Western Jackdaw , Eurasian Jackdaw, Choucas des tours, Dohle, Allike, Taccola,Галка, Grajilla Común, kavka, Gralha-de-nuca-cinzenta, Hakk, Kawka, Kauw (Coloeus monedula, Corvus monedula)

Not selected for Google Earth or Google Maps [?]

Comments (9)

Erik van den Ham on May 31, 2011

Western Jackdaw , Eurasian Jackdaw, Choucas des tours, Dohle, Allike, Taccola,Галка, Grajilla Común, kavka, Gralha-de-nuca-cinzenta, Hakk, Kawka, Kauw (Coloeus monedula, Corvus monedula)

Verspreidingsgebied

De kauw (Corvus monedula, ook Coloeus monedula) behoort tot de kraaiachtigen en is een van de kleinste leden van deze familie (34-39 cm lang).

Kenmerken

Kenmerkend zijn de grijze kleur van de zijhals en het achterhoofd en de lichtgroen-grijze oogring. Vrijwel volledig zwarte exemplaren komen overigens ook voor. Kauwen komen meestal in groepen of paren voor en foerageren vaak gezamenlijk in weilanden en wegbermen, ook binnen de bebouwde kom. De paarband blijft ook binnen een grotere groep waarneembaar. De roep is een tsjak-tsjak-achtig geluid.

Voedsel

Kauwen eten ongewervelde dieren zoals insecten en ook zaden, granen en in de stad broodkruimels en etensafval. Ook lusten ze voedsel als kattenbrokken. Kauwen zijn opportunisten die ook in de omgeving van de mens vrij makkelijk voedsel vinden.

Gedrag

Kauwen zijn intelligente vogels die vroeger als huisdier werden gehouden. Vooral als ze als jong al met de mens in contact komen, kunnen ze erg tam worden. Het is tegenwoordig echter wettelijk niet meer toegestaan om kauwen te houden. Het houden van kauwen is overigens ook geen sinecure. Het zijn zeer energieke vogels en in een kooitje kwijnen ze weg. Als ze ouder worden gaan ze vaak een soort paarbinding aan met hun verzorger en zien de rest van het gezin niet meer staan. Ze kunnen zelfs jaloers en agressief reageren op andere mensen.

Voortplanting

In Nederland nestelen ze meestal in groepen in bomen, elders ook wel op rotswanden en in schoorstenen. De 4-5 eieren worden 16-17 dagen bebroed en de jongen vliegen na ongeveer 30-35 dagen uit.

Verspreiding

Kauwen hebben een zeer ruim verspreidingsgebied. Ze komen voor in vrijwel het gehele palearctische gebied.

Taxonomie

De kauw wordt meestal gerekend tot het geslacht Corvus. Sinds 1903 zijn er auteurs die de twee kauwensoorten in een apart genus Coloeus zetten. Modern moleculair genetisch onderzoek lijkt deze aparte positie te bevestigen. Daarom staan de kauwen in de IOC-lijst onder het geslacht Coloeus. Deze indeling vindt echter weinig navolging. Op de meest checklists staat de kauw nog als Corvus monedula

someGuyinmasset on May 31, 2011

That's a funny looking crow you got there. Good shot of him.

Erik van den Ham on May 31, 2011

This was our table guest at dinner @ the Savill Garden. He came very close to inspect our food.

bdeh on May 31, 2011

Erg mooie en scherpe close-up Erik. Wij hebben teveel Kauwen in de buurt. De gemeente huurt zo nu en dan iemand in om ze te verjagen door geluid van roofvogels en/of van een in nood verkerende Kauw af te spelen. Het helpt niet veel ;-)) Groeten Berend

Kaleb Larsen on May 31, 2011
       ---exellent - nice - like---
Jack Tol on May 31, 2011

Effe helemaal in het groot ervan genoten. Wat een prachtig gedetailleerd portret is het geworden en ook weer mooi in beeld gepositioneerd. Ik heb er eerlijk gezegd ook nooit zo op gelet, maar die kauwen hebben wel mooie blauwe oogjes.

Groeten, Jack

Nadia Kushnir on May 31, 2011

!!!!!!!!!!!!!!!

© wfmw on June 2, 2011

Ol' blue eye ;)

Vr. gr. Willy

Suzi in Oregon on June 3, 2011

Paul Newman eyes - what a beauty, Erik - we have lots of crows here - not nearly so attractive or friendly, though I like them a lot-most of the time. I always call them Jake. I've tried many times to get a close up but they're not having any of it! Especially right now-they are nesting. Very beautiful image (O:

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

  • Uploaded on May 31, 2011
  • © All Rights Reserved
    by Erik van den Ham

Groups