Szent Anna kápolna és a kereszt a Szent Anna-tónál ..........Shadow of the Cross.....................Weöres Sándor: Kereszt-árnykép... 2011.szeptemberi DNV -n 8-dik helyezés 34 szavazattal

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (152)

vterezia on February 14, 2011

Weöres Sándor: Kereszt-árnykép

A kereszt felső ága égre mutat, nagy örömhírt tudat: ,,itt van a te utad"

a kereszt két karja a légbe szétszalad, rajta sovány kezek tört vért virágzanak: ,,vigyázz: őr a lélek, de a test megszakad, kétfelé visz ösvény s te szabad vagy, szabad"

a keresztnek alsó ága földre mutat: ,,vesződj: itt áss kutat, lásd benne arcodat".

tengelic on February 19, 2011

GYönyörű! Nem szeretem az egyszavas jellemzéseket,de most "Szó eláll, lélegzet bennragad"

vterezia on February 19, 2011

olyan szerencsés voltam ,hogy hamar érkeztem a helyszínre , mert egy félóra múlva a turisták összetaposták a havat , örvendek ,hogy tetszik :))

tengelic on February 19, 2011

Akkor a mondás,miszerint: ki korán kel.... a fotósokra hatványozottan igaz :) Csak ne szeretnék oly sokáig aludni. Ez az én egyik nagy bűnöm,a másik a falánkság :)

vterezia on February 19, 2011

nekem sem sikerült igazán napfelkeltét fotóznom...

Paul13 on March 2, 2011

Frumoasa poza,,,

vterezia on May 13, 2011

A tó keletkezéséről szóló legenda röviden:

Valamikor réges-régen *a mai Szent Anna-tó *helyén egy magas hegy volt, melynek a tetején vár állott. Vele átellenben, egy órányira, a Bálványos-hegyén is egy hatalmas vár volt (ennek romjai ma is láthatók). Két testvér lakott a két várban, mindkettő kevély, gőgös, irigy volt, egymást sem szerették.

Egyszer a bálványosi várba egy gyönyörű, arannyal, ezüsttel, gyémánttal kidíszített hintóval, melyet hat szilaj paripa húzott, egy nagy úr érkezett. A házigazdának erősen megtetszett a hintó és a lovak, s kérte a vendéget, hogy adja el neki. Cserébe hét falut ígért, azonban a vendég úr hallani sem akart róla, s bármennyire is unszolta, hajthatatlan maradt. Mikor ezt látta a vár ura, cselhez folyamodott. Nagy mulatságot rendezett, ahol kockázással elnyerte a hintót. Másnap első dolga volt, hogy meglátogassa a testvérét. A testvére nagyon megirigyelte a hintót, és fogadtak hogy egy napon belül különb hintót fog szerezni, nem is hat, hanem tizenkét lóval.

Egész nap tűnődött az öcs, hogy honnét szerezzen különb tizenkét lovat. Hiába törte a fejét, semmit nem tudott kitalálni. Hanem egyszer csak mi jutott eszébe? A várba parancsolta a környék legszebb leányait. Egy fél nap se telt bele, és több száz lány gyűlt össze, a legszebb közülük egy Anna nevű volt. Ezt választotta először a vár ura, majd még tizenegyet, és a hintója elébe fogatta őket. A lányok azonban meg se bírták mozdítani a hintót. Az úr szörnyű haragra gerjedt, és ostorával rávágott Annára, aki legelől állt. Patyolatfehér húsából kiserkedt a vér, s jajszava felhangzott a magas egekig. Az úr másodszor is rávágott, ekkor Anna megátkozta, hogy süllyedjen a föld alá. S abban a pillanatban az ég elfeketedett, és szörnyű mennydörgés között a vár összeomlott. A romok egyre lejjebb süllyedtek, mígnem az egész víz alá került, és egy tó alakult ki.

A tó vizén tizenkét hattyú úszott, majd kijöttek a partra, megrázták magukat és visszaváltoztak leányokká. Mind hazasiettek a falujukba, Anna kivételével, aki kápolnát épített a tó partján, s ebben a kápolnában töltötte életének hátralevő részét csendes imádkozással. És jöttek az emberek mindenfelől a kis kápolnához együtt imádkozni a szent életű leánnyal, halála után pedig elnevezték róla a tavat Szent Anna tavának.

juncujuncu on May 13, 2011

Frumoasa legenda...like

vterezia on May 13, 2011

MERSI juncujuncu:)

nicktaylor on September 1, 2011

Nagyon szép fotó, tetszik, örülök, hogy rátaláltam. Üdv.: Miklós

somfotn on September 2, 2011

Kedves Terike!

Köszönöm, hogy benevezted ezt a fotódat a 2011. szeptemberi DNV versenyre! Képed tartalmazza a megkívánt jellegzetességeket, számozást, címzést, a felvétel készítésének helyét, szóval versenyre kész! Kérlek, vegyél majd részt a szavazásban is szeptember 11-én 00:00 órától!

Sok sikert!

Üdv, Pali

(Amúgy gratulálok az FV-s sikereidhez.)

Judit Losonciné Zana on September 15, 2011

Kedves Terikém nagyon jó a fotód, tetszik.

Én már korábban is megdicsértem.

Sikeres versenyt kívánok.

Sajnáltam, hogy nem találkoztunk Tatán.

Szeretettel, és üdvözlettel, Judit

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on November 11, 2010
 • © All Rights Reserved
  by vterezia
  • Camera: EASTMAN KODAK COMPANY KODAK EASYSHARE C613 ZOOM DIGITAL CAMERA
  • Exposure: 0.001s
  • Focal Length: 6.00mm
  • F/Stop: f/2.695
  • ISO Speed: ISO80
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups