Szent Anna kápolna és a kereszt a Szent Anna-tónál ..........Shadow of the Cross.....................Weöres Sándor: Kereszt-árnykép... 2011.szeptemberi DNV -n 8-dik helyezés 34 szavazattal

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (151)

vterezia on February 19, 2011

olyan szerencsés voltam ,hogy hamar érkeztem a helyszínre , mert egy félóra múlva a turisták összetaposták a havat , örvendek ,hogy tetszik :))

tengelic on February 19, 2011

Akkor a mondás,miszerint: ki korán kel.... a fotósokra hatványozottan igaz :) Csak ne szeretnék oly sokáig aludni. Ez az én egyik nagy bűnöm,a másik a falánkság :)

vterezia on February 19, 2011

nekem sem sikerült igazán napfelkeltét fotóznom...

Paul13 on March 2, 2011

Frumoasa poza,,,

vterezia on May 13, 2011

A tó keletkezéséről szóló legenda röviden:

Valamikor réges-régen *a mai Szent Anna-tó *helyén egy magas hegy volt, melynek a tetején vár állott. Vele átellenben, egy órányira, a Bálványos-hegyén is egy hatalmas vár volt (ennek romjai ma is láthatók). Két testvér lakott a két várban, mindkettő kevély, gőgös, irigy volt, egymást sem szerették.

Egyszer a bálványosi várba egy gyönyörű, arannyal, ezüsttel, gyémánttal kidíszített hintóval, melyet hat szilaj paripa húzott, egy nagy úr érkezett. A házigazdának erősen megtetszett a hintó és a lovak, s kérte a vendéget, hogy adja el neki. Cserébe hét falut ígért, azonban a vendég úr hallani sem akart róla, s bármennyire is unszolta, hajthatatlan maradt. Mikor ezt látta a vár ura, cselhez folyamodott. Nagy mulatságot rendezett, ahol kockázással elnyerte a hintót. Másnap első dolga volt, hogy meglátogassa a testvérét. A testvére nagyon megirigyelte a hintót, és fogadtak hogy egy napon belül különb hintót fog szerezni, nem is hat, hanem tizenkét lóval.

Egész nap tűnődött az öcs, hogy honnét szerezzen különb tizenkét lovat. Hiába törte a fejét, semmit nem tudott kitalálni. Hanem egyszer csak mi jutott eszébe? A várba parancsolta a környék legszebb leányait. Egy fél nap se telt bele, és több száz lány gyűlt össze, a legszebb közülük egy Anna nevű volt. Ezt választotta először a vár ura, majd még tizenegyet, és a hintója elébe fogatta őket. A lányok azonban meg se bírták mozdítani a hintót. Az úr szörnyű haragra gerjedt, és ostorával rávágott Annára, aki legelől állt. Patyolatfehér húsából kiserkedt a vér, s jajszava felhangzott a magas egekig. Az úr másodszor is rávágott, ekkor Anna megátkozta, hogy süllyedjen a föld alá. S abban a pillanatban az ég elfeketedett, és szörnyű mennydörgés között a vár összeomlott. A romok egyre lejjebb süllyedtek, mígnem az egész víz alá került, és egy tó alakult ki.

A tó vizén tizenkét hattyú úszott, majd kijöttek a partra, megrázták magukat és visszaváltoztak leányokká. Mind hazasiettek a falujukba, Anna kivételével, aki kápolnát épített a tó partján, s ebben a kápolnában töltötte életének hátralevő részét csendes imádkozással. És jöttek az emberek mindenfelől a kis kápolnához együtt imádkozni a szent életű leánnyal, halála után pedig elnevezték róla a tavat Szent Anna tavának.

juncujuncu on May 13, 2011

Frumoasa legenda...like

vterezia on May 13, 2011

MERSI juncujuncu:)

nicktaylor on September 1, 2011

Nagyon szép fotó, tetszik, örülök, hogy rátaláltam. Üdv.: Miklós

somfotn on September 2, 2011

Kedves Terike!

Köszönöm, hogy benevezted ezt a fotódat a 2011. szeptemberi DNV versenyre! Képed tartalmazza a megkívánt jellegzetességeket, számozást, címzést, a felvétel készítésének helyét, szóval versenyre kész! Kérlek, vegyél majd részt a szavazásban is szeptember 11-én 00:00 órától!

Sok sikert!

Üdv, Pali

(Amúgy gratulálok az FV-s sikereidhez.)

Judit Losonciné Zana on September 15, 2011

Kedves Terikém nagyon jó a fotód, tetszik.

Én már korábban is megdicsértem.

Sikeres versenyt kívánok.

Sajnáltam, hogy nem találkoztunk Tatán.

Szeretettel, és üdvözlettel, Judit

►gu®iga56◄ on November 5, 2014

Terike, nagyon szép az e havi DNV-re való kép!

L

Üdv.Laci

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on November 11, 2010
 • © All Rights Reserved
  by vterezia
  • Camera: EASTMAN KODAK COMPANY KODAK EASYSHARE C613 ZOOM DIGITAL CAMERA
  • Exposure: 0.001s
  • Focal Length: 6.00mm
  • F/Stop: f/2.695
  • ISO Speed: ISO80
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups