov cijeli daljnji rad na području gradnje najtežih planinskih cesta u hrvatskom kršu. Prema vlasittim osnovama i pod osobnim nadzorom izvršio je regulaciju Krke i Čikole, te istovremeno izradio tehnički elaborat o isušenju i melioraciji močvara rijeke Cetine; do ostvarenja tog zadatka nije došlo jer su Knežića zaokupile cestogradnje. Jedina komunikacija Dalmacije s Likom i ostalom Hrvatskom bila je u to vrijeme tzv. DALMATINSKA CESTA, građena po nalogu Josipa II u godinama 1787-1789, koja je išla od Zadra preko Knina, Zrmanje, Gračaca, Gospića, Otočca do Žute Lokve, gdje se priključila na Struppijevu staru Jozefinsku cestu, dovršenu desetak godina ranije Godine 1819. odlučeno je da se gradi kraći i bolji spoj Dalmacije s Likom modernom cestom od Zadra preko Obrovca, Praga i Malog Halana do Sv. Roka, odnosno Ličkog Cerja. Godine 1820. počeli su građevni radovi na potezu od Zadra preko Dolnjeg Zemunika, Smilčića, uz Karinsko more i preko Juričina do Obrovca u približnoj duljini od 51 km, pa je na toj gradnji započela Knežićeva toliko uspješna djelatnost na području gradnje planinskih cesta. Tadašnji ga je hrvatski ban general Franjo Vlašić pozvao da preuzme upravu gradnje nove Jozefinske ceste od Karlovca do Senja jer pošto stara Struppijeva Jozefinska cesta, zbog nepovoljne trase, nije više zadovoljavala potrebama prometa. Povjereni mu zadatak izvršio je Knežić odličnim uspjehom, sagradivši novu cestu od Karlovca do Senja dužine 114 km s elementima, koji su odgovarali Lujzinoj odnosno Velebitskoj cesti.

Stare postojeće ceste Karolinska (1750-1754) i Terezijanska (1782-1786 koje su bile veoma strme i nepovoljno položene, nisu više odgovarale svrsi, pa je Karlobagu trebalo dati novi cestovni spoj sa zaleđem. Obilazak terena i prethodne studije započeo je Knežić god. 1841. zajedno s natporučnikom ličke regimente Simeonom Kekićem (1807-1863), svojim učenikom i kasnijim nasljednikom na gradnji ove tzv. KARLOBAŠKE CESTE. Dionicu ceste od Gospića do Baških Oštarija u duljini od 20 km gradio je Kekić pod Knežićevom upravom 1844-1846, a dionicu od Baških Oštarija do Karlobaga u duljini od 21 km izveo je Kekić sam od 1846-1851 majstorskom vještinom. Generalnu trasu cijele ceste odredio je Knežić, a njeno dovršenje nije doživio jer je tri godine ranije umro. Glavna kulminacija Knežić-Kekićeve ceste nalazi se na Velikom vrhu (Baranov prokop, 955 m n. m.), a sekundarna na Starim vratima (Kubus, Ura, 927 m n. m.). Značajni odsjeci ceste su uspon od Brušana na Veliki vrh i silazak dugim serpentinama i razvojem trase od Starih vrata do Karlobaga kroz pusti kameni krš, s mnogim značajnim objektima; potpornim zidovima, odvodnjom itd.

Svoje posljednje godine života proveo je Knežić u Senju, zaokupljen važnim građevinskim poslovima. Godine 1845. rekonstruirao je stari vodovod grada Senja kao i Zettelovu česmu na tadašnjoj Cilnici, a istovremeno radio na pregradnji senjske luke i pristaništa, pošto staro stanje nije više odgovaralo pojačanom trgovačkom prometu, koji je novom cestom počeo sve više pritjecati u Senj.

Izmučen i premoren tridesetgodišnjim naporima i radom u najtežim terenskim i klimatskim prilikama Velebita i Like umre Knežić u Senju 15. rujna 1848. g., na veliku žalost svojih brojnih poštovalaca. Njegovi su ostaci bili pokopani u stancu kamenu iza crkve Sv. Mihovila, koju je grobnicu sam pripremio, da tako nađe vječno počivalište uz jedno od svojih najvećih djela.

Irina-Pushkareva on February 29, 2012

Инетересная фотография - лестница в небо!

Diane - No Views on July 8, 2013

Spectacular shot! LIKE.

Damir Alter on March 30, 2014

This is mistical place. 1. there is 33 stairs to top 2. top annular base suggests templars circle as round table, templar sanctum is always circle 3. cube in circle in chirstian mean god word in earth 4. cube is on four globe as four elements 5. stairs are equal, but in perspective look as tringle 6. stairs triangle (life way) become narrower and terminate as cube - godlike eye 7. surfaces of cube are turned to West-E-N-S 8. place where cube was installed divided west and east Europe 9. cube is sarcophagus or holy grail 10. pages of cube constitute cross

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on August 27, 2007
 • © All Rights Reserved
  by Damir Alter
  • Camera: Canon PowerShot G7
  • Taken on 2007/07/05 19:21:56
  • Exposure: 0.006s (1/160)
  • Focal Length: 7.40mm
  • F/Stop: f/4.000
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups