Panoramio is closing. Learn how to back up your data.

Останки от манастира Св. Богородица или от крепост? / Remains of monastery St. Holly Mary or fortress?

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (9)

Ивайло Стоянов on May 28, 2011

Tова старобългарско книжовно средище от IХ-Х век бе представено още през 1983 г. в сп. "Куриер ЮНЕСКО" в специален брой, посветен на езиците по света. Какво привлича автора на известния роман "Името на розата" в Равна? Става дума за манастира "Св. Богородица", открит през 1978 г. край гара Равна, между Провадия и Варна. Той обхваща площ от около 8 дка. Разкрити са църква, скрипторий, жилищни сгради, баня. Каменен надпис датира освещаването на църквата - 889 година. Манастирът е опожарен през втората половина на ХI век при нашествието на печенезите. Археологът Казимир Попконстантинов изследва в продължение на години изображенията върху стените на манастира. Досега са открити около 200 каменни надписа и 600 рисунки върху камък. С острие върху варовика са изписани шест вида надписи - рунически знаци, надписи на гръцки език; с латински букви на гръцки език; глаголически; кирилски двуезични - на гръцки и старобългарски език. Сред рисунките има много изображения на конници, езически жреци (шамани), символи "кон" и "кръст". Изобразени са християнски светци, например Св. Василий и Св. Алексий. Представена е сцената на Възнесението. Има също образи на различни животни - елен, козел, вълк и заек. Върху варовиковите отломъци личат заставки, познати от украсата на най-ранните старобългарски ръкописи. Прави впечатление, че буквите от надписите имат същата големина и начертания, каквито имат и върху пергамента. Всичко това дава основание изданието на ЮНЕСКО (отпечатвано на 30-ина езика плюс пет за слепи хора по системата на Брайл) да нарече манастира край Равна "каменна библиотека от Х век", "първата българска езикова лаборатория".

Georgi Todorov on May 28, 2011

Хубаво инфо.LIKE

Stefan 100yanov on May 29, 2011

Браво!!!! Свалям ти шапка, Иво! Страхотно инфо! Like 2**!

Ивайло Стоянов on May 29, 2011

Благодаря, Георги! Стефане - не виждам даимаш шапка, та да я сваляш :) Според мен манастира е бил долу в ниското и позиционирането му в уикимапия не е точно. Изхождам от снимката към тази статия, сравнена с руините намиращи се долу до Провадийска река и под Пробития камък. Там е имало и разкопки. Умберто Еко е написал книгата си "В името на розата" , вдъхновен от историята на този манастир.

Nikolay Stoykov (Nik… on May 30, 2011

Прав си Иво, долу е бил! а това по скоро са останки от тракийско светилище! Х

Iv Rougnof on June 8, 2011

Това дето го пишете е велико, не, ами величествено! И през ум не би ми минало, че тези руини имат нещо общо с розата на У. Еко!

Ивайло Стоянов on June 9, 2011

Радвам се, че научи нещо ново, Иво. Умберто Еко се е вдъхновил именно от манастира долу в ниското. Мястото е много живописно, невероятно е наистина. Скали и древна обсерватория,тясна долина с река, а край реката тучна зеленина с гора и древен манастир!

pepopepo_bg on June 13, 2011

Браво.Невероятно.

Ивайло Стоянов on June 14, 2011

Благодаря, Пепо!

Sign in to comment.

Photo details

 • Uploaded on May 28, 2011
 • © All Rights Reserved
  by Ивайло Стоянов
  • Camera: Panasonic DMC-FZ5
  • Taken on 2011/05/23 14:53:27
  • Exposure: 0.010s (1/100)
  • Focal Length: 6.00mm
  • F/Stop: f/3.600
  • ISO Speed: ISO80
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups