Former railroadtrack Halve zolenlijntje, De Moerputten, The Netherlands

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (4)

Wim Janssen on May 11, 2011

Halve zolenlijntje 1890-1972

De schoenenindustrie in de Langstraat was rond 1830 zeer welvarend. Men had behoefte aan een sneller vervoer dan die met paard en wagen, de trein. In tijden van hoogwater op de Maas werd de Beerse Overlaat in werking gesteld en kwam het gebied onder water te staan. Het waterpeil kon tot 3 tot 9 meter stijgen. Omdat het water ongestoord door moest kunnen stromen is de 600 meter lange brug gebouwd.

De bouw, die startte in het najaar van 1881, was zwaar door overstromingen en stakingen door muggenplagen. Pas eind 1890 reden er dagelijks treinen tussen 's-Hertogenbosch en Lage Zwaluwe (Geertruidenberg). De pijlers waren berekend op een dubbel spoor, wegens geldgebrek en instorten van de schoenenindustrie, is het bij een half spoor gebleven, vandaar de naam het halve zolenlijntje.

De brug is behoed voor de slopershamer door acties van de Federatie van Langstraatspoorbruggen en in 1997 werd Staatsbosbeheer eigenaar van de Moerputtenbrug. De brug was inmiddels toegevoegd aan de Rijksmonumentenlijst.

Door loodmenie in de afbladerende verf ontstond er verontreiniging in het water. Met behulp van Europese subsidies en andere fondsen werd de brug weer in de oorspronkelijke okergele kleur geverfd. Hierdoor werd het ook mogelijk gemaakt om de brug in te richten voor wandelaars. Vanaf de brug hebben die een fraai uitzicht over het bijzondere natuurgebied.

Gabriel Avramovici on May 11, 2011

Beautiful landscape!

Greetings,Gabi

Erik van den Ham on May 13, 2011

Mooi verhaal Wim echt een lijntje voor mij als 'ontspoord' figuur. Altijd leuk om kennis te nemen van zo'n stukje historie.

Groeten, Erik

Wim Janssen on May 18, 2011

Thank you very much Gabi.

This was once a railroadtrack. For people and materials who made shoes. But that industry is long gone now. All that remains is the straight line in de landscape on a sandwall, surrounded by swamps.

Cheers, Wim

Leuk dat je het even hebt gelezen Erik. Heb je ook eens wat bij mijn foto's geleerd. Dat jij ontspoord bent vind ik nogal meevallen. Vroeger liep hier in Helmond ook een tram op spoor naar s' Hertogenbosch. Een straat als de 'Trambrugweg' herinnerd nog aan deze tijd. Waarom ze dat ooit hebben afgebroken is voor mij een raadsel. Maar goed dat er van dit lijntje nog wat tastbaars is overgebleven toch.

Groeten, Wim

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on May 11, 2011
 • © All Rights Reserved
  by Wim Janssen
  • Camera: Canon EOS 40D
  • Taken on 2011/05/08 13:40:04
  • Exposure: 0.008s (1/125)
  • Focal Length: 20.00mm
  • F/Stop: f/7.100
  • ISO Speed: ISO200
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups