*Vuurtoren 'Noordertoren' op Schiermonnikoog

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (14)

Chris10 © on July 31, 2011

De Noordertoren werd in 1854, tegelijk met de Zuidertoren op het Nederlandse Waddeneiland Schiermonnikoog gebouwd. Omdat men vroeger niet beschikte over lichtkarakters plaatste men soms twee torens of vuren, zodat de zeeman wist waar hij was. Bovendien konden twee vuren of torens een lijn vormen, zodat schepen langs gevaarlijke ondiepten geleid konden worden.


Oriënteren: Aanvankelijk moesten schippers zich tijdens hun vaart oriënteren aan de hand van bijzondere kustvormen en bijvoorbeeld kerktorens. Daarna verschenen de zogeheten ‘merken’ of ‘kapen’. Dat waren in eerste instantie houten bouwwerken (later ook van steen en gietijzer) van soms 20 meter hoog die langs de kust werden opgericht om bijzondere plaatsen aan te geven.

Kapen op Schiermonnikoog: De eerste keer dat in de geschiedschrijving over een kaap wordt gesproken is in de 14e eeuw. In 1731 wordt een begin gemaakt met het plaatsen van ongeveer 20 kapen/bakens bij Schiermonnikoog. Door aan de kust twee van dergelijke bouwwerken te plaatsen – één bij de kust en de tweede meer landinwaarts – kon de schipper zich nog beter oriënteren. Zag men vanuit zee de beide kapen in één lijn – de zogeheten geleidelijn – dan was dat een aanwijzing hoe verder te varen. Op meerdere plaatsen langs de kust stonden kapen die een geleidelijn vormden. Zo ook op Schiermonnikoog; in 1766 wordt begonnen met de bouw van een nieuwe grote kaap en een kleinere kaap.

Het stoken van vuren als oriëntatiepunt gebeurde nog maar mondjesmaat.

Olielamp: Met de uitvinding van olielampen met een circulair opgestelde pit rond 1780 door de Fransman Argand nam de bouw van echte vuurtorens een grote vlucht. Een andere Fransman, Fresnel, bouwde een lenzenstelsel met prisma’s, waarbij het uitgestraalde licht van een olielamp onder vrijwel elke hoek werd opgevangen en uitgestraald. Door vervolgens dit lenzen- en prismastelsel te laten draaien ontstonden ronddraaiende lichtbundels rond een stilstaande olielamp. Zo kende men in Nederland rond 1830 zowel ‘draailichten’ als ‘stilstaande lichten’.

Koninklijk besluit: In 1853 tekent Koning Willem III een besluit tot de bouw van twee vuurtorens op het eiland en wordt begonnen met de bouw van twee identieke torens met elk een dubbele lichtwachterstoren.

In 1854 worden op beide torens de lantaarns en lichttoestellen geplaatst. Per toren zouden de olielampen ongeveer 831 liter olie per jaar gaan gebruiken. Op 1 september 1854 konden de lichten voor het eerst worden ontstoken. De lichtwachters die bij de torens wonen hebben tot taak te zorgen voor het brandend houden van de lichten.

Kustwacht en Stormwaarschuwingsdienst: Op 1 april 1886 worden de vuurtorens in Nederland uitkijkposten en is de Kustwacht een feit. De lichtwachters worden dan ook kustwachters. In 1895 wordt op Schiermonnikoog ook de stormwaarschuwingsdienst ingesteld, een nieuwe taak dus voor de ‘lichtwachters’ naast de kustwachttaken.

Noordertoren wordt 'de' vuurtoren: In 1909 wordt het licht van de Zuidertoren (de toren nabij het huidige Bezoekerscentrum) definitief gedoofd en wordt de Noordertoren ‘de’ vuurtoren op Schiermonnikoog.

In 1911 verdwijnen de olielamp en het oorspronkelijke lenzenstelsel uit de Noordertoren. Ervoor in de plaats komt een nieuw ronddraaiend lenzenstelsel die vier lichtbundels kan uitstralen. Deze optiek is er thans nog steeds! Voor het ronddraaien van de optiek zorgt ene groot uurwerk en voor het licht wordt gezorgd door een gloeikous waarin verhitte olie wordt verneveld en tot ontbranding wordt gebracht (vergelijkbaar met de kleine gloeikousjes die kampeerders nu nog gebruiken). Naast de toren bouwt men een kort ijzeren torentje waarop een vierkante lantaarn wordt geplaatst. Dit licht gaat als geleidelicht dienst doen. De beide ‘Pharoline’ gloeilichten zorgen voor een forse toename van het olieverbruik.

Elektriciteit: In 1924 vindt de aansluiting van de vuurtoren op het elektriciteitsnet van Schiermonnikoog plaats. Als lichtbron wordt een lamp van 4000 Watt geplaatst. Als reservelamp dient een zogeheten ‘blauwgasgloeilicht’ (in 1949 omgebouwd voor propaangas).

In 1974 verdwijnt de gloeilamp om plaats te maken voor een kwik-jodidelamp van 2000 Watt. Er staan drie lampen in de optiek, waarvan er één in het brandpunt staat. Valt deze lamp uit, dan draait een andere lamp automatisch naar het brandpunt om zijn taak over te nemen. Het in- en uitschakelen van het licht en het laten draaien van de optiek gebeurt automatisch.

Het karakter van de Noordertoren is vier schitteringen per 20 seconden.

bdeh on August 1, 2011

Prachtige opname/compositie Christien. Groeten Berend

AnneliesMacro&More on August 1, 2011

Wat prachtig, die rietgedekte huizen, en zo mooi gelegen in de duinen. En de vuurtoren is nooit ver weg.

groetjes en like, Annelies

Heinz Peierl on August 1, 2011

Gefällt mir

like

Viele Grüße von der Mosel

Heinz

Bram van Broekhoven on August 1, 2011

mooie compositie en prachtig licht like en YS

Groeten, Bram

els f on August 1, 2011

die vuurtoren valt lekker op..maar dat hoort ook zo he! fantastisch plaatje, Christien.. ! big like...

Chris10 © on August 1, 2011

Thanks Els, Anne, Bram, Heinz, Annelies and Berend for your kind compliments. I appreciate them very much!

Greetz, Christien.

Bedankt hoor allen en niet te vergeten de YS van Bram, naast die 5x M. Ik mag het graag doen, die Nederlandse trotsen zo in beeld brengen. Gelukkig zat het weer toen heel erg mee.

Doei, Christien.

RinoBarone on August 4, 2011

Very nice shot.LIKE Greetings,Rino

Manol Manoman on August 4, 2011

Magnificent photo!

Excellent Gallery!

I like it! + Fav

Greetings and best wishes,

Manol

Peter Dubèl on August 9, 2011

Een prachtige foto Christien met een interessant verhaal, zo steek je nog eens wat op. De kleur is ook geweldig en steekt goed af. Mooi

Groetjes,Peter.

cjlin on August 12, 2011

Beautiful old lighthouse North Tower, thanks the sharing the infomation, good days, cjlin

行者无路 on August 14, 2011

Very nice shot !!! Like

Best greetings from China !行者无路

Hielke Lindblom on August 31, 2011

Zo waar waren we gebleven,het is namelijk al een paar weken geleden dat ik je bijna vier Duizend foto's aan het door spitten was. Zie dat dit een zelfde soort compo is dan die ik in het begin van het jaar maakte maar dan op Ameland. Wat ook heel leuk en toeval is dat mijn jongste dochter in Juli ook op Schiermonnikoog was met schoolreisje,ze had zo'n weggooi camera mee,die is alleen nog niet vol! Ze stond net naast me en zei daar heb ik ook een foto van gemaakt. Toen ik haar vroeg om maar even te lezen wat jij zoal beschreven had ging ze toch liever muziek luisteren,leuk toch! Pracht kiek Chris maar ga nu even verder richting 3904. Later Hielke (MOOI11)

Chris10 © on August 31, 2011

Leuk ja Hielke. Kinderen fladderen soms zomaar weer door naar andere onderwerpen. In dit geval muziek, einde discussie. Haha...

Ik heb echt medelijden met je dat je al die 3904 foto's hebt moeten bekijken. Pffff, gelukkig ben je bijna aan het eind.

Ook jij heel erg bedankt Peter voor je compliment. Schiermonnikoog is helemaal te gek. Jammer genoeg hadden we ook hier een hele dag (van de drie) regen. En om dan op de fiets te stappen het eiland rond, vind ik wat minder. Gelukkig maakte deze dag alles weer goed.

Dag hoor, Christien.

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on July 31, 2011
 • © All Rights Reserved
  by Chris10 ©
  • Camera: SONY DSC-HX1
  • Taken on 2011/06/26 13:07:33
  • Exposure: 0.001s (1/1250)
  • Focal Length: 12.50mm
  • F/Stop: f/4.000
  • ISO Speed: ISO125
  • Exposure Bias: -0.30 EV
  • No flash

Groups